Kan ik zelf mijn zeilen reinigen? – tips & gebruiksaanwijzing

4 minuten leestijd
Kan ik zelf mijn zeilen reinigen? – tips & gebruiksaanwijzing
Met de juiste methode is het niet lastig om uw zeilen zelf te reinigen en stralend schoon te krijgen.

Het lijkt misschien onbegonnen werk om zelf uw zeilen te reinigen. Maar dat hoeft het niet te zijn! Met de juiste methode is het niet lastig om uw zeilen zelf weer stralend schoon te krijgen. Als eigenaar van Ultramar weet ik exact hoe u dat kunt doen.Sinds 1998 is Ultramar gespecialiseerd in het reinigen van zeilen voor zeilmakers, werven en watersporters zoals u! Daarom leg ik graag aan u uit met welke stappen u een professioneel resultaat bereikt.

Zeilen reinigen is geen overbodige luxe!

Zeilen reinigen moet zo nu en dan gebeuren. Zout, zand en vervuiling zijn een flinke aanslag op zeilen. Een schoon zeil is een veel prettiger gezicht, dan een vuil zeil.

Maar dat is niet de enige reden voor het reinigen van uw zeilen. Op den duur kan vervuiling schade aanbrengen aan de coating of stiksels. Vooral bij laminaatzeilen kan schimmel tussen het laminaat schade aanrichten. Via de stikgaatjes en beschadigingen in het doek komt schimmel namelijk tussen het laminaat. Schimmel tussen de laminaatlagen trekt vocht aan. Wanneer dit gebeurt is de kant op delaminatie groot. Delaminatie wil zeggen dat de verschillende lagen van het doek loskomen.

Schimmel laminaatzeilSchimmel laminaatzeil

Wees er daarom op tijd bij. Maak uw zeilen schoon met water en zorg voor een goede bescherming voor een langere levensduur van uw zeilen!

Zeilen reinigen do's en don'ts

Voordat u aan de slag gaat met het reinigen van zeilen is het verstandig u even te verdiepen in de beste methoden.

Don'ts: hoe moet het niet?

Wij horen vaak tips voor het reinigen van zeilen, die in de praktijk niet zo goed werken of zelfs het zeil kunnen beschadigen. Dit zijn een aantal voorbeelden:

  • Lang wachten
    Zoals hierboven beschreven is de kans groot dat uw doek aangetast wordt als u te lang wacht met reinigen. Schimmel kan de coating beschadigen en delaminatie veroorzaken.

  • Een hogedrukreiniger gebruiken
    Zeilen reinigen met een hogedrukreiniger is een snelle en effectieve methode. Toch zou ik dat niet doen. Het is namelijk ook zeer waarschijnlijk dat u uw doek op deze manier beschadigt. Wilt u toch graag een hogedrukreiniger gebruiken bij het reinigen? Lees dan dit artikel over het reinigen met een hogedrukreiniger.

  • Groene zeep gebruiken
    In ieder gootsteenkastje zou groene zeep moeten staan. Het is een veilig en natuurvriendelijk schoonmaakmiddel. Gaat u zeilen reinigen dan is groene zeep helaas niet zo geschikt. De plantaardige oliën in groene zeep laten een vettig laagje op het doek achter. Dit laagje is een perfecte voedingsbodem voor algen en mossen. Er zal zich dus weer eerder aanslag vormen op uw doek. Meer weten over het gebruik van groene zeep? Lees dit artikel eens over groene zeep.

  • Wassen in de wasmachine
    Ik hoor weleens de tip "zeilen gewoon in de wasmachine wassen". Om verschillende redenen is dit toch niet zo'n goed idee. Bij het wassen in een wasmachine raakt het stiksel vaak los, het zeil kan krimpen en omdat de wasmachine meestal net niet groot genoeg is, wordt het zeil zelfs niet eens goed schoon.

Zeil met slechte beschermingZeil met slechte bescherming

Do's: hoe moet het dan wel?

Nu weet u hoe het niet moet, maar hoe moet het dan wel?

Voordat ik dit vertel, heb ik eerst een belangrijke tip voor als uw zeilen nog niet vies zijn: ZORG DAT ZE SCHOON BLIJVEN!:-)

Door uw zeilen regelmatig te wassen met handwarm water en een borstel voorkomt u dat er aanslag op uw zeil kan ontstaan. Een kleine wasbeurt met water is zo gebeurd en zo stelt u uitgebreidere reiniging nog even uit. Nog beter....bescherm het doek met een goede coating. Ultramar Outdoor Gear Protector biedt vaak een veel betere bescherming dan de nieuwe originele coating.

Zeil coatenZeil coaten

Is uw zeil al vervuild? Gebruik dan Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo om uw zeilen weer stralend schoon te krijgen:

  • Vul een bak, kliko, bad of regenton met handwarm water (30 ℃).
  • Voeg 20 gram (1 maatschep) per 1 liter handwarm water toe en meng dit.
  • Vouw/rol het zeil en plaats deze in het water.
  • Laat het zeil minimaal 24 uur ondergedompeld inweken.
  • Verwijder losgeweekt vuil en reinig met de zachte Ultramar Tentdoek Borstel en voldoende water.
  • Bescherm het zeil vervolgens met Ultramar Outdoor Gear Protector.

Tips voor ernstig vervuilde doeken:

  • Door na 24 uur extra warm water toe te voegen kunt u het zeil nogmaals laten weken.
  • Bij ernstige vervuiling kunt u het zeil meerdere dagen laten inweken en de behandeling herhalen.
  • Soms zijn zeilen zo vervuild dat ze niet meer uitsluitend te reinigen zijn met Sprayhood & Tent Shampoo. Bij ernstige vervuiling en diep ingedrongen vlekken kunt u de Power Cleaner gebruiken..