Alles over Gore Tex

7 minuten leestijd
Alles over Gore Tex
Een paar nieuwe sneakers van Gore-Tex gekocht? Zoekt u informatie over de beste bescherming daarvan? Twijfelt u over de aanschaf van Gore- Tex motorrijlaarzen? Blijven deze wel lang waterdicht? Zo ja, hoe werkt dat dan? Doe uw winst met onderstaande tips.

Tips en advies voor onderhoud en aanschaf

Als u vist, kampeert of motor rijdt dan stelt u hoge eisen aan uw kleding. Comfort en waterdichtheid zijn van groot belang. Dat is een lastige combinatie, omdat veel waterdichte uitrusting slecht ademt en broeierig wordt. Kies daarom voor Gore Tex. Dit materiaal is volledig waterdicht en ademt goed. In dit artikel vertellen we meer over de toepassingen ervan en ook hoe het te behandelen, zodat u lang plezier heeft van uw kleding of uitrusting.

Gore Tex kleding en materiaal zijn vaak prijzig. Dat maakt het des te belangrijker om voor een maximale levensduur te zorgen.

Op zich vraagt het materiaal niet om intensief onderhoud, maar door het periodiek te reinigen en te impregneren, heeft u er langer plezier van. Om dat goed te doen is wat speciale aandacht nodig.

Wat is Gore Tex? Wij leggen het je uit!

We nemen u daarom stapsgewijs mee in wat Gore Tex is, hoe u het onderhoudt en wat u allemaal kunt doen om het lang in uitstekende staat te houden.

Wat is Gore Tex?

In het kort: een speciaal soort kunststof dat water in gasvorm wél en in vloeibare vorm niet doorlaat. Dat is een waardevolle eigenschap, want met de warmte die van uw lichaam afkomt, komt ook waterdamp.

Ademt uw kleding niet goed? Dan condenseert de waterdamp aan de binnenkant en wordt het broeierig. Dat is natuurlijk niet comfortabel. Gore Tex laat waterdamp naar buiten ontsnappen, terwijl vloeibaar water niet doordringt. Dat komt omdat zelfs de kleinste waterdruppel veel groter zijn dan waterdampdeeltjes.

Bijkomend voordeel: het is ook volledig winddicht. Het heeft zelf geen isolerende eigenschappen, maar voorkomt wel dat u door wind afkoelt. Dat maakt dat het materiaal ook zeer geliefd is bij tal van outdoor activiteiten en wintersport.

Een Gore Tex jas is in de regel van een goed merk en u herkent onder meer de Gore Tex tape waarmee ook de naden bij de ritsen zijn afgedicht. Dit garandeert dat de jas ook écht waterdicht is. Dat wil zeggen dat Gore Tex een waterkolom heeft die zeer hoog is. Zo hoog dat men feitelijk van waterdicht mag spreken.

Vrijwel elke goede buitensportuitrusting is verkrijgbaar met Gore Tex. Daarbij onderscheiden we ook Gore-Tex Pro en Gore-Tex Active.

De eerste is beduidend slijtvaster dan reguliere uitrusting. Dit is bijvoorbeeld van belang bij bergbeklimmen en enkele andere zeer actieve sporten.

De Active-variant is dan juist weer bijzonder licht en daarmee geschikt voor duursporten en -activiteiten.

Gore Tex onderhoud tips en advies

Hoe lang gaat Gore Tex mee?

In principe zo lang als het materiaal zelf mee kan. We hebben het hier in de regel over kleding en uitrusting van de betere merken. Dus in theorie is dat heel lang.

Goed onderhoud en zuinig wassen draagt uiteraard ook bij aan de levensduur van Gore Tex jassen, schoenen en andere uitrusting. Daarvoor geven we hierna nog diverse tips, zodat u ervoor zorgt dat u er ook echt de maximale levensduur uithaalt.

Gore Tex kleding

Gore Tex impregneren

Omdat de waterdichtheid in principe een eigenschap is van het materiaal, blijft Gore Tex ook waterdicht. Toch is impregneren een belangrijk onderdeel van Gore Tex onderhoud.

Gore Tex Waterdicht maken hoeft dan weliswaar niet, maar impregneren biedt ook andere voordelen. Door te impregneren kunt u Gore Tex ook waterafstotend maken.

Hierdoor hechten water en vuil zich minder goed aan het Gore Tex membraan van jassen en andere kleding. Zo draagt impregneren dus wel degelijk bij aan de levensduur.

Ook neemt met de jaren de kans toe dat er toch kleine gaatjes ontstaan. Door goed te impregneren merkt u daar in de praktijk echter niks van. Zo kunt u (opnieuw) een Gore Tex jas waterdicht maken.

Impregneer met Outdoor Gear Protector. Deze hoogwaardige Gore Tex impregneringsspray is geschikt voor alle soorten uitrusting en kleding, waaronder:

 • Gore Tex regenjas;
 • Gore Tex handschoenen;
 • Gore Tex motorlaarzen;
 • Gore Tex sneakers;
 • Gore Tex fietsjacks.

Het waterdicht maken van Gore Tex is in principe niet nodig, maar met impregneermiddel voorkomt u aanhechting van vuil en dus slijtage.

Slijtage zorgt er op lange termijn wel voor dat uitrusting niet meer (geheel) waterdicht is.

Wij adviseren daarvoor Outdoor Gear Protector, dat zeer geschikt is als Gore Tex spray. Een ander middel kan eventueel ook, maar controleer wel altijd of de impregneerspray voor Gore Tex geschikt is.

Gore Tex behandelen met een verkeerd middel kan leiden tot vlekken, verkleuring en de ademende eigenschap aantasten. Zo wordt uw kleding minder comfortabel en dat is zonde.

Gore Tex impregneren

Gore Tex repareren

Het materiaal is duurzaam en sterk en voornamelijk verwerkt in materiaal en kleding van de betere merken. Het gaat dus niet snel kapot. Toch kan er altijd iets gebeuren. Ergens achter blijven haken, bijvoorbeeld.

Gebruik voor het dichten van gaten en scheuren speciale plakkers. Dankzij dergelijke plakkers blijft het materiaal volledig waterdicht.

Hoe Gore Tex schoenen behandelen?

Het zal u niet verbazen dat Gore Tex veelvuldig in schoenen wordt toegepast. Juist hier zijn zowel vochtbestendigheid als ademend vermogen extra belangrijk.

Wat te doen als Gore Tex schoenen niet waterdicht blijken? Dat is eigenlijk niet mogelijk. Als dergelijke schoenen niet waterdicht blijken, dan is ergens een gaatje of scheur ontstaan.

Gore Tex schoenen waterdicht maken bij een scheur of gaatje lost u op met tape of door professionele reparatie.

Wat betreft het behandelen en onderhoud adviseren wij het volgende:

 • Schoenen eerst droog schrobben met een stevige borstel.
 • Verwijder de veters uit de schoenen.
 • Trek de tong naar voren.
 • Behandel de Gore Tex schoenen met impregneerspray, bij voorkeur Outdoor Gear Protector.
 • Droog de schoenen na impregneren langzaam en zeker niet bij een warmtebron.
 • Verzool de schoen op tijd, ook voor uw eigen comfort en gezondheid.

Gore Tex schoenen onderhoud

Welke sokken in Gore Tex schoenen zijn het beste?

In principe zou het niet uit moeten maken wat voor sokken u in dergelijke schoenen draagt, juist omdat het materiaal zelf optimaal ademt. Daar heeft u natuurlijk veel minder aan, indien de sokken dat zelf niet doen. Daarom draagt u juist bij schoenen van Gore Tex sokken die ook goed ademen. Bij inspanning en activiteit vermijdt u het liefst katoen. Waarom? Dit neemt veel vocht op en vermindert comfort. Kies voor synthetisch materiaal of, beter nog, merinowol.

Gore Tex motoruitrusting

Logischerwijs wordt Gore Tex veel toegepast in motorkleding. Het is dan ook goed te combineren met isolerende voering en een beschermende buitenlaag, zoals in Gore Tex motorhandschoenen. Dergelijke motorkleding houdt u vanzelfsprekend het liefst in topconditie. Volg daarvoor altijd de instructies bij de uitrusting zelf. Daarnaast geven we u de volgende tips bij het onderhoud van uw motoruitrusting:

 • Impregneer regelmatig met spray van goede kwaliteit.
 • Verwijder voering en protectoren en was thermovoering apart.
 • Droog uw motorjas en motorlaarzen op kamertemperatuur.
 • Was een Gore Tex motorjas bij voorkeur met de hand en anders op 40 graden maximaal.
 • Impregneer de uitrusting na drogen altijd nogmaals.

Gore Tex reinigen

Of producten met Gore Tex technology in de wasmachine gewassen kunnen worden, hangt in de eerste plaats van het product zelf af. Meestal kan dit wel, al is vaak sprake van een aangepast wasvoorschrift. Het is belangrijk dit op te volgen. Zo blijft de kwaliteit van het product goed.

Soms heeft een jas een uitneembare voering of thermolaag. Wassen zonder deze voering is het beste.

Ook kunt u een Gore Tex jas wassen met impregneermiddel. Dit draagt bij aan een langere levensduur. Wel geldt dat u dergelijke uitrusting niet te vaak wast. Vaak Gore Tex wassen zorgt voor slijtage en vermindert juist de levensduur.

Kies ook uw wasmiddel met zorg uit. Er zijn speciale wasmiddelen voor Gore Tex en outdoor uitrusting. Het gebruik hiervan verdient eigenlijk altijd de voorkeur. Vaak is het ook verstandig om enkele keren extra te spoelen. Volg hierbij vooral de wasinstructies van het product zelf.

Gore Tex wassen

Tips

Waterdicht en ademend. Gore-Tex is fantastisch materiaal dat lang meegaat en in principe altijd waterdicht blijft. Het is hoogwaardig materiaal dat u in de regel aantreft in de uitrusting en kleding van de betere merken, dus u verwacht ook kwaliteit. Ook verwacht u dat het materiaal lang meegaat. Dat is meestal geen probleem, zeker niet als u de volgende tips in gedachten houdt:

 • Er is niet één magische oplossing voor Gore-Tex. Volg daarom altijd de onderhoudsvoorschriften van het kledingstuk of de uitrusting op.
 • Schoonmaken is héél belangrijk, maar doe het met zorg. Probeer met name het wassen in de wasmachine tot een minimum te beperken.
 • Eén keer impregneren is zelden genoeg. Herhaal het proces een paar keer en laat de uitrusting of kleding tussendoor goed drogen.
 • Bij impregneren geldt dat vaker beter is dan meer. Gebruik dus niet te veel spray, maar herhaal het proces liever een keer extra.
 • Combineer uitrusting en kleding van topkwaliteit. U heeft niets aan een ademende buitenlaag, wanneer de kleding daaronder niet goed ademt.

Gore Tex impregneermiddel