9 Tips voor gebruik van een goed impregneermiddel

9 minuten leestijd
9 Tips voor gebruik van een goed impregneermiddel
Impregneren is een preventieve behandeling tegen o.a. vuil en water en toepasbaar op allerlei objecten.

Vindt u het ook zo jammer als uw spullen er al snel niet meer als nieuw uitzien? U kunt nog zo voorzichtig zijn met uw cabriodak, met uw nieuwe bank of met het tapijt, maar een ongeluk zit in een klein hoekje. Een vlek is zo gemaakt.

Het gebeurt nogal eens dat een vlek niet goed meer te verwijderen is. Of u kunt het vuil wel verwijderen, maar na al het poetsen zien uw meubels er al snel minder mooi uit. Een goede optie is daarom om te kiezen voor impregneren.

Impregneren is een preventieve behandeling tegen vuil en water

Wat is impregneren?

Impregneren is eigenlijk een preventieve behandeling tegen vuil, water en alles dat maar op dat oppervlak kan komen.

Een speciale vloeistof zorgt ervoor dat vuil zich niet kan hechten aan de vezels van uw tapijt, uw bank, uw kleding of het doek van uw cabriodak. Het vuil dringt de vezels niet binnen, maar blijft er als het ware op liggen. Hierdoor zijn de meubels of uw andere bezittingen makkelijker schoon te maken. U merkt verder niet dat uw meubels zijn geïmpregneerd. Het is niet zo dat u een apart laagje ziet of dat u het ruikt.

Wat komt er zoal in aanmerking voor impregneren?

Waarom zou u uw bank impregneren?

Een van de meubelstukken die zeker in aanmerking komt om te behandelen met een impregneerspray, is een bank. Hierdoor bent u minder tijd kwijt aan het onderhoud van uw bank en het meubelstuk zal jaren langer meegaan.

Impregneermiddelen maken uw bank waterafstotend en vuilafstotend. Daarnaast is het meubelstuk ook beter beschermd tegen UV licht. Wanneer u een bank koopt, is deze in veel gevallen nog niet geimpregneerd. Morst u onverhoopt een keer en komt er koffie of wijn op de bank, dan trekt dit in de stof van uw bank. Is de bank echter geimpregneerd, dan blijft de vloeistof op de bank liggen en kunt u het eenvoudig verwijderen. Het is heel belangrijk dat u nooit gaat wrijven, maar dat u het vuil of de vloeistof voorzichtig opdept. Gaat u wrijven, dan kunt u het impregneermiddel per ongeluk verwijderen.

Wat zijn de voordelen van bank impregneren?

 • Uw bank is bestand tegen water,- en vetvlekken.
 • De bank is heel eenvoudig te reinigen.
 • Uw bankstel is veel beter beschermd.
 • Doordat er geen vlekken in de bank komen, ziet deze er langer als nieuw uit.
 • Uw bank is vuilbestendig.

Hoe werkt impregneren?

Bootkap impregneren

Wilt u uw boot lang mooi houden, kies er dan zeker voor om uw bootkap extra te impregneren. Na het impregneren is de bootkap beschermd tegen vuil en water en ziet deze er duidelijk mooier en nieuwer uit.

Waartegen beschermt impregneermiddel onder andere:

 • Zout
 • Vervuild water
 • Groene aanslag
 • Zwarte aanslag
 • Schimmel
 • Weerplekken
 • Insecten en vogelpoep

Het impregneren van de kap is prima zelf te doen en een klus die zo is geklaard.

Impregneren klamboe

De kans is groot dat u ook ergens in huis een klamboe heeft. Misschien is het zelfs wel een gebruiksvoorwerp dat u veelvuldig gebruikt. Of neemt u de klamboe graag mee op vakantie? Tijdens het varen of kamperen? Een klamboe werkt uitstekend wanneer u 's nachts niet gestoord wilt worden door vervelende muggen of andere lastige insecten.

Wist u dat u de klamboe ook kunt impregneren? U zult merken dat u daarna nog minder last heeft van ongedierte. De reden hiervan?

 • Het impregneren van de klamboe met een chemische stof biedt een betere bescherming tegen muggen, vliegen, wantsen, teken en ander ongedierte.
 • Zelfs al ligt u tegen de klamboe aan, dan nog is de kans zeer klein dat u gestoken wordt.
 • Klamboes worden geïmpregneerd met permetrine. Deze stof is onschadelijk voor mensen, maar houdt insecten op afstand.

In de praktijk blijkt dat het noodzakelijk is om de klamboe om de paar jaar te impregneren. De werkzame stof wordt na een jaar of 5 namelijk wat minder.

Heeft u een klamboe van goede kwaliteit en vindt u het belangrijk dat deze lang meegaat en bovendien dat deze effectief is, dan is impregneren zeker een goede optie.

Hoe werkt het?

 • Los de permetrine op in water. Lees voor de hoeveelheden de gebruiksaanwijzing.
 • Dompel de klamboe onder in de vloeistof.
 • Zorg ervoor dat de hele klamboe doordrenkt is.
 • ls u de klamboe laat drogen, hang deze dan niet op. De vloeistof wordt dan namelijk ongelijkmatig verdeeld over de klamboe. Leg het net echter te drogen op bijvoorbeeld een groot stuk plastic of een opengeknipte vuilniszak.

Cabriodak impregneren

Houdt u ook zo van het rijden in een wagen met open dak? U kent het gevoel van vrijheid dat een cabrio kan geven? Als u regelmatig in een auto zonder dak rijdt, weet u dat het ook soms mis kan gaan. Soms komt er toch onverwachts een regenbui. Waarschijnlijk lukt het u om zelf droog te blijven, maar het cabriodak krijgt nog wel eens een buitje op zijn dak.

Ik adviseer u daarom uw cabriodak te impregneren. De voordelen daarvan?

 • U blijft droog, want het dak is na het impregneren absoluut waterdicht.
 • U verlengt de levensduur van het dak.
 • Impregneermiddelen werken vuilafstotend, waardoor het doek langer mooi blijft.
 • U heeft minder kans op schimmel op het cabriodak.
cabriodak impregneermiddel

Hoe vaak impregneert u het cabriodak?

Het antwoord dat ik nu geef, is niet voor iedereen hetzelfde. Hoe vaak rijdt u met uw cabrio? Reinigt u het dak regelmatig? Parkeert u de auto zelden onder een boom? Vermijdt u wasstraten? Als u op al deze vragen bevestigend kunt antwoorden, is het impregneren minder vaak nodig. Ieder jaar zou ik u echter toch wel aanraden.

Hoe werkt het?

 • Maak eerst het cabriodak helemaal schoon en zorg dat het droog is.
 • Gebruik impregneerspray en zorg ervoor dat het gehele cabriodoek verzadigd is. Met andere woorden: wees niet te zuinig.
 • Het is belangrijk om ook de binnenkant van het doek te behandelen.
 • Tenslotte laat u het dak drogen en kunt u de behandeling, indien nodig, herhalen.

Kleding impregneren

Heeft u een jas die u zeer graag draagt, maar is deze niet meer waterdicht, dan hoeft u hem nog niet af te danken! Kleding impregneren kan uw jas of een ander kledingstuk weer nieuw leven inblazen.

Wat zijn de voordelen van het impregneren van kleding?

 • Het maakt uw kleding waterdicht.
 • De kleding draagt prettiger na het impregneren.
 • Maakt uw kleding vuilafstotend.
 • Uw kleding is minder gevoelig voor verkleuring.

Voordat u een jas, een broek of een ander kledingstuk gaat impregneren, dient dit wel helemaal schoon te zijn. Ook moet de kleding droog zijn voordat u het gaat behandelen.

Skikleding impregneren

Ook skikleding komt zeker in aanmerking voor een behandeling met een impregneermiddel.

Vaak is de kleding wanneer u deze nieuw koopt al geïmpregneerd. Behandelt u de skikleding nogmaals met impregneermiddelen, dan zal de kleding nog langer waterdicht blijven.

Koopt u de kleding tweedehands, dan is het zeker een aanrader om de broek en/of jas even te behandelen voordat u de skies onderbindt. Zeker wanneer u merkt dat de kleding, na een klein poosje dragen, klam aanvoelt, is een behandeling absoluut nodig. Het zou kunnen dat de kleding vies is waardoor het membraan verstopt is geraakt. Dit kunt u oplossen door de kleding grondig te wassen.

Skl-kleding waterdicht maken

Blijft de skikleding daarna toch nog vochtig en klam aanvoelen, dan is de kans groot dat de waterafstotende laag is versleten. Door middel van impregneren is dit probleem zo weer verholpen en kunt u nog jaren genieten van uw kleding tijdens de wintersportvakantie.

Nog even duidelijk voor u op een rijtje: de voordelen van skikleding impregneren:

 • De kleding is waterdicht.
 • De kleding draagt prettiger na het impregneren.
 • Maakt uw kleding vuilafstotend.
 • Uw kleding is minder gevoelig voor verkleuring.

U vraagt zich af hoe het werkt? Nou, een kind kan de was doen, want het is zo eenvoudig als wat:

 1. Maak de kleding schoon.
 2. Spuit een dun laagje van het middel op uw kleding.
 3. Doe dit het liefst van boven naar beneden en van links naar rechts.
 4. Laat de skikleding drogen.

Tuinkussen impregneren

Tuinkussens komen bij uitstek in aanmerking om te impregneren. Dit kunt u het beste ieder jaar even doen. Op die manier blijven uw kussens waterdicht en vuilafstotend. Of het nu gaat om nieuwe, oude of tweedehands kussens, impregneren is altijd goed. Ik vertel u uiteraard graag waarom:

 • De kussens zijn voortaan gemakkelijker schoon te maken.
 • Het impregneren werkt waterafstotend.
 • De kussens zijn minder gevoelig door verkleuring als gevolg van zonlicht.
 • De kussens zijn minder gevoelig voor vervelende en lelijke weervlekken.

Impregneermiddelen

Ontdek zelf wat een professioneel impregneermiddel voor uw bootkap, tent, cabrio of zonnescherm kan doen. Bekijk Impregneermiddelen

Impregneermiddelen

Tapijt impregneren

Zeker wanneer u een gezin met jonge kinderen heeft, wordt er regelmatig geknoeid met eten en drinken. Heeft u een mooi tapijt bij de salontafel, dan zullen daar dan ook regelmatig vlekken op verschijnen.

Dit valt gewoon niet te voorkomen. Om uw tapijt toch langer mooi en schoon te houden, kunt u het tapijt impregneren. Dit kan gedaan worden door een bedrijf, maar er zijn ook impregneermiddelen te koop, zodat u de behandeling zelf kunt uitvoeren.

Zonnescherm impregneren

Er zijn maar weinig producten die zoveel last hebben van de zon als zonweringen. Logisch natuurlijk, want het is de taak van een zonnescherm om u te beschermen tegen het zonlicht. Wel is het prettig wanneer uw zonnescherm zo lang mogelijk meegaat.

Ook vindt u het vast en zeker wel net zo mooi wanneer het zonnescherm zijn oorspronkelijke kleur behoudt. Een zonnescherm impregneren is daarom een goede behandeling.

Een ander voordeel van een zonnescherm impregneren is dat het scherm voortaan absoluut waterdicht is.

Kampeeruitrusting impregneren

Uw kampeeruitrusting heeft vaak veel te verduren. Er gaat niet snel een vakantie voorbij zonder dat u een bui op uw tentdak heeft gekregen.

Ook komen er heel gemakkelijk vlekken op uw tentdoek of op andere items van uw kampeeruitrusting.

De tent impregneren helpt u hierbij. Gebruik een passend middel voor uw kampeeruitrusting en u zult langer plezier hebben van uw kampeerspullen.

Denk hierbij bijvoorbeeld ook aan het impregneren van een rugzak, een slaapzak of aan wandelschoenen.

Kampeeruitrusting impregneren

Rugzak impregneren

Tegenwoordig is een rugzak super populair. Kijk maar eens op straat.

Iedereen loopt met een rugzak. Van 60plusser tot peuters op weg naar school.

Door een rugzak te impregneren blijft hij langer schoon en veel beter waterdicht.

Impregneermiddel buitenmuur

Ik noemde u veel gebruiksartikelen die in aanmerking komen om te impregneren. Maar ook bijvoorbeeld de buitenmuur of hout kunt u impregneren. Ik noem nog een aantal zaken die wellicht een eye opener voor u zijn en wie weet, misschien kunt u er uw winst mee doen:

 • Hout impregneren: vooral bij tuinmeubels is hout impregneren echt een aanrader.
 • Karton impregneren.
 • Autobekleding impregneren.
 • Kinderwagen impregneren.
 • Teak impregneren.