Rengøring og imprægnering af bådkalecher - ofte stillede spørgsmål og svar

8 minuten leestijd
Bootkap reinigen en impregneren - veelgestelde vragen en antwoorden
Har du spørgsmål om rengøring og imprægnering af bådkalecher? Jeg vil med glæde rådgive dig.

For de fleste mennesker er vedligeholdelse af deres båd ikke en yndlingsbeskæftigelse. Det er helt forståeligt; du har købt din båd for at nyde at være på vandet. Men ja, vedligeholdelse er nødvendig, og regelmæssig rengøring og imprægnering af dit bådovertræk er virkelig et must. I denne artikel besvarer jeg nogle ofte stillede spørgsmål om dette emne.

Er det nødvendigt at rengøre bådovertrækket hvert år?

Ja, det er meget vigtigt at tage sig af sin bådkappe hvert år. Det, du i det mindste bør gøre regelmæssigt, er:

  • Rengør kalechen med lunkent vand og en blød børste.
  • Beskytte dugen med et godt imprægneringsmiddel.

Hvis du har en ny bådkaleche, skal du ikke vente med at rengøre og imprægnere, til du ser de første pletter, men straks give en god ekstra beskyttelse med et stærkt imprægneringsmiddel.

Bootkap imopregneren

Hvordan rengør jeg bedst bådovertrækket?

Rengøring af bådovertrækket er ikke en opgave, du behøver at frygte. Hvis du følger min enkle trin-for-trin-plan, vil rengøringen af bådovertrækket være en leg. Jeg vil dog opfordre dig til ikke at udskyde rengøringen af bådkalechen for længe, da kraftig tilsmudsning forkorter materialets levetid. Og jo mere snavset kalechen er, jo længere tid vil det tage at rengøre den. Derfor skal du altid fjerne snavs så hurtigt som muligt med lunkent vand og om nødvendigt Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo.

  • Rengør først med lunkent vand. Brug Ultramar Soft Brush.
  • Brug en sprøjte eller plantesprøjte til at påføre shampooen på den våde teltdug (shampooen kan godt ende på vinduesruderne).
  • Børst snavset godt af. Brug Ultramar Premium Spray til at fordele det godt.
  • Lad nu shampooen gøre sit arbejde og trække i 20 minutter (tid til en kop kaffe).
  • Skyl og børst snavs og shampoo af med rent vand.
  • Vent nu, til bådovertrækket er helt tørt. Først da kan du virkelig se, om alt snavs og alle pletter er forsvundet. Hvis det ikke er tilfældet, skal du give kalechen en opfølgende behandling med Ultramar Power Cleaner (se næste spørgsmål).

Hvordan behandler jeg et meget snavset bådtag?

Hvis bådens kaleche er meget snavset, er en behandling med Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo måske ikke tilstrækkelig. Så har bådtaget brug for en ekstra rengøring for at blive helt rent. Til denne ekstra rengøring skal du bruge Ultramar Power Cleaner.

  • Påfør Power Cleaner på bådens kaleche. Det kan gøres med en sprøjte eller plantesprøjte. Igen skal du bruge en fast - men blød - børste til at børste rengøringsmidlet godt ind.
  • Power Cleaner har brug for tid til at virke ordentligt, du skal regne med en time. Hvis du ikke kan se nogen forandring efter en time, kan du påføre lidt ekstra rengøringsmiddel, børste det ind og lade det trænge ind. Bliv ved med at gentage denne proces, indtil alt snavs og pletter er væk. Du kan bruge flere timer på dette.
  • Har Power Cleaner gjort sit arbejde? Skyl derefter bådovertrækket grundigt.
  • Giv det tid til at tørre helt.
  • Glem ikke at give kalechen en ny beskyttende belægning. Brug altid et godt, professionelt imprægneringsmiddel for at sikre, at dugen får den beskyttelse, den har brug for.

Hvilken slags pensel skal jeg bruge?

I de to foregående spørgsmål fortalte jeg dig, at du skal bruge en fast - men blød - børste, når du renser dit bådovertræk. Fast, fordi børsten skal have kraft nok til at børste snavset ordentligt af; blød, fordi børsten ikke må beskadige dugen. Ultramar har udviklet en børste, der opfylder disse krav. Denne Ultramar-børste:

  • er specielt velegnet til rengøring af bådovertræk;
  • kan også bruges til campingvogne;
  • forstærker egenskaberne ved Ultramars rengøringsprodukter;
  • absorberer en masse shampoo og vand gennem sine spaltede spidser;
  • er lavet af blødt polyester;
  • kan vaskes i opvaskemaskinen.

Ultramar borstel

Skal jeg imprægnere mit bådovertræk?

Ja, det skal du! Vedligeholdelse af bådovertræk handler ikke kun om rengøring, men frem for alt om imprægnering. Det er noget, du bør gøre en eller to gange om året. Imprægnering sikrer ikke kun, at din bådkappe er vandtæt, men giver den også et fremragende beskyttende lag. Ved at behandle bådkalechen beskytter du den mod bl.a. harpiks, salt, vejrpletter, skimmel, fugleklatter, insekter, sorte og grønne aflejringer og forurenet vand. Imprægnering er noget, du nemt kan gøre selv ved at bruge vores imprægneringsmiddel Ultramar Sprayhood & Tent Protector.

  • Sørg for, at teltdugen er ren og tør før behandling (rengør altid snavset teltdug først med Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo og/eller Ultramar Power Cleaner).
  • Påfør Ultramar Sprayhood & Tent Protector generøst og jævnt på både ydersiden og indersiden af bådkalechen.
  • Lad kalechen tørre grundigt.
  • Gentag behandlingen, hvis det er nødvendigt.
  • Test med vand, om dugen stadig absorberer fugt. Gentag om nødvendigt behandlingen på
    .
  • Er der stadig dråber af imprægneringsmiddel på vinduerne? Tør blot af med lidt benzen.
  • Rengør derefter vinduerne med Ultramar Plastic Window Cleaner & Protector.

Bemærk: Hvis imprægneringsmidlet ender på vinduerne eller på dækket, må du ikke lade det tørre ind, men skal fjerne det hurtigst muligt.

Skal jeg også imprægnere indersiden af bådens kaleche?

Jeg kan forstå, at mange af jer tænker, at det kun er ydersiden af bådkalechen, der skal imprægneres, for snavs sidder vel mest på ydersiden? Det er sandt, men det er stadig meget vigtigt også at imprægnere indersiden. Belægningen på indersiden er meget sårbar, og det er netop denne belægning, der sikrer en god vandtæthed af kalechen. Så sørg for at imprægnere!

Hvor meget imprægneringsmiddel skal jeg bruge til mit bådtag?

Mit råd er at bruge ca. 2,5 liter Sprayhood & Tent Protector til et bådtag i standardstørrelse. Vær ikke for hurtig til at tro, at du kan nøjes med mindre - så ender du bare med at blive dyrere. Ved at imprægnere bådkalechen ordentligt er den nem at holde ren, og det forlænger dens levetid.

Hoeveel heb ik nodig voor bootkap reinigen en impregneren.jpg

Kan jeg ikke bare bruge universalrengøringsmiddel?

Desværre tror mange stadig, at det er ligegyldigt, hvilket middel de bruger til at rengøre bådkalechen. Men det er virkelig en misforståelse. Grøn sæbe efterlader for eksempel en fedtet hinde på kalechen - perfekt for alger, skimmel og snavs at sætte sig fast på. Din kaleche bliver meget hurtigere beskidt igen. Et middel som Biotex kan beskadige belægningen, så du risikerer, at din kaleche ikke er vandtæt i fremtiden. Jeg vil opfordre dig til ikke at bruge sådanne rengøringsmidler. Der findes masser af rengøringsmidler på markedet, som er velegnede til at vedligeholde din bådkaleche. Med dem vil du rengøre og beskytte den ordentligt, og den vil holde i årevis.

Hvordan kan min kaleche blive så beskidt?

Hvis du har været en ivrig vandsportsudøver i lang tid, har du sikkert bemærket, at bådkalecher bliver hurtigere beskidte nu om dage, end de plejede. Især på grund af skimmelsvamp og grønne aflejringer. Det er der flere grunde til:

  • Klimaet ændrer sig også i Holland;
  • luftforureningen er steget
  • visse kemikalier er nu forbudt i fremstillingen af bådduge, hvilket gør, at skimmelsvamp opstår hurtigere.

Hvordan kan jeg forebygge skimmelsvamp?

Skimmelsvamp kan ikke udvikle sig uden varme, fugt, næring og kimceller. Hvis man ved, hvordan man fjerner et af disse elementer, kan skimmelsvampen få meget svært ved at udvikle sig og i hvert fald ikke vokse yderligere. Hvad kan du holde øje med?

  • Når du sætter kalechen tilbage på din båd, skal du bruge et øjeblik på at rengøre rørene og kalechen med et godt rengøringsmiddel.
  • Prøv at planlægge lidt vedligeholdelse hver måned. Det vil fjerne snavset i tide og give bakterierne en lille chance for at formere sig.
  • Fold først kluden, når den er helt tør.

Hvorfor kan jeg ikke slippe af med de mærkelige lyserøde pletter?

Har du mærkelige gule eller lyserøde pletter på din emhætte, og kan du ikke få dem væk med vaskemiddel? Så er der højst sandsynligt tale om "Pink Staining". Dette fænomen er forårsaget af mikroorganismer i PVC-belægningen. Ekskrementerne fra disse mikroorganismer er sorte, lyserøde eller gule. Desværre er der ikke meget, du kan gøre for at forhindre disse pletter, og det er også svært at rengøre dem. Det eneste, der nogle gange kan hjælpe, er at forsegle de afskårne kanter og sy hullerne. Så ligger stoffet nemlig ikke længere frit, og der er mindre sandsynlighed for, at du får disse irriterende pletter.

Kan jeg fjerne grønne aflejringer på min bådkaleche?

Grønne aflejringer på bådkalecher er et stort irritationsmoment for mange vandsportsentusiaster. Men det behøver det ikke at være. Hvis du opdager det i tide, kan grønne belægninger fjernes hurtigt. Så hvis du opdager grønne belægninger på bådens kaleche, skal du gribe fat i noget vand og en børste så hurtigt som muligt. Du vil se, at det forsvinder som sne i solen. Men hvis du venter for længe med at gøre rent, bliver det en anden historie.

Hvordan kan jeg rengøre og imprægnere en bådkaleche med vinduesfilm?

Du kan også rengøre en bådkaleche eller et telt med vinduesfilm med Sprayhood & Tent Shampoo og Power Cleaner og imprægnere med Sprayhood & Tent Protector. Det gør ikke noget, hvis shampooen, Power Cleaner eller imprægneringsmidlet kommer på filmen. Du kan endda bruge shampooen til at pudse vinduer med. Kan du stadig se indtørrede imprægneringsdråber efter imprægnering? Du kan fjerne dem med en klud og lidt rensebenzin.

Hvad skal jeg bruge til at rengøre bådens kaleche?

Godt udstyr er vigtigt, når du vedligeholder din båd. Sørg for, at du altid har alt, hvad du skal bruge, lige ved hånden. Så kan du hurtigt gøre rent, hvis det bliver nødvendigt. Vil du gerne bruge det allerbedste materiale til rengøring og imprægnering af din båds skrog? Så tjek vores produktsortiment!

Forhåbentlig har jeg besvaret alle dine spørgsmål om rengøring og imprægnering af bådens kaleche. Hvis ikke, så tøv ikke med at kontakte os!