Biminitop kopen en monteren? 25 tips!

22 minuten leestijd
Biminitop kopen en monteren? 25 tips!
Een biminitop zorgt voor bescherming tegen de zon. Kies de juiste biminitop en monteer deze zelf.

Heeft u een boot? En bent u op zoek naar een goede bescherming tegen de zon? Dan kan een biminitop heel handig zijn. In deze blog leest u alles wat u moet weten voor wanneer u een biminitop gaat kopen of monteren.

Een zonnedak voor uw boot

Een bimini kan ook wel omschreven worden als een zonnedak voor de boot. Juist op het water verbranden mensen snel. Daarom is een dakje boven je hoofd zeer effectief om het zonlicht, en daardoor verbranding, tegen te gaan.

Waarom een biminitop. Ultramar legt het uit

Tip 1: Biminitop boot tegen verbranden

Liefhebbers van varen krijgen aan het begin van de lente vaak alweer de kriebels. Uiteraard zijn er meer dan genoeg mensen die het hele jaar door varen, maar toch zijn de zomermaanden wel de maanden waarin de meeste mensen veel gebruik maken van hun boot.

Als u van plan bent weer veel tijd op het water door te brengen, kan het geen kwaad om eens na te denken over een biminitop boot. Of wellicht heeft u er al een en wilt u meer informatie?

De laatste jaren lezen we in de media steeds meer over de schadelijke gevolgen van de zon. Juist mensen die veel op het water zijn, lopen het risico snel te verbranden. Een goede bescherming is daarom van het grootste belang. Er zijn verschillende manieren waarop u dit kunt doen.

  1. Goed insmeren.
  2. Op de warmste momenten van de dag niet in de zon.
  3. Kiezen voor een buiskap.
  4. Een goede parasol meenemen. Het grote voordeel van een parasol is dat deze gemakkelijk mee te nemen is en dat u hem zo heeft opgezet. Een groot nadeel is echter de kwetsbaarheid. Met iets te veel wind, ondervindt u van de parasol meer hinder dan gemak.
  5. Zet een pet of hoed op.
  6. Koop een bootkap. Wellicht is dit wel de beste oplossing. Een goede zeilmaker kan hem zo maken dat hij rondom helemaal weg te ritsen is. Zodat u zelf kunt kiezen of u in of uit de zon wilt zitten. Een ander groot voordeel is dat u beschut en droog zit wanneer en een regenbuitje overkomt.

Meer over zonnebrand

Zonnebrand

Tip 2: Biminitop kopen?

U bent overtuigd van de voordelen van een goede bootkap en wilt graag een biminitop kopen?

Doe dan uw winst met onderstaande tips:

  1. Kijk goed naar de maat van uw boot. Het kan lastig zijn om een standaard biminitop aan te schaffen. Vaak is het nodig om een kap op maat te laten maken. Er zijn diverse shops waar u dit kunt laten doen. Geef de maten dan zo goed mogelijk door om problemen te voorkomen. Nog beter...ga naar een zeilmaker!
  2. Kies een kleur die goed matcht met uw boot.
  3. Neem een model dat past bij de uitstraling van uw boot.
  4. Welk frame neemt u? Aluminium of plastic? De meeste mensen kiezen voor aluminium.
  5. Houd rekening met de snelheid van uw boot en geef dit door wanneer u een bootkap laat maken.
  6. Informeer hoe lang het doek meegaat. Wilt u na 5 jaar alweer een nieuwe kopen of vindt u het belangrijk dat hij langer meegaat?
  7. Hoe lang krijgt u garantie op de bimini?
  8. Bedenk goed hoe belangrijk de kwaliteit voor u is. Is het de bedoeling dat u de boot en de kap maar voor enkele seizoenen gebruikt, dan zou u kunnen kiezen voor een wat goedkoper model. Wilt u echter langer plezier hebben van de bimini, bezuinig dan niet op de aanschaf hiervan. Goedkoop is dan uiteindelijk toch vaak wel duurkoop. Ook bij een bimini betaalt kwaliteit zich zeker wel terug.
  9. Probeer een bimini top aanbieding te vinden.

Tip 3: Verschillende soorten biminitops

Omdat er zeer veel verschillende boten zijn, zijn er ook heel veel verschillende tops. We kunnen bijvoorbeeld onderscheid maken tussen een 2-arms of 3-arms bimini.

Neemt u een 3-arms, dan hoeft u voortaan niet meer bang te zijn om te gaan varen als het hard waait. Deze is namelijk bijzonder stevig.

Nautic Star

Een aantal veel voorkomende tops zijn:

  1. Nauticstar. Deze bimini is gemaakt van een aluminium frame en absoluut corrosiebestendig.Het doek is gemaakt van polyester en Uv-bestendig polyester. Omdat deze top drie armen heeft, is het geen enkel probleem om te varen wanneer er veel wind staat. U hoeft echt niet bang te zijn dat deze stevige top zal gaan klapperen.
  2. Talamex. Het doek is gemaakt van polyester en Uv-bestendig polyester. Omdat deze top drie armen heeft, is het geen enkel probleem om te varen wanneer er veel wind staat. U hoeft echt niet bang te zijn dat deze stevige top zal gaan klapperen.Deze top is al verkrijgbaar voor een vrij goedkope prijs. Dat kan een voordeel zijn als u nog niet zeker weet of u veel gebruik gaat maken van een bimini. Ook deze is gemaakt van aluminium frame en is Uv-bestendig. U hoeft niet bijzonder handig te zijn, want het monteren spreekt aardig voor zich. Ook deze is gemaakt van aluminium frame en is Uv-bestendig. U hoeft niet bijzonder handig te zijn, want het monteren spreekt aardig voor zich.

Naast de bimini zelf heeft u meestal ook een aantal biminitop accessoires nodig. U kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan items als:

  1. Middenstuk. Dit middenstuk is onmisbaar voor een scharnierende bevestiging van een eindstuk aan het dek.
  2. Dekplaat. Een dekplaat gebruikt u voor een scharnierende bevestiging van het eindstuk aan het dek.
  3. Dekplaat met pen. Deze is ook geschikt voor een scharnierende bevestiging van het eindstuk aan het dek. Omdat de montagepen uitneembaar is, is de bediening iets eenvoudiger.
  4. Eindstuk. Dit is ook echt een onmisbaar item wanneer we het hebben over bootkap onderdelen. Hier heeft u er waarschijnlijk wel meerdere van nodig. Met het eindstuk maakt u een scharnierende bevestiging van buizen aan elkaar of van een buis aan het dek.
  5. Wandplaat. De naam zegt het eigenlijk al een beetje. De wandplaat is bedoeld voor een scharnierende bevestiging van een eindstuk aan een wand.
  6. Steunpalen. De steunpalen kunnen soms handig zijn wanneer de bimini is ingeklapt. Deze steunpalen houden de top dan namelijk schuin rechtop. Op die manier ligt hij niet in de weg, maar kunt u er gemakkelijk onderdoor lopen. Eigenlijk vervangen deze palen de achterste spanbanden.

Tip 4: Een biminitop monteren

Het monteren van een bimini is goed zelf te doen. U hoeft hiervoor niet eens een hele ervaren klusser te zijn. Wilt u het zeker weten? Ga dan eens langs een goede zeilmaker. De zeilmaker kan u alles vertellen over de mogelijkheden. Over het beste frame, een goed doek en vooral welke constructie het beste is. Dat hoeft niet eens zo duur te zijn. Komt u er toch niet uit dan kan het ook heel handig zijn om Biminitop Youtube te raadplegen.

Tip 5: Biminitop Youtube bekijken

Als u het toch lastig vindt om hem zelf te monteren of wanneer u tegen probleempjes aanloopt, zou u eens op YouTube kunnen kijken. U vindt daar diverse filmpjes waarop u heel nauwkeurig kunt volgen hoe het monteren van de bimini werkt.

Tip 6: Hoe monteert u de biminitop op uw boot?

Allereerst is het noodzakelijk dat u beschikt over alle noodzakelijke onderdelen. Daarnaast heeft u een aantal schroeven en wat gereedschap nodig. Wat doet u vervolgens met de meegeleverde onderdelen? Ik vertel u het een en ander over het biminitop bevestigingsmateriaal:

  1. Het middenstuk verbindt u met een eindstuk.
  2. Het eindstuk maakt u vast op het einde van de buis.
  3. De dekplaat schroeft u op het gangboord. Hieraan kunt u een eindstuk vast maken.
  4. De beugel monteert u op het gangboord of op het dek. Hieraan kunt u een spanband vastmaken.

Ik help u graag om het monteren van de bimini een stuk eenvoudiger te maken. Wanneer u de volgende stappen volgt, moet het helemaal goed komen met de montage. Veel succes.

Even ter informatie: biminitop hardware is een andere benaming voor biminitop onderdelen.

En nog even vooraf: deze beschrijving past precies bij de montage van een top die drie bogen heeft. Heeft u er meer of minder? Dan moet u de beschrijving uiteraard iets aanpassen.

Daarnaast is het wel bijzonder gemakkelijk als iemand u kan helpen. Al gaat het maar om het aangeven van onderdelen of om het vasthouden van een buis of iets dergelijks.

Volg de beschrijving nauwkeurig

Wanneer u de beschrijving nauwkeurig volgt, kunt u in een uurtje of drie klaar zijn met de montage.

  1. Over iedere lange buis schuift u een middenstuk. De schroeven dienen hierbij aan de binnenkant te zitten. Op dit moment kunt u ze beter nog niet vastmaken.
  2. Monteer op alle middenstukken een eindstuk. Dit spreekt voor zich en is erg eenvoudig.
  3. Checkt u nu eerst even of de inbusbouten naar beneden wijzen. Dit is belangrijk.
  4. Zet nu de middellange boog in de onderste eindstukken van de lange boog.
  5. Op dit moment kunt u de inbusbouten van de eindstukken vastmaken. Draai ze goed vast.
  6. De middenstukken kunnen nu verschoven worden, zodat de bovenkanten en de bochten gelijk liggen. Wanneer dat het geval is, kunt u ze helemaal vastdraaien.
  7. Ditzelfde kunt u nu doen met de korte boog en de bovenste eindstukken.
  8. Bekijk nu, op uw boot, waar u de top wilt hebben wanneer deze is neergelaten. Op deze plek legt u het frame neer. Leg de uiteinden van de poten naast de plaats waar de dekplaten straks moeten komen.
  9. Check voordat u verder gaat of dit echt de juiste plaats is. Het zou jammer zijn wanneer straks blijkt dat juist de bestuurder van de boot nog veel last heeft van de zon.
  10. Monteer de dekplaten op de gangboorden. Schroef de eindstukken in de dekplaten en steek de uiteinden van de bogen in de eindstukken. Dit spreekt voor zich.
  11. Nu is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat de spanbanden samen met het frame geen M vormen. Dit zou namelijk betekenen dat de top nauwelijks op spanning komt. Ziet u echter een omgekeerde W, dan is het helemaal perfect.
  12. Plaats de buizen nu op de achterkant van de gangboorden. Let erop dat de bimini nergens buiten de boot gaat steken.
  13. Leg het doek van de bimini over de buizen. Trek het over het frame en sluit de ritsen.
  14. Maak de spanbanden vast en trek ze goed strak.
  15. Nu kunt u de bimini omhoog trekken.
  16. Zet tenslotte de spanbanden op spanning en u bent klaar.

U denkt misschien: leuk dat ik nu weet hoe de montage werkt, maar welk model kan ik het beste kopen?Nu, dat is afhankelijk van diverse factoren. In de eerste plaats ook van het soort boot dat u heeft.

Tip 7: Biminitop voor visboot

Veel vissers hebben een Kolibri rubberboot. Een Kolibri bimini is ideaal voor dit soort rubberboten. Het frame is gemaakt van roestvast materiaal en een ander voordeel is dat u niet bang hoeft te zijn dat de bimini zal gaan rotten.

De top zorgt voor schaduw op de hele boot en is ook ideaal om te beschermen tegen teveel wind. Ook zult u geen last hebben van stof of spatwater.

De top is vrij eenvoudig te monteren. U doet dit door gebruik te maken van de meegeleverde spanbanden. Met behulp van deze vier stevige zwarte banden maakt u de top aan de voor- en achterkant van de boot vast. Het grote voordeel van deze stevige banden is dat u ook gewoon kunt varen wanneer er veel wind staat. De top zal niet gaan klapperen en blijft absoluut stabiel.

Tip 8: Goede kwaliteit

Als u al zeker weet dat u veel gebruik gaat maken van een bimini, wil ik u zeker aanraden om er een van goede kwaliteit te zoeken en aan te schaffen. Dit kan het plezier en gemak tijdens het varen echt verhogen. Er zijn namelijk ook biminitops te koop die zo kapot zijn of die klapperen en veel bewegen terwijl er amper een zuchtje wind staat.

Wilt u echt lange tochten maken en heeft u bijvoorbeeld een grote zeilboot, laat er dan zeker een op maat maken. Uiteraard is het dan nodig dat u langskomt met het schip, zodat alles exact op maat kan worden vervaardigd. Of de zeilmaker komt naar uw ligplaats. Allereerst wordt dan meestal het frame gemaakt. Dit kan het beste van RVS buizen. Als ook de beslagen en de voeten van RVS worden gemaakt, kunt u er zeker van zijn dat het geheel bijzonder stevig en sterk zal zijn. Een RVS Biminitop frame is echt een aanrader.

Tip 9: Uw biminitop inklappen

Het in- en uitklappen is iets dat redelijk gemakkelijk moet gaan bij een bimini. Meestal klapt de voorste beugel hierbij tegen de achterste. De achterste beugel wordt dan overeind gehouden door twee zogenaamde steunpijpjes. Op deze manier blijft de top ook ingeklapt mooi rechtop staan. Als de voorkant en de achterkant allebei spanbanden hebben, dan kunt u er ook voor kiezen om de top schuin voor of achterover te verstellen.

Tip 10: Biminitop rubberboot

Ook bij een rubberboot kan het handig zijn om gebruik te maken van een bimini. Bij dit soort boten bevestigt u de top op een speciale manier. Dit doet u namelijk door gebruik te maken van speciale voetstukken. Deze worden vastgelijmd op de tube van uw boot. Dit lijkt in eerste instantie misschien iets ingewikkelds, maar ik kan u verzekeren dat dit een klus is, die zo is geklaard.

Allereerst bevestigt u de voetstukken en daarop kan dan de bimini worden gemonteerd. Wanneer u dit handig vindt, kunt u ook gebruik maken van voetstukken met een oog of met universeel schroefdraad. Dan kan de top worden vastgemaakt met behulp van een spanband of een lijn.

Tip 11: Soorten bimini's voor een rubberboot

Bent u op zoek naar een top voor op een rubberboot, dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor:

Aquaparx 230 Bimini

Deze is verkrijgbaar in de kleur zwart. Een ideaal model wanneer u in het bezit bent van een Aquaparx 230. Deze top is zeer eenvoudig en snel te monteren en geeft uw rubberboot een extra stoer uiterlijk.

Aquaparx 330 Bimini

Ook deze is verkrijgbaar in de kleur zwart. Een groot voordeel van dit model is dat hij heel eenvoudig te bevestigen is en zeer goed beschermt tegen zon, regen of wind.

Aquaparx Fisherpro 260 Biminitop Camouflage

Dit is een ideale top wanneer u graag gaat vissen met uw boot. Hij biedt meer dan voldoende bescherming tegen regen, zon en wind. Op deze manier kunt u ook op een regenachtige dag lekker gaan vissen.

Aquaparx Fisherpro 260 Biminitop

Ook dit model kunt u aanschaffen in de kleur zwart. Deze top is ideaal om te gebruiken voor op een karperboot. Wilt u vissen tijdens een regenachtige dag, dan biedt deze bimini uitkomst. Ook wanneer u op zoek bent naar schaduw tijdens het vissen, kunt u gebruik maken van deze handige bimini. Een groot voordeel is dat u gewoon de buitenboordmotor kunt blijven besturen. Ook als de top is opgezet. Daar is over nagedacht.

Tip 12: Onderdelen bij biminitop rubberboot

Om de top op een goede manier te bevestigen op uw boot, kunt u gebruik maken van onder meer:

  1. Rubbervoet. Deze kunt u op vrijwel iedere plek van uw rubberboot bevestigen. Het is maar net waar u op zoek bent naar schaduw of beschutting. Op deze manier creëert u zeer eenvoudig een bevestigingspunt voor de bimini.
  2. Nylon pin. Deze pin is noodzakelijk om te gebruiken in combinatie met de rubbervoet. De pin steekt u simpelweg in de voet. Aan de bovenzijde van de pin ziet u een inkeping, een soort fitting, waar de bimini aan kan worden bevestigd.

Tip 13: De bekende Jobe biminitop en Quicksilver biminitop

Wanneer we het hebben over biminitops, dan kunnen we zeker de Jjobe biminitop niet overslaan. De tops kunnen in diverse maten worden geleverd, zodat er altijd wel een top is die perfect past op uw boot.

Een ander bekend merk is Quicksilver. Zoek hier naar een biminitop Quicksilver van goede kwaliteit. Meer info over biminitop prijzen vindt u op de websites.

Jobe biminitops - Quicksilver dealers

Tip 14: Doeken Jobe biminitops

Deze doeken zijn vervaardigd van Nylon. U kunt ook kiezen voor Sunbrella doek. Dit laatste is een doek dat veel gebruikt wordt bij bootkappen. De kwaliteit is erg goed. Daarnaast is Sunbrelladoek ook goed schoon te houden.

Tip 15: Biminitop voor uw sloep

Ook een biminitop voor uw sloep is een goede mogelijkheid. Ik zou hiervoor geen standaard bimini kopen. U kunt beter naar uw sloepdealer gaan. Of een bimini of bootkap laten maken bij een goede zeilmaker.

Biminitop sloep

Tip 16: Biminitop Glastron

Bent u de trotse bezitter van een Glastron en op zoek naar een biminitop? Glastron heeft standaard bootkappen en biminis. Die kunt u eenvoudig aanschaffen via de Glastron dealer. Omdat dit soort boten een hoge snelheid kunnen halen, is het belangrijk om te zorgen voor kwaliteit.

Tip 17: Goed doek is belangrijk

Uiteraard is het doek erg belangrijk als we het hebben over een bimini. Dit is tenslotte het onderdeel dat het meeste zonlicht, vuil en water moet opvangen. Ik wil u graag kennis laten maken met een aantal doeken, zodat u helder heeft waar u op kunt letten. Welke doeken worden vaak gebruikt?

Vinalux

Dit doek is goed waterdicht en gaat in de meeste gevallen ongeveer 5 jaar mee. Gemaakt van PVC.

Markilux

Dit doek is absoluut waterdicht en kan, zeker bij goed onderhoud, wel zo'n 15 tot 20 jaar meegaan. Dit is even een investering, maar u weet dan wel zeker dat u lang plezier zult hebben van de bootkap. Het doek zelf is goed UV bestendig met een lichtechtheid van ongeveer 7 of 8. De stof is aan een zijde gecoat en gemaakt van acryl van hoogstaande kwaliteit.

Recacryl

Dit doek ziet er mooi uit. Dit soort doek gaat meestal zo'n 10 jaar mee. Het doek is waterdicht en gemaakt van geïmpregneerd acryl.

Recsystem

Bij dit doek is de stof aan een kant gecoat. Het doek is waterdicht en gaat gemiddeld ongeveer 10 jaar mee. Vervaardigd van gecoat acryl.

Sunbrella

Wat mij betreft is dit een van de betere doeksoorten/merken. Met een beetje onderhoud is het lang goed te houden. Het heeft een mooie luxe uitstraling en is in veel kleuren te krijgen. Ook is het doek zelf goed bestand tegen de schadelijke UV straling.

Tip 18: Maat bimini

Wanneer u een bimini gaat bestellen, is het wel van groot belang dat u exact weet welke maten u nodig heeft. Het kan lastig zijn om precies te bepalen welke afmetingen het beste zijn. Ik help u daarom graag op weg.

Als u een motorboot heeft, bent u vrij snel klaar met opmeten. Zodra u de breedte, de lengte en de hoogte weet, bent u klaar. Hoe meet u dit het beste op bij een motorboot?

  1. Meten van de breedte. U kijkt hiervoor naar de afstand tussen de scharnierpunten. De scharnierpunten kunnen aan de binnenkant het gangboord of op bovenop het gangboord komen.
  2. Meten van de lengte. Hiervoor is ook het scharnierpunt erg belangrijk. De meest voorkomende maten van de bimini's zijn 120,180 en 240 cm.
  3. Meten van de hoogte. Heel belangrijk bij dit punt is dat u rekening houdt met het volgende: hoe lager de bimini is, hoe meer schaduw u heeft. Aan de andere kant betekent een wat lagere top natuurlijk wel dat er iets minder ruimte is om te bewegen. Kijk daarom goed wat voor u het zwaarste weegt. Heeft u graag veel bewegingsruimte, neem dan een wat hogere top. Gaat u de hoogte meten, ga dan in de boot staan en meet de afstand vanaf waar de scharnierpunten komen, tot een klein stukje boven uw hoofd.

Tip 19: Biminitop op maat gemaakt

Wilt u echt een goede bootkap, dan is het op maat laat maken eigenlijk de beste oplossing. Er zijn veel zeilmakers waar u terecht kunt om een biminitop te laten maken. Een biminitop op maat is zeker een aanwinst voor uw boot.

Tip 20: Zelf een biminitop maken kan natuurlijk ook

Bent u heel handig, dan zou u zelf een bootkap kunnen maken. Ik verwijs u dan graag naar YouTube voor allerlei handige instructiefilmpjes. Een biminitop zelf maken is op die manier zeker een optie.

Tip 21: Nog meer Tips

Een aantal zaken zijn prettig om rekening mee te houden wanneer u een bimini wilt kopen. Denk hierbij onder meer aan:

  1. Geef exact de afmetingen door wanneer u er een laat maken.
  2. Kies voor een kleur die mooi matcht met uw boot.
  3. Vraag van te voren goed na of het geheel kleurvast is.
  4. Koop er een extra winterhoes bij.
  5. Ritsen op de buizen zijn praktisch bij het monteren en demonteren.
  6. Kiest u voor aluminium, dan moet u er rekening mee houden dat de top iets meer zal wiebelen. RVS is daarom vaak een beter alternatief.
  7. Let er goed op dat het mogelijk is om onder de top te kunnen staan.
  8. U kiest voor een goedkope biminitop? Houd er dan rekening mee dat de kwaliteit minder kan zijn.
  9. Ook op marktplaats is regelmatig een biminitop te koop.

Tip 22: Hoes voor biminitop

Denkt u, wanneer u een bootkap aanschaft, ook aan de hoes voor bimini? Deze is erg belangrijk om de bimini op een goede manier op te bergen. De hoezen zijn vaak verkrijgbaar in verschillende kleuren en veelal gemaakt van dezelfde stof als de bimini zelf. Let bij de aankoop van een hoes goed op de rits. Het is belangrijk dat deze sterk en dus van goede kwaliteit is.

Tip 23: Onderhoud biminitop

Zou onderhoud echt nodig zijn, denkt u misschien? Ja zeker! Op het water komt er heel wat op uw spullen af. Wat denkt u van zon, zand, vervuild water en stof? En niet te vergeten...vogelpoep, vliegen, muggen en andere insecten. Het onderhoud is dus erg belangrijk.

Tip 24: Uw biminitop reinigen

Reinigen is geen luxe. Atmosferisch vuil, vogelpoep, spinnen en ander vuil moet regelmatig worden verwijderd. Als u dit geregeld doet, zult u merken dat het vuil zich minder snel aan de bimini hecht.

Ook is het daarom goed om te zorgen voor bescherming tegen vuil. Dit kan heel goed door middel van impregneren. Dit doet u het beste direct wanneer u een bimini hebt aangeschaft. Des te langer zal hij meegaan. Op die manier heeft u veel minder kans op algen en schimmels en ziet de top er ook langer uit als nieuw. Dit is ook niet onbelangrijk, want het oog wil ook wat.

Er zijn diverse soorten shampoos en sprays te koop waarmee u kunt zorgen voor een goed onderhoud. En daardoor voor een langere levensduur van het materiaal. Zoek maar eens in Google op Bootkap shampoo

Tip 25: Biminitop impregneren

Impregneren van uw bootkap is van groot belang. Zo kunt u namelijk lekkage, schimmelvorming en algengroei voorkomen.

Koopt u een nieuwe bootkap, zorg er dan voor dat u juist direct begint met impregneren. Ik kan u ervan verzekeren dat dit de levensduur absoluut ten goede komt. Leest u dit maar eens. Ook kunt u op deze manier langer genieten van een bimini. Een schone biminitop is toch echt mooier op uw boot.

Is uw biminitop gebruikt, dan kan het zo zijn dat de vorige eigenaars hem niet goed hebben behandeld. Wanneer de top regelmatig wordt schoongemaakt met een gewoon reinigingsmiddel, dan verdwijnt de beschermende laag. Dit is erg jammer. Brengt u echter een nieuwe laag aan en blijft u de kap regelmatig impregneren, dan is deze weer goed beschermd tegen vuil en lekkage. Niet ieder impregneermiddel is geschikt voor alle soorten bootkappen. Zoek dus naar een impregneermiddel dat speciaal voor bootkappen is ontwikkeld.

Wellicht gaat u liever direct varen en denkt u dat onderhoud niet heel belangrijk is. Dan wil ik u graag op de hoogte brengen van de diverse voordelen van goed en regelmatig onderhoud.

Waarom uw biminitop impregneren?

  1. De bootkap is voortaan veel gemakkelijker en sneller schoon te maken. Dit scheelt u dus straks veel tijd en moeite.
  2. De extra laag op de kap is vuilafstotend.
  3. De bootkap blijft, wanneer u regelmatig impregneert, langer waterdicht.
  4. Een goede bescherming tegen zowel zonlicht als vuil.
  5. De bootkap gaat jaren langer mee.
  6. De top ziet er mooier uit.
  7. De bootkap is minder gevoelig voor algen, schimmels, weervlekken en lelijke groene aanslag.

Vraagt u zich af hoe het kan dat impregneren voor zoveel voordelen zorgt? Dit heeft te maken met de samenstelling van een goed impregneermiddel. Dit kent namelijk de volgende eigenschappen:

  1. Uv-bestendig.
  2. Vuilafstotend.
  3. Dampdoorlatend.
  4. Heeft een lange effectiviteit.
  5. Is kleurloos.
  6. Heel goed waterafstotend.

Er zijn wel een aantal zaken waar u goed op moet letten wanneer u wilt beginnen met impregneren. Hoe beter voorbereid u aan het werk gaat, hoe beter het resultaat zal zijn.

Wat doet u voordat u begint met de behandeling?

  1. Zorgt u ervoor dat de ondergrond volledig droog is.
  2. Al het vuil, zoals bijvoorbeeld vogelpoep, regenstrepen, schimmel en andere vervuiling, moet worden verwijderd. Op die manier krijgt u het beste resultaat. Dus altijd eerst uw biminitop schoonmaken.

Het impregneren op zich is absoluut niet moeilijk en kunt u prima zelf regelen.

Ik hoop dat u zo genoeg informatie heeft en de beste biminitop kunt vinden. Veel vaarplezier!