Vouwwagen huren of kopen? – 28 tips

22 minuten leestijd
Vouwwagen huren of kopen? – 28 tips
Voorkom teleurstelling en bereid u goed voor wanneer u een vouwwagen wilt kopen of huren. 28 tips!

Bent u van plan een vouwwagen aan te schaffen of te huren? Lees dan eerst deze handige tips. Zo voorkomt u teleurstellingen.

Gaat u een vouwwagen kopen? Lees onze 28 tips!

Tip 1: Vouwwagen huren

Ik kan me voorstellen dat u wel zin heeft in een kampeerwagen, maar dat u nog enigszins twijfelt over de aanschaf. Past het echt wel bij ons? Zouden de kinderen het leuk vinden? Ik hoor u denken: "Het is wel jammer als we een grote aankoop doen en na een paar keer kamperen blijkt dat het toch niet echt bij ons past."

Dat zou inderdaad jammer zijn. Daarom is een vouwwagen uitproberen een verstandige optie. Heeft u al vaker met een kampeerwagen gekampeerd en bent u helemaal overtuigd van de voordelen, dan is dit uiteraard niet nodig. Wilt u echter voor de eerste keer een wagen aanschaffen, dan is het zeker een aanrader.

Het is meestal prima mogelijk om vouwwagens voor een paar dagen of een week te huren. De wagen is dan voorzien van alle benodigdheden zoals gasfles, verzekering, reservewiel en bermkeuken. Dat hoeft u dus niet van te voren te kopen. Wel net zo handig als u achteraf misschien toch moet besluiten dat dit niet uw manier van vakantie vieren is. Probeer de wagen uit en ervaar hoe het is om te kamperen in een kampeerwagen. Vindt u het helemaal geweldig, dan is het duidelijk. Dan wordt de volgende stap zelf een wagen zoeken en aanschaffen.

Om deze reden is een vouwwagen test helemaal geen raar idee. U weet dan tenminste zeker waar u aan begint. En dat is nooit verkeerd.

Tip 2: Vouwwagen tweedehands

Ik kan natuurlijk niet in uw portemonnee kijken, maar de aanschaf van vouwwagens is vaak niet goedkoop. Wellicht heeft u er geld voor opzij gezet en is het financiële aspect geen issue. Dan kunt u profiteren van de voordelen van een nieuwe wagen.

Is dat voor u echter geen optie, dan kunt u prima kiezen voor een tweedehands vouwwagen. Het aanbod is groot en over het algemeen zijn de wagens nog in prima staat. Ook op die manier kunt u, voor een leuke prijs, genieten van het ultieme genot van kamperen en toch een stukje luxe.

Vuwwagen Marktplaats

Tip 3: Vouwwagen marktplaats

Ook op marktplaats staat zeker wel een vouwwagen te koop. Een vouwwagen occasion is helemaal niet zo'n slecht idee. Heel wat mensen zetten hun wagen soms al na een of twee jaar te koop, omdat ze alweer toe zijn aan een nieuwer model. Grote kans dat u dan nog jarenlang plezier hebt van zo'n vouwwagen occasion. En het scheelt vaak heel wat in de prijs!

Tip 4: Vouwwagen prijzen

U vraagt zich toch nog af wat u nu kwijt bent als u een nieuwe kampeerwagen op de kop wilt tikken? Nu is het natuurlijk altijd een beetje de vraag wat precies uw wensen zijn. Maar voor nieuwe vouwwagens moet u ongeveer uitgaan van ongeveer 6000 euro. Er zijn soms hele scherpe aanbiedingen, waardoor u zelfs een nieuwe wagen onder deze prijs kunt aanschaffen, maar meestal is 6000 euro wel een beetje de richtprijs. De prijs is uiteraard ook afhankelijk van het merk waar u voor kiest.

Tip 5: Vouwwagen Jamet

Jamet is wellicht een van de bekendste merken op het gebied van vouwwagens. Vouwwagen van Jamet betekent dan ook absolute kwaliteit. Het assortiment is groot en er is van alles mogelijk qua modellen en leuke extraatjes. Denk hierbij bijvoorbeeld aan oppompbare wagens.

Tip 6: Vouwwagen Aart Kok

Zegt u Aart Kok, dan weet u zeker dat u het heeft over duurzaamheid. Dat staat hier namelijk hoog in het vaandel. Aart Kok wagens worden gefabriceerd met oog voor detail en zijn een perfecte oplossing voor de zogenaamde tentkampeerders. Heerlijk slapen onder een tentdoek, maar dan wel genieten van het comfort van een goed bed.

Bij dit merk wordt alleen gebruik gemaakt van katoen, omdat dit ventileert, ademt, isoleert en absorbeert. Belangrijke aspecten wanneer u op een fijne manier wilt kamperen.

Een groot voordeel van de wagens van Aart Kok is dat u, als u bij hen een kampeerwagen aanschaft, altijd gebruik kunt maken van hun eigen service center. Is er iets aan de hand met de wagen, dan kunt u zo terug komen. Op die manier gaan de vouwwagens eindeloos mee en kan de reparatie plaatsvinden met originele onderdelen.

Tip 7: Vouwwagen Cabanon

Een ander merk dat ik zeker wil noemen, is de Cabanon. Deze wagens zijn dankzij een handig frame-systeem snel en gemakkelijk op te bouwen en op te bergen. Daarnaast kunt u bij dit merk altijd vertrouwen op een gedegen kwaliteit. Een ander voordeel is dat u bij een Cabanon zeker weet dat u het droog houdt. Ook bij zeer slechte weersomstandigheden. Het ontwerp van deze vouwwagens zorgt er namelijk voor dat de binnenkant, en vooral de bedden zijn dan uiteraard van belang, altijd droog blijft.

Vouwwagen Cabanon

Tip 8: Vouwwagen Holtkamper

Een echt familiebedrijf. En dat al 80 jaar. Bij Holtkamper kunt u terecht voor nieuwe modellen, maar ook voor occasions. Een van de modellen die zij verkopen is bijvoorbeeld de Cocoon. Deze is zeer snel en eenvoudig op te zetten en u hoeft daarbij geen gebruik te maken van haringen.

Tip 9: Vouwwagen alpenkreuzer

Als het gaat over vouwwagen merken, moet ik het ook zeker even hebben over de vouwwagen Alpenkreuzer. De naam geeft op de een of andere manier direct al een beetje een vakantiegevoel. De Alpenkreuzers zijn een tijdje uit beeld geweest, maar nu gelukkig weer helemaal terug.

De nieuwste modellen die nu op de markt komen, zijn gemaakt van hoogwaardige kwaliteit. Hierbij is enkel gebruik gemaakt van de allerbeste materialen. Denk hierbij onder meer aan Ten Cate tentdoek, goede bedden met perfecte lattenbodems en ritsen die soepel lopen en lang meegaan.

Alle onderstellen van dit merk vouwwagens zijn standaard geremd en voorzien van prima 13 inch wielen. De nieuwste modellen staan garant voor veel kampeergemak en zijn in een mum van een tijd op te bouwen.

Tip 10: Vouwwagen camplet

Als laatste merk wil ik graag de Camplet nog even onder de aandacht brengen. Ook echt zo'n topper wanneer het gaat om kamperen met een gouden randje. Dit merk kent al een hele lange geschiedenis en weet daarom als de beste wat van belang is als het gaat om kampeergemak. Erg belangrijk is altijd geweest dat de tenten en kampeerwagens met weinig moeite en in korte tijd kunnen worden opgezet. Belangrijke pijlers zijn onder meer functionaliteit, design en kwaliteit.

Tip 11: Vouwwagen of tent

Bent u er nog niet helemaal uit? Wordt het nu vouwwagen of tent? Welke van deze twee u ook neemt, u kunt er prima mee kamperen. Toch zijn er best een aantal verschillen te noemen.

Denkt u bijvoorbeeld aan de volgende:

  1. Bij een tent bent u vaak wat langer bezig met opzetten.
  2. Er moeten luchtbedden worden opgepompt. Terwijl de bedden bij vouwwagens direct kant en klaar zijn.
  3. Bij vouwwagens beschikt u direct over een keuken, bij een tent is dat niet het geval.

Gaat u voor iets meer gemak en luxe? Dan zijn vouwwagens misschien beter geschikt.

Tip 12: Voordelen van vouwwagens

Als u dat zo leest, denkt u misschien: nou, dan weet ik het wel. Het wordt geen tent, maar een kampeerwagen past beter bij ons. Om u een nog beter beeld te geven van vouwwagens, zal ik een aantal voordelen voor u op een rijtje zetten:

  1. Een perfect compromis tussen een caravan en een tent. Toch nog net een beetje meer kamperen dan in een caravan, maar zeker wel meer luxe en comfort dan bij een tent.
  2. U profiteert van redelijk veel leefruimte. Zeker met een gezin kan dat best heel fijn zijn.
  3. U slaapt iedere nacht in een goed bed. Dat is ook heel wat waard wanneer u een goede vakantie wilt hebben.
  4. De vouwwagens passen eigenlijk achter iedere auto. Het maakt hierbij niet uit of de auto groot of klein is.
  5. Veel sneller op te zetten dan een flinke tent.
  6. Dankzij moderne toepassingen vrijwel net zo snel klaar als een caravan.
  7. Vouwwagens onder de 750 kg mag u rijden zonder aanhanger rijbewijs.

Tip 13: Vouwwagen sneller opzetten

Als we het hebben over het opzetten van vouwwagens is er de laatste jaren veel veranderd. Vroeger kon dit best nog wat tijd kosten, maar bij de meeste vouwwagens is dat vandaag de dag een fluitje van een cent. Er zijn nog wel wat verschillen, dus het opzetten is ook wel afhankelijk van het type kampeerwagen dat u uitkiest. Om het niet al te ingewikkeld te maken, noem ik drie soorten:

1: Symmetrische vouwwagen

Bij deze wagens heeft u twee verschillende slaapgedeeltes die rechts en links van de wagenbak omgeklapt moeten worden. Daarnaast zijn er meestal twee bankkastjes. Deze zijn, zeker bij de oudere modellen, niet al te diep. De keuken staat over het algemeen in de voortent. De symmetrische modellen hebben een wagenbak met een hard deksel of een zeil.

2: Asymmetrische vouwwagen

Deze wagens hebben een deksel dat in de breedte of in de lengte moet worden omgeklapt. Het deksel kunt u gebruiken als woonruimte of als slaapruimte. Dat is maar net afhankelijk van wat u wenst. Soms is het bij deze modellen zo, dat u de wagenbak eerst moet uitklappen, voordat u bij de bagage kunt. Dat kan soms een beetje een nadeel zijn. Er zijn ook modellen waarbij u het deksel en het bed even optilt en dan direct bij u spullen kunt. Een bermkeuken kunt u vaak als extra optie aanschaffen. Het deksel is hard of van kunststof.

3: Hefdak vouwwagens

Deze wagens hebben een kunststof deksel dat omhoog gezet moet worden. Op die manier fungeert het als dak. Tussen het dak en de wagenbak is een tentdoek bevestigd. Deze wagens zijn vrijwel altijd helemaal compleet met keuken, tafel en een paar banken. Om deze reden lijken ze soms dan ook bijna op een caravan.

Tip 14: Vouwwagen Combi Camp

Als ik het heb over snelle opzetters, moet ik zeker ook even de vouwwagen Combi Camp voor het voetlicht halen. Deze wagen is werkelijk binnen een minuut door een persoon op te zetten. Er zijn geen haringen of scheerlijnen nodig en u beschikt over een vaste vloer. Ook de voortent is binnen een kwartier op te zetten.

Heel kenmerkend voor dit type is verder het slaapcomfort. Er wordt wel gezegd dat men in deze vouwwagens nog beter slaapt dan thuis. Ventilatieramen houden vervelende muggen buiten, maar zorgen daarentegen wel voor frisse lucht.

Ook opvallend is de enorme bergruimte. Voornamelijk onder de bedden. Een goede optie dus als u vrij luxe wilt kamperen.

Tip 15: Vouwwagen doek

Omdat vouwwagens voor een zeer groot gedeelte uit tentdoek bestaan, is het wel belangrijk om hier even aandacht aan te schenken.

Wanneer u bezuinigt op het tentdoek en denkt dat dit niet zo belangrijk is, loopt u echt risico's. Het doek is namelijk het meest kwetsbare onderdeel van vouwwagens. Daarnaast is het soort doek echt belangrijk wanneer het gaat om een goed leefklimaat tijdens het kamperen in de wagen. Wel van belang dus om daar niet op te bezuinigen en ervoor te zorgen dat het doek van goede kwaliteit is.

Er zijn veel verschillende soorten doeken. Kijk hieronder naar de belangrijkste verschillen en kenmerken en overweeg wat voor u het meest zwaarwegend is:

Welk tentdoek kiest u?

PVA tentdoek

Polyvinylalcohol lijkt wel wat op katoen. Het heeft ook heel wat dezelfde eigenschappen als een doek van katoen. Omdat PVA in vrij grote mate vocht opneemt, heeft u minder kans op condensvorming. En dat is zeker niet onbelangrijk wanneer u gaat voor een goed en gezond leefklimaat. Aan de buitenkant wordt vaak nog een coatinglaag over het doek aangebracht. Een voordeel hiervan is dat het doek veel makkelijker schoon te maken is. Het doek kan hierdoor wel minder goed ademen en dat is dan wel weer een nadeel.

Katoenen tentdoek

Bij veel vouwwagens zult u zien dat het tentdoek gemaakt is van katoen. Dit materiaal heeft dan ook best wel wat voordelen. In de eerste plaats is het sterk. Daarnaast ademt het en laat dus wat lucht door. Verder regelt het tot op een bepaalde hoogte de temperatuur. Een nadeel van dit soort tentdoek is echter dat het best wel snel verkleurt. Ook is het extra vatbaar voor schimmels, weerplekken, groene aanslag en andere vervuiling.

Acryl tentdoek

Dit soort doek zult u bij vouwwagens niet heel vaak tegenkomen. Op zich is dit doek wel heel sterk en gaat het ontzettend lang mee. Verder zal het vrijwel niet verschieten van kleur. Een nadeel is echter dat het doek vrijwel geen vocht opneemt en best heel duur is.

Polyester katoen tentdoek (Technisch katoen)

Het ideale van dit tentdoek is dat de voordelen van polyester en katoen met elkaar worden gecombineerd. Dankzij de aanwezigheid van katoen wordt het binnenklimaat beter en het polyester maakt het doek weer wat sterker. Weet u van te voren al dat u meestal gaat kamperen in de wat warmere landen, dan is katoen toch wel een aanrader. Met een synthetisch doek zult u anders echt snel last krijgen van een wat broeierige atmosfeer. Blijft u voornamelijk in Nederland, dan speelt dit probleem uiteraard wat minder. Ook polyester katoen tentdoek is kwetsbaarder dan bijvoorbeeld PVA.

Tip 16: Vouwwagenspecialist

Komt u er zelf niet helemaal uit welk soort doek nu het handigst is in uw situatie? Twijfelt u of vouwwagen met harde deksel iets voor u is? U kunt altijd terecht bij de vouwwagenspecialist. Deze beantwoordt op een deskundige manier al uw vragen. Blijf niet zelf tobben, maar ga gerust even langs bij de vouwwagen dealer. Daar is hij tenslotte voor. Vouwwagen harde deksel? Doek van katoen? Wel of niet een disselkast? Op al uw vragen is een helder antwoord mogelijk. Zodat u op de allerbeste manier kunt genieten van de kampeervakantie.

Tip 17: Vouwwagenstalling

Wellicht nog zo'n puntje waar u een beetje tegen aanloopt. In de vakantie zet u de kampeerwagen uiteraard op de camping, maar wat doet u de rest van het jaar met de wagen? Nu hoeft dit meestal niet zo'n heel groot probleem te zijn. Een vouwwagen stallen gaat in ieder geval heel wat gemakkelijker dan het stallen van caravans. Die zijn toch groter en vragen daarom om een grotere ruimte. Vouwwagens passen vrijwel altijd wel in een garage of in een wat grotere schuur. Door middel van de zogenaamde kantelbeugels kan de wagen ook ruimtebesparend worden geplaatst.

Heeft u nu zelf niet de beschikking over een garage of een wat grotere schuur, dan zijn er altijd nog andere mogelijkheden voor de vouwwagenstalling. Door het hele land heen zijn stallingsbedrijven te vinden. Kiest u hiervoor, let dan wel goed op de voorwaarden. De verschillen tussen de onderlinge stallingsbedrijven zijn nogal groot. Zorg in ieder geval voor een contract. Andere belangrijke items zijn onder meer:

  1. Zorg altijd voor een overdekte stalling. Dit komt de levensduur van de wagen zeker ten goede. Bovendien bent u op die manier ook minder lang bezig met schoonmaken wanneer u weer wilt gaan kamperen.
  2. Zet de wagen pas weg wanneer deze echt helemaal schoon is. Het doek dient volledig droog te zijn. U zit vast niet te wachten op schimmelvorming en andere vervelende problemen. Handige tips vindt u hier.
  3. Pomp eventueel van te voren de vouwwagen banden even iets hoger op
  4. Als u de wagen weer ophaalt, controleer deze dan nauwkeurig op eventuele schade.

Tip 18: Vouwwagen onderhoud

Het onderhoud mag zeker bij vouwwagens geen ondergeschoven kindje zijn. U wilt toch zeker ook wel veilig op vakantie gaan? Zeker wanneer er lange afstanden gereden worden, is regelmatig onderhoud echt onmisbaar.

Bij een onderhoudsbeurt is het vooral van belang dat er gekeken wordt naar de banden, de remmen en de as. De meeste mensen zullen het vouwwagen onderhoud waarschijnlijk wel moeten uitbesteden. Of u moet zelf heel handig zijn. Het is echt wel een aanrader om het onderhoud te laten uitvoeren door een echte vakman. Goed onderhoud kan soms ook van invloed zijn op de verzekering. Dus zeker even een puntje om goed naar te kijken.

Onderhoud is een must!

Als de wagen veel wordt gebruikt, is het zeker aan te bevelen om het onderhoud ieder jaar te laten plaatsvinden. Gebruikt u de kampeerwagen niet heel frequent, dan zou een onderhoudsbeurt ook nog wel om het jaar gepland kunnen worden.

Bedenk nu niet net voor uw vakantie dat u nog een afspraak moet inplannen voor onderhoud, want dat is vragen om problemen. Het beste moment om het onderhoud te laten uitvoeren, is in het najaar. Waarschijnlijk gebruikt u de wagen dan toch niet en het is dan ook de minst drukke periode. Vlak voor de vakantie is het bij veel garagebedrijven echt enorm druk.

Is er een vouwwagen reparatie nodig? Laat dit dan direct uitvoeren, zodat u de wagen compleet kunt stallen. Met een beetje pech bent u anders aan het begin van het vakantieseizoen vergeten wat er ook alweer moest gebeuren. En gedaan is maar gedaan.

Een vouwwagen keuren is in Nederland nog niet verplicht, maar voor uw eigen veiligheid is een regelmatig onderhoud absoluut onmisbaar.

De banden van vouwwagens slijten relatief hard. Zijn ze dan ook ouder dan zes jaar, dan is het advies om ze zeker te vervangen. Of u moet ze echt ieder jaar nauwkeurig na laten kijken door een professionele vakman. Als het gevolg van uitdroging, kunt u namelijk te maken krijgen met haarscheurtjes in de banden. U kunt de levensduur van de banden verlengen, door de wagen zo min mogelijk in de felle zon te zetten.

Tip 19: Vouwwagen rijbewijs

Moet u nu echt ook nog weer een extra rijbewijs gaan halen? Nou, de kans is groot dat dit niet nodig is. Meestal is een gewoon B rijbewijs wel voldoende. Dit is afhankelijk van het vouwwagen gewicht. Komt het gewicht niet uit boven de 750 kilo, dan mag u met uw gewone rijbewijs op pad. Is de wagen nu toch zwaarder dan 750 kilo, dan is er nog een uitzondering.

Wanneer de toegestane totale massa van de auto plus de wagen onder de 3.500 kilo blijft, is er niets aan de hand. Komt u hier echter boven, dan is een BE of een B+ rijbewijs een vereiste. Ook een kenteken vouwwagen is pas nodig als het gewicht hoger is dan 750 kilo.

Tip 20: Vouwwagen onderdelen

Omdat vouwwagens meestal aardig compleet zijn, heeft u wellicht niet heel veel vouwwagen onderdelen extra meer nodig. Toch zijn er wel een aantal accessoires die prettig kunnen zijn. Wat denkt u bijvoorbeeld van:

Disselkast

Dit is een soort grote kist die op de dissel wordt gemonteerd. Ideaal wanneer u wat extra spulletjes mee wilt nemen. Ook onderweg kunt u er heel gemakkelijk bij. Houd echter in de gaten dat het geheel niet te zwaar wordt.

Toilet

Vouwwagens zijn nog altijd geen caravans, dus daarom kan het toilet nog wel eens een issue zijn. Een handige oplossing kan dan een draagbare cassettetoilet zijn. Op de camping is het tenslotte niet altijd even proper en zeker wanneer u kinderen meeneemt op vakantie, is het erg handig om een toilet in de buurt te hebben. Een vouwwagen met toilet maakt deze manier van kamperen misschien nog net iets aantrekkelijker.

Wielklem

U moet er toch niet aan denken dat uw vakantiepret bedorven wordt door diefstal? U zult niet de eerste zijn die dit overkomt. Een wielklem is daarom een handige en efficiënte bescherming. De wielklem omklemt het wiel en maakt wegrijden geheel onmogelijk. Een nadeel kan zijn dat een wielklem vrij zwaar is en wat lastig om aan te brengen. Maar na een paar keer proberen, zal dit vast wel lukken.

Kantelbeugels

Zeker tijdens het stallen is een vouwwagen kantelen soms de meest praktische manier. Met een kantelbeugel is een vouwwagen kantelen heel eenvoudig.

Koelbox

Ook altijd handig, zeker voor onderweg.

Vouwwagen keuken

Bij de meeste modellen is standaard een keukenunit aanwezig. Is dit niet het geval, dan is het uiteraard erg handig om er een aan te schaffen.

Vouwwagen hoes

Ideaal voor het stallen en langdurig opbergen van de vouwwagen. Zorg wel dat de tent goed schoon en droog is.

Tip 21: Vouwwagen impregneren

Omdat vouwwagens voor een groot gedeelte uit tentdoek bestaan, kan de vouwwagen impregneren een goede zet zijn. Het voordeel hiervan is namelijk dat het kwetsbare tentdoek veel langer meegaat en dat u minder kans heeft op vuil en schimmel. Het tentdoek is wel behandeld als u het koopt, maar toch adviseer ik u om het doek extra te beschermen.

Als eigenaar van Ultramar, de professionele zeil & tentwasserij, heb ik heel wat tenten voorbij zien komen. In veel gevallen had de schimmel het tentdoek zover aangetast, dat reinigen verder geen zin meer had.

Fabrikanten hebben tegenwoordig te maken met strenge eisen op het gebied van veiligheid en milieu. Daardoor is de beschermende coating niet meer voldoende. Meer over Vouwwagen tent impregneren

Tip 22: Opblaasbare Vouwwagen opzetten

Ziet u toch nog een beetje op tegen het opzetten? Een vouwwagen opzetten is bij de huidige modellen zeer snel gefikst. Misschien kunnen we het zelfs beter uitklappen noemen in plaats van opzetten. Dat klinkt heel eenvoudig toch zeker? Meestal kan het frame in een keer worden uitgeklapt en daarna zet u alleen de haringen nog even in de grond. Bij sommige modellen kunt u makkelijk een voortent aankoppelen. Deze voortent pompt u daarna heel simpel op. Op deze manier is een vouwwagen opblaasbaar.

Tip 23: Vouwwagen inpakken

Heeft u alles zo ongeveer op een rijtje? Al helemaal zin om te gaan kamperen? Nu misschien nog even nadenken over de vouwwagen inpakken. Een aantal tips kunnen hierbij vast voor veel gemak zorgen.

Vouwwagen inpakken tips

  1. Maak gebruik van handige vouwkratten.
  2. Klap de wagen eerst open en pak hem dan in. Er past best veel in.
  3. Houd wel rekening met de eventuele stokken die mee moeten. Die kunnen het beste aan de zijkant.
  4. Fietsen kunnen eventueel bovenop.
  5. Een disselbak zorgt voor veel extra bagageruimte.
  6. Het keukentje kan gewoon vol met pannen en servies.

Tip 24: Vouwwagen forum

Zeker wanneer u voor het eerst gaat kamperen, kan een vouwwagen forum bijzonder handig zijn. Het is tenslotte een beetje onzin om alles zelf uit te vinden. Ervaren kampeerders hebben vaak erg handige tips. Ook kunt u zelf allerlei vragen kwijt op het forum en vaak is er tussen alle antwoorden wel iets waar u mee verder kunt.

25: Vouwwagen club

Bent u inmiddels echt helemaal verslaafd aan vouwwagens, dan is deze club wellicht iets voor u. Op een forum kom je soms nog wel eens mensen tegen die vooral kritisch zijn, maar bij de vouwwagen club vindt u de echte fans.

Sommige clubs hebben duizenden leden. Dus dat zegt al heel wat. Er worden allerlei tips uitgewisseld onder de leden en als u een keer een vraag heeft, dan krijgt u hier bij de club zeker weten een deskundig antwoord. Er worden ook regelmatig klapweekenden georganiseerd. Leden kunnen dan samen kamperen, elkaars vouwwagens bekijken en ervaringen uitwisselen. Altijd weer handig voor de volgende kampeervakantie.

Lid worden van een club kost vaak slechts 10 euro per jaar en biedt ook nog eens verschillende voordelen. Bij diverse kampeerwinkels en campings kunt u namelijk profiteren van leuke kortingen.

Tip 26: Vouwwagen tips

Als laatste dan nog een aantal algemene vouwwagen tips waar u zeker uw winst mee zult kunnen doen:

  1. Zet de wagen direct op als u aankomt op uw bestemming
  2. Kratten en vouwkastjes zijn erg handig voor de bagage.
  3. Neem krukjes mee om te gebruiken als losse tafeltjes.
  4. Schaf een dissel aan.
  5. Slaapzakken zijn meestal voldoende.

Tip 27: Vouwwagen kopen? Een aantal handige tips:

  1. Check goed wat er wel en niet bij de prijs is inbegrepen.
  2. Probeer de bedden even uit, want goed slapen is echt belangrijk. Bezuinig zeker niet op een goed vouwwagen matras. Sommige mensen kiezen in hun wagen voor een self-inflatable matras. U kunt dan zelf bepalen hoe hard of hoe zacht je het matras wilt hebben.
  3. Wat voor keuken wilt u? Super-de-luxe of alleen heel basic?
  4. Controleer het doek op ventilatieopeningen.
  5. Zit er garantie op?

Tip 28: Rijden met een kampeerwagen lastig?

Gelukkig valt dit heel erg mee. In het begin is het misschien even wennen, maar na een tijdje rijdt u net alsof u dit altijd al heeft gedaan. Een aantal regels zijn wel even goed om notitie van te nemen:

  1. Houdt altijd goed afstand van de voorganger. Het is echt link om te dicht op elkaar te gaan rijden. De remweg is gewoon een heel stuk langer dan dat u gewend bent. Kiest u voor een oplooprem, dan speelt dit probleem iets minder, maar afstand houden blijft een vereiste.
  2. Let op zijwind Zeker wanneer u bijvoorbeeld fietsen meeneemt bovenop de wagen.
  3. U mag, net als bij een caravan, op de snelwegen in Nederland niet harder dan 90km/uur rijden. In Frankrijk en Oostenrijk mag u wel harder. Het is alleen de vraag of dat zo prettig is.

En dan nu op weg met de vouwwagen

Dat is toch zeker waar het allemaal om draait? Eerst zoeken naar de meest geschikte vouwwagen. Daarna zorgen dat alle accessoires voor elkaar zijn. Inpakken en alles wat daarbij komt kijken en dan is het tijd om te starten met de vakantie.

Geniet van uw vakantie en maak er wat moois van.

Als u kinderen meeneemt, zult u merken dat zij kamperen ook helemaal geweldig vinden. Alleen al het opzetten thuis om alles even uit te proberen, vinden kinderen vaak helemaal leuk. Heeft u al wat oudere kinderen, dan zullen ze u ook vast wel even willen helpen. Het is wel echt prettig om thuis de wagen alvast een keer op te zetten.

Op de camping staan andere mensen u misschien op de vingers te kijken en u wilt dan zo snel mogelijk echt vakantie gaan houden, toch?

Lang leve de kampeervakantie!

Hier nog even alle vouwwagenmerken op een rij