Reinigungstipps für Bootsabdeckungen (25.000 gereinigte Bootsabdeckungen)

6 Minuten Lesezeit
Bootkap Reinigen Tips  (25.000 bootkappen gereinigd)
Befolgen Sie unseren einfachen Schritt-für-Schritt-Plan zur Reinigung und Imprägnierung Ihrer Bootsabdeckung.

Sinds 1998 hebben we bij Ultramar al meer dan 25000 bootkappen gereinigd. Bootkappen in alle vormen, maten en doeksoorten. Bootkappen met alle soorten vuil die er maar te bedenken zijn.Denk dan aan insecten, brandschade, inkt, olie, vet, roest, hars en lijm, maar zelfs ook menselijke ontlasting, bloed, etc.

Maar wat voor vuil of doeksoort het ook is, reinigen en impregneren gaat altijd in een paar eenvoudige stappen. Lees snel verder hoe u dat doet en waar u op moet letten.

Geen Chloor gebruiken

Een vaak gehoorde tip is chloor te gebruiken voor het reinigen van uw bootkap. Dit raden wij absoluut af. Ga niet zelf aan de gang met chloor, bleekwater.

Chloor, bleekwater, enz. is erg lastig uit te spoelen met water. Het gevolg is dat de chloorresten achterblijven in het doek en door blijven werken. Met name onder invloed van warmte en UV kan het dan hard gaan met de kwaliteit van uw bootkap. Hard achteruit bedoel ik dan:-)

Ook is het lastig in te schatten welke doeksoort wel of juist niet tegen chloor kan. Veel bootkappen zijn aan de binnenzijde gecoat. Deze coating zorgt voor de waterdichtheid van het doek. En juist die coating kan zwaar verkleuren door chloor. Gevolg is een binnenkant met grote oranje gele vlekken.

Geen chloor gebruiken

Geen groene zeep gebruiken

Groene zeep is zeker veilig en geeft geen verkleuring van het doek. Het reinigt in veel gevallen ook prima. Toch is er een groot nadeel bij het reinigen van een bootkap met groene zeep. Het laat namelijk een vettig laagje achter. En wat je nu net niet wil is een vettig laagje op je bootkap. Deze laag valt namelijk niet van het doek te spoelen. Daardoor is het erg lastig om de bootkap na het reinigen te impregneren.

Nog een nadeel: omdat het vet in groene zeep uit plantaardige oliën bestaat, is dat een perfecte voedingsbodem voor schimmels en algen. Dat is de reden dat een bootkap juist sneller weer vuil is (schimmel, groene aanslag) na het gebruik van groene zeep.

Groene zeep bestaat uit plantaardige oliën, Een perfecte voedingsbodem voor schimmels en algen

Waar moet ik dan mee reinigen?

Ik adviseer altijd het volgende:

1: Reinig altijd eerst met handwarm water.
Waarom een reinigingsmiddel gebruiken als de bootkap met uitsluitend water schoon te maken is? Juist daarom is het belangrijk om uw bootkap regelmatig even met water te wassen. Door het doek iedere maand even te wassen met handwarm water en een zachte borstel, krijgt vuil geen kans om echt vast te hechten. Schimmels en algen krijgen geen kans om diep in het doek te dringen.

2: Is alleen water niet meer voldoende? Gebruik dan Sprayhood & Tent Shampoo.
U hebt de bootkap gewassen met handwarm water en u ziet dat er toch nog vuil in het doek zit? Dan is het tijd voor een grondige reinigingsbeurt. Speciaal voor de normale grondige reiniging van bootdoek en tentdoek heb ik Sprayhood & Tent Shampoo ontwikkeld.

3: Power Cleaner
Is er na het reinigen met Sprayhood & Tent Shampoo toch nog vuil te zien, dan gaat u door naar de Power Cleaner. Dit is vaak het geval bij vuil dat langere tijd op de bootkap zit en zich zo flink vast heeft kunnen hechten.

Waarom mijn bootkap niet direct reinigen met Power Cleaner?

Als uw bootkap vuil is, is dat nooit 1 soort vuil. Juist door in verschillende stappen te reinigen en met verschillende producten, krijgen we bij Ultramar extreem vuile bootkappen perfect schoon.

Reinig de hele bootkap, dus ook de binnenkant!

Bijna alle bootkappen die we bij Ultramar binnenkrijgen, hebben vuil aan de binnenkant van het dak. En juist dat vuil tast die coating aan. Dus ook al is er niets te zien, reinig de binnenkant toch regelmatig even met handwarm water en de zachte Ultramar borstel..

Bootkap reinigen, aan boord of juist niet?

Het kan zijn dat de bootkap erg groot is. Of u wilt de binnenkant reinigen en het interieur mag niet nat worden.

Om een bootkap goed te kunnen reinigen moet u goed kunnen spoelen. Hoe minder reinigingsmiddel in het doek achterblijft, hoe beter het impregneermiddel straks werkt. En juist dat impregneren is zo belangrijk!

Is het niet mogelijk om goed te spoelen? Haal de bootkap er dan een keer af. Dat kan op een mooie droge dag. Zorg dat u een mooie schone ondergrond hebt om de bootkap op te leggen. Dat kan bijvoorbeeld een bouwzeil zijn van de bouwmarkt. Op die manier heeft u voor een paar euro een mooie schone ondergrond. Reinig de bootkap aan binnen- en buitenkant. Spoel vervolgens goed.

Mag of kan de boot niet openblijven? Plaats de vochtige bootkap dan terug op de boot (impregneren kan dan later als de kap droog is).

En dan het belangrijkste... uw bootkap impregneren!

Wat heeft het voor zin om uw bootkap te reinigen en daarna niet te beschermen? Het klinkt zo logisch, maar heel veel mensen reinigen, poetsen, wassen, schrobben... Steeds weer! En steeds weer klaagt men over het doek of die smerige schimmels. Of dat men weer een reinigingsmiddel moet kopen en dat het zo wel een dure hobby wordt.

Maar impregneren met een goed impregneermiddel doet men dan niet. En juist dat is ZO BELANGRIJK! Juist door regelmatig even te impregneren zorgt u ervoor dat u minder hoeft te reinigen. Met een goede bescherming krijgen schimmels, algen, vogelpoep en al het andere vuil geen kans om echt vast te hechten. U kunt beter wat meer uitgeven aan een goed impregneermiddel dan steeds weer al die reinigingsmiddelen. Of nog erger... die nieuwe bootkap van een paar duizend Euro.

Hier leest u trouwens mijn belangrijkste advies.

Bootkap schoon

Bent u er klaar voor? U gaat uw bootkap reinigen en impregneren? Dan hier nog een keer alle stappen van het Ultramar Stappenplan op een rij.

Bootkap Reinigen Stappenplan

Uw bootkap reinigen met Sprayhood & Tent Shampoo

Stap 1: Eerst warm water
Reinig eerst even met handwarm water en de zachte Ultramar borstel.

Stap 2: Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo aanbrengen en borstelen
Spuit daarna Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo met met de Ultramar Premium Spray op het nog natte doek. De shampoo mag gewoon op de raamvensters komen. Borstel nu het vuil goed los.

Stap 3: Laten ongeveer 20 minuten inwerken
Laat de shampoo nu zijn werk doen en 20 minuten inwerken.

Stap 4: Goed spoelen met water
Spoel en borstel al het vuil en shampoo van de bootkap met schoon water.

Stap 5: Laten de bootkap nu drogen
Op een droge bootkap is goed te zien of alle vervuiling van het doek is. Is er nog wel vervuiling te zien? Ga dan verder naar de Ultramar Power Cleaner.

Zware vervuiling van uw bootkap verwijderen met Power Cleaner

Stap 1: Power Cleaner aanbrengen en inborstelen
Spuit Power cleaner op uw bootkap met de Ultramar Premium Spray. Borstel in met met de Zachte Ultramar Borstel.

Stap 2: Laten lang inwerken
Power Cleaner heeft tijd nodig. Laat Power Cleaner ongeveer 1 uur inwerken. Ziet u weinig verandering? Spuit een beetje extra Power Cleaner, borstel weer in en laat wederom inwerken. Herhaal deze stappen tot de vlekken verdwenen zijn. Dit kan soms enkele uren duren. Hierna goed spoelen.

Stap 3: Laten nu drogen
Laat de bootkap goed drogen.

Stap 4: Uiteindelijk weer goed Impregneren
Als de bootkap droog is moet u het doek weer goed beschermen. Gebruik een goed en professioneel impregneermiddel. U koopt dan minder water en weet zeker dat het doek de bescherming krijgt die het nodig heeft.

LET OP!! De Power Cleaner is een sterker middel. Probeer het eerst uit op een klein onopvallend stukje.