Boot huren; waar let u op?

11 minuten leestijd
Boot huren; waar let u op?
De vakantie is een ideale periode om te varen. Huurt u een boot? Dan moet u op een aantal dingen letten.

De zon schijnt, de vakantie is begonnen en u verlangt naar het water. Een uitstekende gelegenheid om te gaan varen. Of u nu voor een dag of een paar weken gaat, tijd doorbrengen op een boot is fantastisch. Twijfelt u nog over de boot? Huren of kopen? Waar op te letten bij het huren van een boot? Lees snel verder.

Een boot huren of kopen. Lees onze tips

Boot huren of kopen

Wat is verstandig? Een eigen boot kopen? Een boot of bootje huren voor een of meerdere dagen of weken? Wat is eigenlijk goedkoper? Ik geef u geen pas en klaar antwoord op deze vragen. Alles hangt namelijk af van uw situatie en van uw wensen. Ik zet de voor- en nadelen graag voor u op een rijtje.

Voordelen als u een boot gaat huren

Wat zijn nu eigenlijk de voordelen van het huren van een boot?

1. Geen eigen ligplaats nodig

Koopt u een eigen boot, dan heeft u toch een ligplaats nodig. Bij sommige havens is een lange wachtlijst. Uiteraard brengt dit ook kosten met zich mee. Zeker bij de grotere havens kan dat in de papieren lopen.

2. Niet gebonden aan een vast vaargebied

Ligt uw eigen boot in een bepaalde jachthaven, dan vertrekt u altijd daar vandaan. De kans is dus groot dat u steeds weer hetzelfde "rondje" vaart. Of u moet gebruik maken van een boottrailer. Dan kunt u gemakkelijker kiezen voor een ander vaargebied. Huurt u een boot, dan kunt u telkens een ander vaargebied kiezen.

3. Geen zorgen over onderhoud boot

Een boot vraagt om veel onderhoud. Schoonmaken, schuren, poetsen, verven, enz. Moet de boot onder de waterlijn behandeld worden, dan moet deze zelfs uit het water getakeld worden. De motor vraagt om aandacht en moet geregeld gekeurd worden. Ieder seizoen vraagt de boot om onderhoud. Stiekem kost dat toch een aardig bedrag per jaar. Huurt u een boot, dan hoeft u zich daar niet druk om te maken.

4. Eerst zelf ervaren of een eigen boot echt iets voor u is

Heeft u nog nooit eerder zelf gevaren? Dan is het toch een zeker risico om direct een eigen boot te kopen. Huurt u een paar keer een boot en voelt het goed, dan is kopen mogelijk nog een latere optie. Door verschillende boten te huren krijgt u ook nog eens een goede indruk welk type boot het best bij u past.

Nadelen als u een boot gaat huren

Toch zijn er ook wel wat nadelen te noemen aan het huren van een boot.

1. U kunt niet gaan varen wanneer u maar wilt

Heeft u een eigen boot, dan kunt u op elk moment het ruime sop kiezen. Huurt u een boot, dan heeft u toch te maken met de verhuurder en zijn agenda. Zeker in het hoogseizoen zijn veel boten al gereserveerd.

2. Het weer is onvoorspelbaar

Vaak huurt u al weken van tevoren een boot. Over het weer weet u dan nog niets. Komt de dag dichterbij dat u gaat varen en laat het zonnetje verstek gaan? Dan heeft u pech. Is het onverwachts mooi weer en wilt u gaan varen? Dan moet u eerst op zoek naar een geschikte boot.

3. Minder kans op een boot die voldoet aan al uw wensen

Bij een eigen boot bepaalt u zelf het interieur en alle "toeters en bellen". U kunt het helemaal inrichten naar uw wensen. Ook gebruikt u tijdens het douchen, eten en ontspannen alleen maar uw eigen spullen. Ook hoeft u niet tijdens iedere vaartocht van alles mee te sjouwen. U bewaart gewoon uw eigen spullen aan boord.

Motorboot, sloep of zeilboot kopen of huren, wat is goedkoper?

Wanneer bent u uiteindelijk duurder uit? Als u een boot koopt of als u een boot huurt? Ook hier spelen een aantal factoren een rol. Denk bijvoorbeeld aan:

 • Een boot kopen is vaak een hele investering en u heeft ook te maken met afschrijving.
 • Het onderhoud betaalt u zelf.
 • Bijkomende kosten zoals ligplaats, verzekering en brandstof.
 • Buiten het seizoen huren is altijd goedkoper.
 • Prijs is ook afhankelijk van het gebied waar u wilt varen.
 • Hoeveel gebruikt u de boot?

Leest u bovenstaande puntjes, dan is het al snel duidelijk: een boot kopen is duur. Toch valt hierover te twisten. Doet u jarenlang met de boot en kiest u voor een onderhoudsvrij model, dan bent u met huren wellicht duurder uit. Wat is belangrijk voor u? Vrijheid? Avontuur? Houdt u van klussen? Dit speelt allemaal een rol in het nemen van de beslissing.

Wat is belangrijk voor u

Emoties en persoonlijke voorkeur spelen een grote rol

Waar u nu uiteindelijk voor kiest, is toch een heel persoonlijke zaak. Uiteindelijk kunt u, na het afwegen van de voor- en nadelen, het beste uw hart/gevoel volgen. Gaat u huren? Lees dan onderstaande tips.

U wilt een boot gaan huren? Handige tips!

Is het de eerste keer dat u kiest voor een huurboot? Bereid u dan goed voor. Heeft u al vaker een boot gehuurd? Doe ook dan uw winst met onderstaande praktische tips.

Huren. Bereid u dan goed voor

1. Weinig ervaring? Volg een opfriscursus.

Veel verhuurbedrijven bieden ook zo'n korte cursus aan. U weet dan precies hoe u moet aanleggen en hoe het ook alweer zat met de vaarregels.

2. Vraag de verhuurder hoe het zit met bruggen en sluizen in de buurt

De verhuurder weet alle ins en outs, dus doe daar uw winst mee. Dit scheelt veel gedoe tijdens het varen.

3. Zijn er bijkomende kosten?

Denk hierbij aan onder meer havengeld, brandstof, bevoorrading en eindschoonmaak.

4. Controleer de huurboot

Voordat u veilig kunt gaan varen, controleert u de huurboot. Waar let u op?

 • Waar zit de tankdop? Hoeveel liter brandstof is er aanwezig? Welke brandstof tankt u als dit nodig zou zijn?
 • Is de verlichting in orde? Hek-, boord-, anker- en toplicht?
 • Vraag naar de hoogte en diepgang van de boot. Handig om te weten bij ondieptes en bruggen.
 • Hoe laadt u de accu op?
 • Weet u de EHBO-kist en de brandblusser te vinden?
 • Hoeveel water is er aanwezig? Waar is de tankdop? Is het water nog vers?
 • Draait de schroef linksom of rechtsom?
 • Controleer motoroliepeil.
 • Check koelwater.
 • Bekijk de weersverwachting.
 • Neem actuele waterkaarten mee.

5. Heeft u een vaarbewijs nodig?

Op alle boten die korter zijn dan 15 meter en die minder hard varen dan 20 km per uur, mag u varen zonder vaarbewijs. In alle andere gevallen heeft u wel zo'n bewijs nodig. Op een aantal rivieren geldt een uitzondering, gaat u daar varen en heeft u een wat kleinere boot, dan moet u toch een vaarbewijs hebben.

6. Welke boot huurt u?

Gaat u voor het eerst, kies dan een compacte boot. Bekijk ook vooraf of de boot gemakkelijk vaart en ga voor een lage doorvaarthoogte. Vaart u met maximaal 4 personen, huur dan een boot die maximaal 10 meter lang is. Gaan er meer dan 4 mensen mee, dan is het prettig om te kiezen voor 2 hutten. Neemt u 3 hutten, dan is de boot direct wat langer. Dat kan uiteraard wel als u ervaring heeft met varen.

7. Kies voor een boot met een boegschroef

Een boegschroef is ideaal tijdens het aanleggen. Vooral als u nog niet veel ervaring heeft, is dit een prettig hulpmiddel. Ook wanneer u moet wachten voor een brug en er staat een stevige zijwind, dan heeft u veel profijt van de boegschroef.

8. Houd rekening met ander verkeer op het water

Waarschijnlijk weet u als u in de auto zit precies hoe het zit met de regels. Voorrangsregels en verkeersborden zijn voor u gesneden koek. Maar hoe zit dat op het water? Een aantal aandachtspunten:

 • Kijk regelmatig achterom.
 • Verleen altijd voorrang aan veerboten, passagiersboten, grotere schepen, enz.
 • Verander nooit ineens van richting.
 • Lees de vaarregels van tevoren goed door.

Varen is te leren; oefening baart kunst

Varen geeft een heerlijk gevoel van vrijheid. De eerste keer kan het echter wel wat spanning opleveren. Leren varen kan iedereen. Er zijn wel een aantal vaardigheden nodig. Aanleggen doen de meeste mensen niet in een keer goed. Waar let u vooral goed op?

 • Blijf altijd uit de dode hoek van grote vrachtschepen. Deze is, voor de boeg, soms wel zo'n 350 meter. Let op uw koers en op uw snelheid en houd hier rekening mee. Lastig inschatten? Ik heb een handige truc: zolang u de schipper in zijn stuurhut ziet zitten, ziet hij u ook!
 • Geef grote schepen de ruimte. Zij kunnen niet snel stoppen en ook manoeuvreren gaat bij hen niet eenvoudig. Ze zijn groot en zwaar.
 • Let op golfslag en zuiging van grote schepen.
 • Vaar altijd zoveel mogelijk aan de rechterkant.
 • Sluit bij sluizen en bruggen aan in de rij. Ga niet voordringen. Gebruik de wachtsteiger.
 • Gebruik geen alcohol tijdens het varen.
 • Volg een vaarcursus.

Oefening baart kunst

Vaarcursus is een aanrader

Ook al is een vaarbewijs vaak niet nodig, een vaarcursus is zeker een aanrader. U voelt zich veel safer en het komt ook vaak ten goede aan het andere verkeer op het water. Uiteindelijk vergroot dit ook uw eigen vaarplezier. Veel watersportverenigingen en vaarscholen bieden deze cursussen aan.

Welke bootsoorten zijn er

U bent er zeker van dat u een boot gaat huren? Wordt het een sloep? Of toch een zeilboot? Er zijn ontzettend veel verschillende bootsoorten. Heel wat te kiezen dus. De meest voorkomende boten zijn:

Welke bootsoort kiest u

 • Kajuitzeiljachten; toerzeiljachten, klassiekers, wedstrijdzeiljachten en motorsailers.
 • Open motorboten; sloepen, snelvarende motorboten en RIB's.
 • Kajuitmotorjachten; klassiekers, snelvarende motorjachten en motorkruisers.
 • Multihulls; Trimaran en Catamaran.
 • Open zeilboten; kielboten en zwaardboten.

Sloep huren

Voor een dagje varen is een sloep ideaal. Wilt u meerdere dagen varen, dan is een motorboot huren een goede optie.

Zeilboot huren

Een zeilboot huren is mogelijk voor één, maar ook voor meerdere dagen. Zeilboten zijn te huur in allerlei soorten en maten. Wat is belangrijk wanneer u een zeilboot huurt?

 • Een zeilboot tot 15 meter lang mag u huren zonder vaarbewijs. Maar dan niet sneller dan 20 kilometer per uur varen.
 • Enige zeilervaring is wel echt aan te raden.
 • Soms is een bepaald niveau vereist, maar dat verschilt per huurder.
 • Toch zelf voor het eerst zeilen? Neem dan bemanning met ervaring mee!

Kinderen mee op de boot

Zoekt u een geschikte boot om te huren? Gaan er kinderen mee? Houd daar dan zeker rekening mee. Wat zijn aandachtspuntjes als het gaat om jonge kinderen?

 • Kinderen houden van genoeg bewegingsruimte. Neem dus niet een te kleine boot.
 • Leg aan in kindvriendelijke jachthavens. U vermaakt zich 's avonds vast wel, maar is er ook iets te doen voor de kinderen? Dat is wel net zo fijn voor iedereen.
 • Doe de kinderen een zwemvest aan. Ook als ze al hun zwemdiploma hebben.
 • Ook al heeft u aardig wat ruimte op de gehuurde boot, kinderen kunnen zich snel vervelen. Het is leuk om dan een rubberbootje mee te nemen. De kinderen stappen lekker in en worden getrokken door de grote boot. En of ze zullen genieten!
 • Regelmatig aanleggen en even een tijdje bewegen.
 • Laat ze soms ook een klein stukje varen. Kleine kinderen kunnen, op schoot, prima een poosje het roer vasthouden.
 • Geef ze de vaarroute en laat ze de weg uitstippelen.

Boot huren buitenland

Een boot huren in het buitenland heeft zo zijn voordelen. De kans op mooi weer is vaak groot. Populair zijn vooral Griekenland en Kroatië. Waar let u op wanneer u kiest voor boothuur in het buitenland?

 • Huur het liefst bij een Nederlands organisatie.
 • Let erop dat de organisatie is aangesloten bij een van de garantiefondsen.
 • Bekijk de kwaliteit van de boot nauwkeurig. Folders kunnen soms heel wat beloven en plaatjes kunnen enorm bedriegen.
 • Hoe zit het met de verzekering?
 • Wat betaalt u zelf bij eventuele schade?
 • Bereid u goed voor op de bestemming.

Verzekeringen bij huren boot

Beter mee verlegen dan om verlegen. Welke verzekeringen kunt u afsluiten?

 • Aansprakelijkheidsverzekering; waarschijnlijk heeft u die al en anders is het wel handig om deze af te sluiten. In principe bent u dan beschermd tegen schade die u per ongeluk aanricht bij anderen. Op het water gelden echter net even wat andere regels. U bent alleen verzekerd voor de schade die u een ander berokkent als u in een kano, roeiboot of zeilboot vaart.
 • Verhuurdersverzekering; gezien bovenstaand verhaal is het belangrijk dat de verhuurder goed verzekerd is. Heeft deze een bootverzekering of pleziervaartuigverzekering, dan wordt wel de schade gedekt die u eventueel toebrengt aan een andere boot.
 • Cascoverzekering; met deze verzekering bent u beschermd wanneer u schade toebrengt aan de gehuurde boot. Vaart u tijdens het aanleggen per ongeluk tegen de wal? Schade aan de lak? Dan kunt u terugvallen op de cascoverzekering. Soms worden deze ongelukjes ook al vergoed door de aansprakelijkheidsverzekering.

Huurboot op tijd reserveren

Varen is populair. Huur een boot daarom op tijd. Meestal kunt u per week, per meerdere weken, per weekend en per midweek huren. Let goed op de tijden die gehanteerd worden. Vooral als er mooi weer voorspeld wordt, gaat het snel met de reserveringen. Wacht niet te lang en geniet van uw vaarvakantie!

Bent u al trotse eigenaar van een boot en wilt u weten hoe u het beste de bootkap kunt reinigen?

Vraag dan nu direct het gratis "Stappenplan Bootkap Reinigen & Impregneren" aan.