Sturm, Regen, Wind … was ist mit den Nähten auf Ihrer Persenning?

3 Minuten Lesezeit
Storm, regen, wind…hoe staat het eigenlijk met de stiksels van uw bootkap?
Das Nähen von Bootshauben hat es schwer. Eine regelmäßige Kontrolle ist kein unnötiger Luxus.

Ik moest gelijk denken aan al die klanten die ik de afgelopen jaren gesproken heb bij Ultramar. Zeker meer dan de helft was in de veronderstelling dat er met de stiksels niets aan de hand was.

Mijn bootkap gewoon reinigen en waterdicht maken

"Nee, hoor er zit alleen schimmel in de bootkap en hij lekt een beetje. Gewoon reinigen en weer waterdicht maken, dat is voldoende." "Weet u zeker dat de stiksels nog goed zijn?" vroeg ik dan. "Ja natuurlijk, de bootkap is pas een jaar of 3 oud."

Stiksels van de bootkap controleren

Iedere bootkap die wij bij Ultramar Zeil- en Tent Wasserij binnenkrijgen om te wassen en waterdicht te maken, controleren we even. Gewoon simpel, even met de nagels over de stiksels wrijven. Groot is vaak de verbazing van de klant als je dan zo de stiksels weghaalt. "Hoe kan dat nou? Je zag er niets van. Ze leken nog prima."

Check uw stiksels regelmatig

Polyester/katoen garen

Veel bootkappen worden nog gestikt met een garen van polyester/katoen. Dit menggaren gebruikt de zeilmaker niet voor niets. Dit heeft alles te maken met de waterdichtheid van de bootkap.

Bootkap plakken met dubbelzijdige tape

Als de zeilmaker 2 delen van de bootkap aan elkaar wil naaien, plakt hij deze vaak eerst even aan elkaar. Hij gebruikt hiervoor dubbelzijdige tape. Hierdoor blijven de delen mooi op elkaar zitten, zodat hij er gemakkelijk in een strakke lijn overheen kan stikken. Zou hij de tape niet gebruiken, dan schuiven de delen steeds van elkaar als hij ze door de naaimachine haalt.

Grote naald, grote gaatjes

De naald is uiteraard altijd groter of minstens net zo groot, als het gebruikte garen. Anders zou het garen niet door het stikgaatje kunnen. Dit is precies de reden dat de zeilmaker nog vaak kiest voor het menggaren van polyester/katoen.

Waterdicht door katoen

De polyester kern van het garen zorgt voor de stevigheid. Het katoenen omhulsel van het garen zorgt voor de waterdichtheid. Katoen zet namelijk uit als het nat wordt. Het katoen zwelt op en zet zo het stikgaatje dicht.

Het grote nadeel van katoen

Katoen is een natuurproduct. "Alles wat de natuur voortbrengt, zal uiteindelijk ook weer door de natuur opgenomen worden" heb ik wel eens iemand horen zeggen.

En zo is het ook met het katoen van het menggaren. Het zal verteren en verslechteren door allerlei invloeden. De grootste boosdoener is de schadelijke UV-straling. Ondanks dat het stiksel er nog goed uitziet, kan het zo maar zijn dat het helemaal verteerd is. Uw bootkap zit eigenlijk alleen nog maar aan elkaar door de gebruikte dubbelzijdige tape!

Wacht niet tot het te laat is

Stiksel van de bootkap regelmatig checken

Er is maar 1 manier om te weten of uw mooie bootkap nog wel zo stevig is. Regelmatig even controleren. Ga eens stevig met uw nagels over het stiksel. Op verschillende plaatsen op de bootkap. Is het stiksel nog goed of ziet u het gelijk dunner worden? Of misschien wel helemaal verdwijnen?

Op tijd even met uw bootkap langs de zeilmaker

Het is verstandig om de bootkap door te laten stikken als u ziet dat de stiksels slecht zijn geworden. Door het te controleren bent u er op tijd bij. Het is voor de zeilmaker dan simpel om de bootkap door te stikken. Dit zal u aanzienlijk minder kosten dan wanneer hele delen los zijn gewaaid.

Wacht niet tot het te laat is

Wacht u tot er weer een keertje dikke wind, storm en regen over de bootkap waait? Dan is de kans een stuk groter dat de bootkap op bepaalde delen loskomt. Lastig als u midden op het water zit. Misschien nog wel lastiger als u thuis warm bij de kachel zit, terwijl het ondertussen zo uw boot inregent.

Zeilmakers bij u in de buurt

Wilt u uw bootkap laten controleren? Als eigenaar van Ultramar heb ik veel ervaring met zeilmakers. Hier vindt u een lijst met adressen van zeilmakers waar ik al jaren met veel plezier zaken mee doe. Doe er uw voordeel mee! Voorkomen is beter dan genezen. En goedkoper dan een nieuwe bootkap!:-). Lijst zeilmakers.

Wie ben ik?

Mijn naam is Pieter Visser. Als eigenaar van Ultramar zal ik regelmatig onderwerpen, nieuws, producten en tips behandelen die te maken hebben met het onderhoud aan uw zeilen, voortent, zonnescherm, bootkap, etc. Heeft u tips, leuke nieuwtjes of suggesties? Mail me gerust: support@ultramarxl.com

Ultramar volgen?

Volg dit blog en deel het met uw vrienden. Misschien hebben zij er iets aan.