Fjernelse af harpiks fra teltet: nyttige tips!

3 minuten leestijd
Hars verwijderen van tent: nuttige tips!

Harpikspletter er almindelige. Hvis du camperer i et skovområde, er du ofte under træer, og de kan producere harpiks. Harpikspletter på din teltdug er genstridige. Heldigvis kan du behandle disse pletter godt med den rette viden og de rette produkter.

Vi fortæller dig, hvordan du fjerner harpiks fra dit telt, hvad harpiks er, og hvilke træer der producerer harpiks. Det vil hjælpe dig med at vælge din næste campingplads strategisk. Du kan bruge disse tips, hvis du:

  • vil fjerne harpiks fra et bomuldstelt
  • fjerne harpiks fra et polyestertelt
  • fjerne harpiks fra din markise eller dit solsejl

Vigtige tips til at fjerne harpiks

Hars op uw tent?

Harpikspletter er vanskelige at fjerne. Men med den rigtige fremgangsmåde og de rigtige værktøjer er det muligt.

Før du går i gang med nedenstående tips, er det en god idé først at tjekke, om det virkelig er træharpikspletter. Faktisk kan honningdug fra bladlus ligne harpiks meget. Men honningdug er let at fjerne fra teltet.

Er der et klæbrigt lag på dit telt? Så er der stor sandsynlighed for, at det er honningdug. I så fald skal du først prøve at rense pletterne med varmt vand og en blød børste. Hvis det er bladlus, kan du ret nemt børste det væk. Virker det ikke? Så er det træharpiks, og du kan bruge nedenstående tips.

5 tips hars verwijderen van tendoek

Tip 1: Forsøg ikke at fjerne harpiksen med det samme

De fleste pletter bør du fjerne så hurtigt som muligt. Med harpiks er det lidt anderledes. Hvis du opdager harpikspletter, anbefaler vi, at du venter et stykke tid, før du gør rent. Det skyldes, at harpiksen hærder over tid. Når harpiksen er hærdet, er det lettere at fjerne den fra teltdugen.

Tip 2: Brug ikke sæbe eller opløsningsmidler til at fjerne harpiks

Et særligt teltrengøringsmiddel kan hjælpe med at behandle de fleste pletter. I tilfælde af harpikspletter anbefales dette ikke direkte. Det skyldes, at harpiks ikke opløses i en emulsion af vand og sæbe, selv om rengøringsmidlet er specielt designet til teltdug. Har du fjernet harpiksen, og er der stadig en plet i teltdugen? Du kan behandle denne plet med et specielt teltrensemiddel.

Tip 3: Lad harpiks være ubehandlet

Hars tast tentdoek niet aan!

Harpiks er ikke skimmel eller alger og skader i princippet ikke teltdugen. Det er måske ikke et kønt syn, men hvis det ikke generer dig, kan du lade det sidde. Det har ingen negativ effekt på dit telt.

Tip 4: Fjern harpiks med en isterning

Et velkendt tip blandt erfarne campister: Fjern harpiks med en isterning. Du bruger isterningen til at gøre harpiksdråberne kolde og hårde. Når harpiksen er hård, kan du nemt fjerne den. Så kan du forsigtigt skrabe det af med f.eks. en ske.

Ofte bliver der en plet tilbage, hvor harpiksen sidder fast på kluden. Det skyldes farvestoffet i harpiksen. Du kan behandle denne plet med teltrens.

Tip 5: Brug ikke aggressive rengøringsmidler eller fedt til at fjerne harpiks fra din teltdug

Harpiks er ikke opløseligt i vand, men det er det i alkohol, mineralsk terpentin og fedt. Det er fine løsninger, hvis du vil fjerne harpiks fra dine hænder. Til dit telt er disse løsninger mindre velegnede: aggressive midler beskadiger teltdugens belægning og gør mere skade end gavn.

Hvad er harpiks egentlig?

Harpiks er et organisk stof. Det er ofte lysegult og gennemsigtigt, sejt og meget klæbrigt. Da harpiks er uopløseligt i vand, er det meget svært at fjerne harpikspletter. Harpiks udskilles af nåletræer. Blødt træ indeholder harpikskanaler i modsætning til andre træarter. Nogle tropiske træarter producerer også harpiks.

Campister kan nogle gange finde harpiks irriterende, men nåletræer kan ikke leve uden. Harpiks udfører en række vigtige funktioner for træet:

  • Det gør det muligt for træet at forsegle sine sår.
  • Hvis grene falder af eller knækker fra træet, sørger det for, at revnerne bliver forseglet.
  • Harpiks beskytter træet mod svampe, infektioner, vira eller parasitter.

Eksempler på træer, der producerer harpiks

  • Cedertræ
  • Gran
  • Enebær
  • Fyrretræ
  • Lærk

Hvor slår man teltet op?

Det er rart at slå teltet op i skyggen. Hvis du er opmærksom på, hvilket træ du slår teltet op under, kan du undgå at få harpiks eller honningdug på teltdugen.

De fleste nåletræer kan producere harpiks, så det er bedst at undgå dem. Linde- og ahorntræer er modtagelige for bladlus, der producerer honningdug. Derfor er det også bedst at undgå disse træer.

Hars