Zeil reinigen en coaten: gebruik het 3-stappenplan van Ultramar

8 minuten leestijd
Zeil reinigen en coaten: gebruik het 3-stappenplan van Ultramar
Met dit 3-stappenplan hebben we bij Ultramar al tienduizenden zeilen gereinigd. En natuurlijk ook weer gecoat.

Vervelende vlekken op uw zeil? Blijft het lang nat? Gebruik dan het 3-stappenplan van Ultramar. Hiermee reinigen en coaten wij jaarlijks meer dan 2000 zeilen! Hoe vervuild uw zeil ook is, onze reinigingsproducten werken gegarandeerd. Vraag het stappenplan gratis aan en geniet van uw schone zeil. Uiteraard gaat het doek ook jaren langer mee wanneer u dit op een goede manier onderhoudt.

Waarom u beter kunt beschermen dan steeds uw zeil reinigen

Een zeil met een slechte bescherming zal makkelijk vuil worden. Vlekken van muggen, schimmel en groene aanslag hecht dan eenvoudig aan het zeildoek. Het kost dan veel moeite om het zeil weer schoon te maken.

Hoe u uw zeilen kunt beschermen leest u verder. Om het zeil te beschermen met een goede coating moet het doek schoon zijn.

Blog Zeil reinigen en coaten

Zeil met slechte bescherming

Stap 1: Zeil reinigen met Sprayhood & Tent Shampoo

 • Reinig eerst even met handwarm water. Gebruik de Ultramar tentdoek borstel.
 • Sprayhood & Tent Shampoo op het natte zeil aanbrengen.
 • Borstel het vuil goed los. Gebruik de Ultramar Premium Spray om het goed te verdelen.
 • Laat de shampoo circa 20 minuten inwerken.
 • Shampoo en vuil met borstel en voldoende water verwijderen door te spoelen en te borstelen. Goed naspoelen.
 • Laat het zeil nu een beetje drogen.
 • Is er nog vervuiling te zien? Dan verder reinigen met Power Cleaner. Zie stap 2.

Stap 2: Zware vervuiling verwijderen met Power Cleaner

Nadat u stap 1 heeft gedaan, kan het zijn dat er toch nog wat vlekken te zien zijn. Ga dan verder met deze stap.

 • Power Cleaner op zeildoek aanbrengen en met de Ultramar tentdoek borstel inwrijven. Gebruik de Ultramar Premium Spray.
 • Laat circa 1 uur inwerken. Ziet u geen verandering? Spuit extra Power Cleaner, borstel en laat wederom inwerken. Herhaal deze stappen tot de vlekken verdwenen zijn. Dit kan soms enkele uren duren. Hierna goed spoelen.
 • Laat het zeil nu goed drogen.

LET OP!! De Power Cleaner is een sterker middel. Probeer het eerst uit op een klein onopvallend stukje.

Stap 3: Zeil coaten met Outdoor & Gear Protector

Dit is eigenlijk belangrijker dan reinigen. Zou u het zeildoek namelijk op tijd beschermen, dan kan het simpelweg minder snel vuil worden. Schimmels, algen, vuil water zullen echt veel minder de kans krijgen om te hechten aan het doek.

 • Zorg dat het doek voor de behandeling schoon en droog is.
 • Breng Ultramar Outdoor & Gear Protector gelijkmatig aan op het doek. Van links naar rechts en van boven naar beneden. Een dunne laag is voldoende.
 • Aanbrengen met de Premium Ultramar Spray en verdelen / inborstelen met de Ultramar Tentdoek Borstel.
 • Direct de andere kant behandelen.

 Blog Zeil reinigen en coaten

Zeil reinigen & coaten: soorten vervuiling

Heeft u een zeil van Contender, Challenge, Dimension-Polyant of Bainbridge? Deze fabrikanten produceren zeildoek van uitstekende kwaliteit. Toch zijn en blijven al deze doeksoorten kwetsbaar. Ze zijn allemaal vatbaar voor o.a. groene aanslag, vervuild water en schimmel.

Schimmel

Laat u de schimmels te lang zitten, dan is uw zeil snel aan vervanging toe. Hoe vuiler het zeil is, hoe meer vuil het aantrekt. Ook heeft u, met een slechte coating, veel meer last van vocht in uw zeil. Ideaal voor schimmels. Na verloop van tijd komen de schimmels tussen de lagen van het doek. Dit betekent onherroepelijk het einde van uw zeil. Vooral bij laminaatzeilen kan dit grote problemen opleveren. Op tijd beschermen is de oplossing! Gebruik hiervoor het 3-stappenplan. Wilt u zoveel mogelijk voorkomen dat er schimmel in uw zeil komt? Breng dan een extra beschermende laag aan op het doek. Vocht hecht zich dan minder makkelijk aan het zeil. Blijft het doek langer droog, dan heeft u veel minder last van schimmels en aanslag. Behandel het zeil dus regelmatig met een goed impregneermiddel of coating

Aluminum

Aluminiumvlekken op uw zeil? Gebruik ook dan Ultramar's Rust Remover. De vlekken zullen vast en zeker verdwijnen!

Regelmatig schoonmaken met water

Zeil reinigen: algemene tips

Een schoon en fris zeil vergroot het vaarplezier. Hoe zorgt u hier zelf voor?

Regelmatig schoonmaken met water voorkomt veel problemen

Eigenlijk is dit een hele simpele oplossing, maar toch misschien wel de allerbeste. Heeft u nieuwe zeilen of heeft u het doek net gereinigd, hou het dan nu schoon! Hoe? Regelmatig wassen met handwarm water en een zachte borstel. Zo ontstaat er geen aanslag op het zeil.

Gebruik geen hogedrukreiniger

Combineert u de producten van Ultramar met het 3-stappenplan, dan heeft u geen hogedrukreiniger nodig. Gebruikt u wel een hogedrukreiniger, dan loopt u het risico om het doek blijvend te beschadigen.

Doe het zeil niet in de wasmachine

Het lijkt zo gemakkelijk, maar het doek kan krimpen, stiksel raakt soms los en vaak is het zeil veel te groot voor de trommel. Echt schoon wordt het doek dan ook niet.

Gebruik geen groene zeep

U heeft ook vast wel groene zeep in uw keukenkastje staan. Zo niet, dan is dit zeker een aanrader. U maakt er op een handige, goedkope en milieuvriendelijke wijze van alles mee schoon. Echter niet uw zeil! De plantaardige oliën laten een vettig laagje achter op het doek. Ideaal voor algen en mossen. Maar niet goed voor uw zeildoek.

Zout trekt vuil aan

Hoe vervelend dit ook is, het is wel waar. Heeft u op zout water gevaren, dan zal uw zeil sneller vervuilen. Wat is hieraan te doen? Na het zeilen gewoon even afspoelen met schoon water. Het meeste zout is dan direct verdwenen.

Zeilen naar de zeilwasserij

Ook al kunt u prima zelf uw zeilen wassen, de zeilwasserij inschakelen kan natuurlijk ook altijd.

Zeil coaten

Wind en regen? Zout of zoet water? Veel zand op het zeil? Een goede coating kan dit allemaal hebben. Behandel uw zeil regelmatig (elke 2 jaar) en u hoeft nergens bang voor te zijn.

Zeil blijft te lang nat

Merkt u dat het lang duurt voordat uw zeil opdroogt? Hecht het vuil zich ook gemakkelijker aan het doek? Grote kans dat de beschermende laag is versleten. Tijd voor beschermen. Een nieuwe coating is de oplossing.

Na coaten is het zeil weer extra stevig

Merkt u dat het doek wat slap aanvoelt? Waarschijnlijk is de coating die de weefsels bij elkaar houdt dan versleten. Een goede coating zorgt voor bescherming, maar ook geeft het extra stabiliteit aan het doek. Wel belangrijk tijdens het zeilen! Als gevolg van vouwen, zoutwater, zand en UV-straling beschadigt de coating en voelt het doek steeds slapper aan. Opnieuw coaten is vaak de oplossing!

Blog Zeil reinigen en coatenZeil coaten


Geef ook een nieuw zeil extra coating

Ik begrijp dat u in eerste instantie aarzelt. Een nieuw doek kan toch wel zonder extra bescherming? Lees mijn redenen om toch te kiezen voor een extra coating:

 • De coating die tijdens fabricage wordt aangebracht, beschermt vaak niet voldoende. Zeker als het gaat om het weren van schimmels laat deze coating echt te wensen over. U vraagt zich wellicht af waarom er dan geen betere coating wordt aangebracht? Dit heeft voornamelijk te maken met strengere eisen bij de fabricage van het doek. Goed voor het milieu, maar niet voor uw doek. Een extra coating is een eenvoudige oplossing. Zo houdt u het nieuwe zeil nog lang echt als nieuw.
 • De zeilen worden getaped en gestikt. Als gevolg van het stikken, komen er allemaal minuscule gaatjes in het doek. Algen en schimmels kunnen hierdoor heel eenvoudig de gebruikte tape aantasten. Heeft u een laminaatzeil, dan kan de schimmel zelfs tot ver tussen de lagen van het zeildoek doordringen. Een extra beschermende coating is een goede oplossing.
 • De coating die origineel op het doek zat, werkt na verloop van tijd minder. Het zeil is dan al snel vatbaar voor het aanhechten van schimmels, algen en vuil.

Zeilhuik in plaats van reinigen en coaten?

Net zo makkelijk toch, denkt u misschien? Een hoes of een zeilhuik erover en er is niets aan de hand. Helaas is dit niet waar. Ik heb al heel wat zeilen gezien die compleet aangetast waren door schimmels en algen. De eigenaar dacht het zeil goed beschermd te hebben door middel van een huik of hoes. Waarom werkt dit in de praktijk toch niet?

 • Vaak is de hoes zelf niet eens waterdicht meer.
 • Er kan altijd vervuild water tussen het zeil lopen.
 • Dus toch zorgen voor extra coating.

Gebruik professionele reinigingsmiddelen van Ultramar

Al duizenden watersporters gingen u voor. Er zijn al meer dan tienduizenden zeilen op deze manier behandeld. Sinds 1998 gebruiken wij de producten in onze professionele zeilwasserij. We hebben ze speciaal ontwikkeld, met deze 20 jaar praktijkkennis. Waar let u op?

 • Lees voor gebruik altijd nauwkeurig de gebruiksaanwijzing. Deze vindt u op de verpakking.
 • Probeer voor de zekerheid eerst een klein stuk van het doek uit. Heel soms treedt er verkleuring van het zeil op. Ik moet zeggen dat het dan wel altijd om wat goedkopere doeksoorten uit het buitenland gaat.
 • Geschikt voor reinigen en coaten van vrijwel alle zeilen.
 • Power Cleaner nooit mengen met ammoniak. Dit geeft een giftig gas.
 • De spuitnevel niet inademen.
 • Spinnaker alleen reinigen met Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo.

Draag bij het coaten een masker

Een masker is aan te raden bij het gebruik van Ultramar Sail & Spinnaker Coating

Dit masker kost niet veel en u kunt het meerdere keren gebruiken. Voordelen van dit masker:

 • U kunt de draagband zelf instellen.
 • Masker is 100% PVC-vrij.
 • Voorzien van een filterende laag van actiefkool.
 • Perfecte afsluiting en pasvorm.
 • Prima draagcomfort.
 • Verhoogt de veiligheid.
 • Het uitademventiel voorkomt condensvorming.
Blog Zeil reinigen en coaten

Aanbevolen masker