Reinigen bootzeil is een simpele klus met deze tips

8 minuten leestijd
Reinigen bootzeil is een simpele klus met deze tips
Een bootzeil krijgt veel te verduren tijdens het seizoen. Het reinigen is gelukkig een simpele klus.

Heeft u ook zo'n zin in een heerlijk zonnetje, een strakblauwe lucht en een fijn briesje? Het duurt vast niet lang meer! Het is nu tijd om na te denken over uw boot. En dan bedoel ik niet alleen denken aan genieten en ontspannen. Juist het onderhoud van uw boot vraagt om uw aandacht.

Kunt u nog wel wat tips gebruiken over het schoonmaken en impregneren van het dekzeil? Lees dan snel verder!

Het dakzeil schoonmaken en reinigen

Bootzeil heeft veel te lijden

Als u er even over nadenkt, is het logisch dat een bootzeil om onderhoud vraagt. Het doek krijgt nogal wat te verduren tijdens het seizoen. Vervuild water en allerlei weersomstandigheden zorgen voor algen, schimmels en allerlei soorten vlekken. Uw bootzeil gaat met een beetje onderhoud al snel jaren langer mee!

Regelmatig schoonmaken bootzeil

Uw bootzeil regelmatig reinigen en beschermen is belangrijk. Juist door dit regelmatig te doen, voorkomt u veel problemen. En hier gaat het meteen ook vaak fout: mensen wachten met onderhoud totdat het bootzeil al zo vuil is, dat een beetje water en een borstel niet meer helpen. Reinig en impregneer uw bootzeil ieder jaar op tijd en u zit helemaal goed.

Zelf reinigen of laten reinigen

Zelf reinigen of laten reinigen

Bootzeil zelf schoonmaken is niet moeilijk. Toch kan het zijn dat u hier tegenop ziet. Bijvoorbeeld omdat u geen tijd heeft, geen ruimte of gewoon geen zin. Laat het zeil dan professioneel reinigen. Na de behandeling weet u zeker dat het doek mooi schoon en waterdicht is. Maar laat het hier niet bij. Tussentijds reinigen is en blijft noodzakelijk. Reinig het liefst direct wanneer u vlekken ziet. Hoe eerder u dit vuil aanpakt, hoe makkelijker het weg te krijgen is.

Te vergelijken met vieze kleding

Wanneer u zelf uw was een beetje bijhoudt, is dit voorbeeld u wel bekend: hoe langer een vlek in een broek, trui of ander kledingstuk zit, hoe lastiger het te verwijderen is. Dit is bij een bootzeil idem dito. Direct aanpakken dat vuil. Zeker bij groene aanslag is dit heel belangrijk.

Groene aanslag meteen verwijderen

Ziet u groene aanslag op uw bootzeil? Niet aarzelen dan, maar direct aanpakken! De aanslag is waarschijnlijk snel en eenvoudig te verwijderen en een snelle aanpak voorkomt ergere problemen. Wat is namelijk het geval? Groene aanslag houdt vocht vast. Ideaal voor schimmels, bacteriën, vuil, dode wieren en gisten. Die gedijen namelijk prima in een natte omgeving. Geeft u schimmels en bacteriën de tijd, dan vermenigvuldigen zij zichzelf. En juist de combinatie van al deze vuiligheid zorgt voor problemen. Verwijderen wordt namelijk steeds lastiger. Dus groene aanslag? Direct reinigen met water en een borstel!

Meest voorkomende vervuiling bootzeil

Waar u ook vaart, deze vervuiling komt u vast bekend voor:

 • spinnenpoep;
 • regenstrepen;
 • vlekken;
 • vogelpoep.

Goed nieuws, want voor al deze vervuiling heb ik een oplossing. We hebben bij Ultramar producten ontwikkeld waarmee u op een simpele manier zelf uw bootzeil reinigt. Belangrijk is vooral dat u gebruik maakt van het handige stappenplan. Volgt u dit op, dan zijn gegarandeerd de meeste vlekken te verwijderen.

Nogmaals, vuil trekt vuil aan. Ook bij een bootzeil is dit het geval. Het doek blijft langer vochtig wanneer het vuil is en vocht trekt schimmel aan. Hierdoor komt er weer meer vuil en zo kan ik nog even doorgaan. Wacht daarom niet te lang. Iedere maand even een beurt met lauw water en u blijft het meeste vuil de baas.

Steeds vaker last van schimmel

Vieze schimmel op het bootzeil is ontzettend vervelend. Steeds meer watersporters lopen hier tegenaan. Je kunt er zelf veel tegen doen, maar een belangrijk deel van het probleem ligt ook bij het doek van nu.

Doekfabrikanten hebben te maken met strengere regels, waardoor het moeilijk is om het bootdoek goed te beschermen tegen schimmels. Vroeger kreeg schimmel minder kans. In en op het doek zaten zulke sterke schimmelwerende stoffen dat schimmels niet eens de kans kregen om te groeien. Deze chemische stoffen, zoals zware metalen, zijn nu verboden. Daardoor is schimmels bestrijden lastig.

Vervelend is ook dat iedere omgeving weer zo zijn eigen schimmels heeft. Vind dan maar eens een product dat alle schimmels voorkomt.

Schimmel in een nieuw bootzeil

Het is niet te geloven, maar dit komt voor. Zo vervelend en lastig zijn schimmels nu. Ik spreek regelmatig mensen die al na enkele maanden last hebben van schimmel in hun bootzeil. Waarschijnlijk is het bootzeil geplaatst terwijl de boot nog vies was. Het bootzeil raakt dan geïnfecteerd en zelfs een spiksplinternieuw bootzeil is dan al snel besmet met schimmelsporen. Schoonmaken en beschermen zijn daarom de 2 toverwoorden. Helaas nog steeds geen garantie, maar de kans op schimmels in uw bootzeil is zo een stuk kleiner.

Schimmels muteren

Uit onderzoek blijkt dat er ieder jaar zo'n 100 soorten schimmels bijkomen. Ook evolueren oude schimmels razendsnel in nieuwe resistente varianten. De beste raad is en blijft daarom: bootzeil direct schoonmaken wanneer het vervuild is. Alleen op die manier houdt u het in de grip. Gebruik hierbij schoon water en een zachte borstel. Doe dit het liefst iedere paar weken en zorg er verder voor dat de impregnering altijd optimaal is. Dus impregneer de bootkap enkele keren per jaar.

Schimmel voorkomen in de winter

Schimmels houden van vocht. Waarschijnlijk is dit een open deur. Maar houdt hier wel rekening mee wanneer u voor langere tijd niet aan boord bent. Bijvoorbeeld tijdens de winterstalling. Gebruik eventueel een vochtvreter. Ook goede ventilatie is uiteraard belangrijk.

Denk ook eens aan sterk wisselende temperaturen. Daardoor ontstaat vaak condens. Dat heeft u niet eens door, want u bent er immers niet. Maar al die weken dat u niet aan boord bent, zit er condens in de boot. En al dat vocht moet dan toch ergens naartoe. Als er dan al schimmelsporen aanwezig zijn, kan het snel gaan.

Hoe werkt het bootzeil schoonmaken?

Zo, nu denkt u misschien, waar blijven die handige tips? Wat is hier aan te doen? Hoe maak ik het bootzeil het beste schoon? En hoe voorkom ik vuil?

Ik maak altijd gebruik van een stappenplan. Dit werkt in de praktijk erg goed. De diverse stappen zijn logisch en als u een paar keer op deze manier hebt schoongemaakt, heeft u het stappenplan waarschijnlijk niet meer nodig.

Maar hier nog even de verschillende handelingen op een rij:

 1. Breng warm water aan op het bootzeil. Het liefst handwarm.
 2. Spray of spuit Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo op de natte kap.
 3. Vuil goed los borstelen.
 4. Een tijdje laten inwerken. 20 Minuten is meestal voldoende.
 5. Naspoelen met water, zodat vuil en reinigingsmiddel wegspoelen.
 6. Kap laten drogen.

Pas als het bootzeil droog is, ziet u of het vuil echt goed verwijderd is. Dit is namelijk niet goed te zien op nat doek. Toch nog vuil aanwezig? Gebruik dan Ultramar Power Cleanerl. Dit is ontwikkeld voor sterk vervuilde bootzeilen.

Reinigingsmiddelen bootzeil

Ga niet aan de gang met huis-, tuin- en keukenmiddelen. Soms verdwijnt het vuil hiermee wel, maar de kans op problemen is groot. Sommige producten zijn nauwelijks uit te spoelen. Of er blijven lelijke vlekken achter op de coating aan de binnenkant van het bootdoek. Gun uw boot het beste en gebruik producten van goede kwaliteit.

Ultramar is al sinds 1998 gespecialiseerd in het professioneel reinigen van bootkappen. Dankzij mijn bijna 20 jaar ervaring weet ik wat ieder bootzeil nodig heeft.

Bootzeil impregneren

Impregneren van uw bootzeil helpt u in de strijd tegen schimmels en ander vuil. Omdat u het bootzeil gebruikt om de boot af te dekken, moet het natuurlijk goed waterdicht zijn. Hoe vervelend is het wanneer alles nat is als u na een tijdje bij uw boot komt. Impregneren is een goede voorzorgsmaatregel.

Hoe bootzeil impregneren

Het is een redelijke klus om het zeil te impregneren. Haal het zeil in ieder geval van de boot af; dat werkt het handigst. Ik help u graag met een stappenplannetje:

 1. Leg het zeil op een schone ondergrond. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een bouwzeil.
 2. Spuit eerst de bovenkant in met impregneermiddel.
 3. In laten trekken. Het trekt nog beter in wanneer u een borstel gebruikt.
 4. Het bootzeil omdraaien en ook de andere kant inspuiten.
 5. Het doek moet aan beiden zijden helemaal verzadigd zijn. Wees niet te zuinig.
 6. Hang het doek het liefst ergens op. Dan kan het goed drogen.

Merkt u na de behandeling dat er nog ergens een gaatje zit? Spuit dan alleen die plek nogmaals in met impregneermiddel.

Waterdicht en extra goed beschermd

Gebruik een goed impregneermiddel en uw bootzeil is uitstekend beschermd. Gebruik Ultramar Sprayhood & Tent Protector en de kans op schimmels en algen is vele malen kleiner. De voordelen van dit product zijn onder meer:

 1. Geschikt voor iedere soort doek.
 2. Maakt perfect waterdicht.
 3. Beschermt tegen vervuiling.
 4. Gemaakt op waterbasis en bevat dus geen gevaarlijke stoffen.
 5. Werkt langer en effectiever dan andere impregneermiddelen.
 6. Blijft zelfs werken wanneer er na het reinigen per ongeluk shampoo achterblijft in het doek.

Het beste impregneermiddel voor uw bootzeil!

Impregneer op tijd

U zult de eerste niet zijn die pas impregneert wanneer het doek lek is. Watersporters houden tenslotte vooral van varen. Heerlijk toch om de warme dagen door te brengen op het water? Toch weet u vast en zeker wel dat goed onderhoud van het bootzeil een must is. Probeer dit echt op tijd te doen. Niet pas wanneer het bootzeil helemaal besmet is met schimmels. Wees dit voor! Dat is absoluut mogelijk. Impregneer het zeil regelmatig en u bent algen en schimmels te snel af.

Bootzeil schoonmaken geeft veel plezier

Maak op tijd uw bootzeil schoon en geniet een hele zomer van het varen. Een frisse uitstraling geeft meer plezier. Bovendien garandeert goed onderhoud een langere levensduur van het zeil.

Impregneermiddel bootzeil

Alles wat u nodig heeft voor het reinigen en impregneren van uw bootzeil is op een plek te vinden. Kijk eens rond op mijn website en de rest spreekt voor zich. Tips voor bootzeil waterdicht maken? Je vindt ze hier. Maak tenslotte ook zeker gebruik van mijn gratis stappenplan bootkap reinigen en impregneren.

Veel vaarplezier gewenst!