Cabrio kopen? Lees dan eerst deze 26 tips!

17 minuten leestijd
Cabrio kopen? Lees dan eerst deze 26 tips!
Cabrio's zijn verkrijgbaar in allerlei soorten, kleuren en maten. Weet u welke cabrio bij u past?

Het ultieme gevoel van vrijheid ervaart u in een cabrio. Het rijden in een cabrio kan heerlijk zijn. Bent u van plan een cabrio te kopen of te huren? Doe uw voordeel met onderstaande tips! Geniet van de ultieme vrijheid die het rijden in een cabrio u kan geven.

Cabrio, wat versta ik daar onder?

Ik denk eigenlijk dat ik het niet hoef uit te leggen aan u. Wat een cabrio inhoudt, bedoel ik.

Tegenwoordig zie je echter steeds meer auto's met een panoramadak. Ook dat is schitterend. Maar voor dat echte cabrio gevoel heb ik het hier vooral over auto's met een soft top of hard top. Dus met een dak dat helemaal open kan.

Misschien bent u al de trotse bezitter van zo'n geweldige auto of u overweegt er een aan te schaffen. Toch is het goed om eens een aantal soorten voor het voetlicht te halen.

Tip 1: Cabriolet modellen

Een cabrio is verkrijgbaar in allerlei soorten, kleuren, merken en modellen. Ik zal u het een en ander vertellen over de diverse cabriolet modellen. Wellicht krijgt u op die manier enigszins een idee welke cabrio het beste bij u gaat passen.

Top 10 Cabrio modellen

De eerste vier maanden van 2016 werden de volgende cabriolets geïmporteerd. Hierin is dus niet het aantal (nieuwe en tweedehands) cabriolets meegenomen dat verkocht is.

 1. Fiat 500 C
 2. Mazda MX-5
 3. MINI Cabrio
 4. Peugeot 206 CC
 5. Saab 9-3 Cabrio
 6. Porsche 911 Cabrio
 7. Mercedes CLK
 8. Peugeot 207 CC
 9. BMW Z4 Roadster
 10. Volkswagen Golf Cabriolet
 11. Andere cabrio's die populair zijn: Volkswagen New Beetle, Audi A4, Renaul Megane Cabriolet, Citroën C3 Pluriel

MINI Cabrio

Heeft u hem wel eens zien rijden? Dit is een geweldige auto voor de liefhebber. Officieel is het een vierzitter, maar ik moet u vertellen dat dat wel aan de krappe kant is. Het is beter om deze wagen te gebruiken wanneer u gaat rijden met 2 personen. Omdat dit een vrij populair model is, merkt u dat zeker aan de prijs.

Volkswagen New Beetle

Met deze auto valt u absoluut op. Zeker wanneer u bijvoorbeeld kiest voor een speciale kleur groen. Dit model is gemaakt met een knipoog naar het verleden en doet wel wat denken aan auto's die u tegenkomt in stripverhalen. De cabrio heeft aan de achterzijde namelijk een gigantisch grote kap.

FIAT 500 C

Het stijlicoon uit de vorige eeuw. (1957 - 1975). Maar dan in een nieuw jasje. De FIAT 500 is enorm populair. En zeker de FIAT 500 C cabriolet is enorm gewild.

Audi A4

Niet ieder cabriolet is even prettig in de winter. Maar deze auto is zowel in de zomer als in de winter heerlijk om in te rijden. Het ligt natuurlijk aan uw persoonlijke wensen of dit nodig is ja of nee. Het dak verdwijnt in de kofferbak. Dat kan een nadeel zijn. Als het dak geopend wordt, is de kofferruimte erg klein. Misschien niet zo handig als u met de auto op vakantie wilt. Heel prettig aan deze auto is dat er een ruime keus is aan motoren en dat hij zeer solide is gebouwd.

Renault Megane Cabriolet

In deze Franse auto is zeker plaats voor 4 personen en dan hoeft u echt niet krap te zitten. Renault wilde graag een cabriolet ontwikkelen die prima te gebruiken is in alle seizoenen. Dat is met name door het stalen dak prima gelukt. Omdat het stalen klapdak verdwijnt in de bagageruimte, is er niet veel ruimte om extra spullen, koffers of tassen mee te nemen.

Peugeot 206 CC

Dit is een leuke auto, maar wel het handigst om aan te schaffen als extra auto. Wanneer u met 2 personen plaats neemt in deze Peugeot, dan is hij echt vol. Het is een ideale auto om af en toe eens voor een dagje te huren of te lenen en dan heerlijk uit te waaien.

Citroën C3 Pluriel

Ideaal aan dit model is dat u voor een klein prijsje klaar kunt zijn. Wilt u dus wel graag een cabrio, maar bent u niet van plan hier veel geld aan uit te geven, overweeg dan de Pluriel. Er passen met gemak 4 personen in de wagen, dus dat is ook een voordeel. Een ander leuk puntje is dat de dakstijlen in zijn geheel verwijderd kunnen worden. Maar u moet wel de ruimte hebben om deze ergens op te bergen.

Tip 2: Cabrio huren?

U wilt graag een cabrio huren? Dit is zeker mogelijk, want er zijn tal van plaatsen waar u terecht kunt voor het huren van een cabrio. Als u zoekt in Google komt u ontzettend veel aanbieders tegen.

Huur eens een cabrio. Hier een aantal ideeën op een rijtje.

 1. Cabrio voor een lekkere zonnige dag
 2. Een cabrio voor een bruiloft
 3. Verrassing voor je beste vriend of vriendin
 4. Weekendje weg door de Limburgse heuvels.
 5. Een dag meerijden in een cabrio toertocht
 6. Lang weekend van Bed &Breakfast naar Bed & Breakfast
 7. Een rit in die ultieme oldtimer cabriolet

U ziet het. Er zijn genoeg redenen te bedenken om eens lekker weg te gaan in een cabriolet.

Cabrio huren

Tip 3: Minimumleeftijd bij het huren van een cabrio

Aan het huren van een cabrio worden soms wel andere eisen gesteld dan aan het huren van een gewone auto.

Sommige verhuurbedrijven verhuren deze auto's zonder dak vanaf een leeftijd van 21 jaar. Het wil ook nog weleens gebeuren dat een persoon onder de leeftijd van 20 jaar wel een cabrio mag huren, maar dat in dat geval een verhoogd eigen risico wordt gehanteerd.

Gaat het om een oldtimer cabrio, dan kan het zelfs voorkomen dat u niet zelf de wagen mag besturen. Vaak regelt het verhuurbedrijf dan zelf een chauffeur die deze taak op zich neemt.

Tip 4: Dagje toeren

Gaat u een dagje toeren met de auto en huurt u om deze reden een cabrio? Houd dan wel rekening met de volgende aspecten:

1. Cabrio's hebben over het algemeen maar weinig bagageruimte.
2. In een aantal cabrio's is slechts plaats voor 2 personen.
3. Vraag van te voren goed na hoeveel vrije kilometers bij de huurprijs zijn inbegrepen.
4. U kunt soms kiezen tussen een handgeschakelde of automatische wagen.
5. Kijk van te voren goed hoe het werkt wanneer u het dak afwisselend open en dicht wilt.

Tip 5: Cabrio kopen?

U bent ervan overtuigd? U gaat geen auto zonder dak huren, maar u wilt er zelf een kopen? Regelmatig toeren met een cabrio is dan ook een fantastische ervaring. De haren in de wind. Zon op het gezicht. Het gevoel van vrijheid. Een zijn met de natuur en zo zou ik meer kunnen noemen. Rijden in een cabrio geeft werkelijk een ultiem gevoel van vrijheid.

Gaat u een cabrio aanschaffen, houd dan wel rekening met de voor- en nadelen. Oriënteer u vooraf goed en bedenk welk model het gaat worden. Kijk daarbij niet alleen naar de auto zelf, maar zeker ook naar het dak van de wagen.

Tip 6: Cabriolet leasen

Een cabriolet leasen kan privé, maar zeker ook zakelijk. Het is natuurlijk wel een beetje afhankelijk van de branche waar u in zit. Kiest u hiervoor, dan laat u in ieder geval een bepaalde uitstraling zien aan uw klanten. Uw personeel zal u zeker ook dankbaar zijn. Met een cabrio naar de klant. Wie wil dat nu niet?

Tip 7: De Cabriokap

Welke cabriokap is het beste? Om antwoord op deze vraag te geven, vertel ik u graag eerst iets meer over de verschillen tussen de kappen.

De cabrio softtop

Allereerst hebben we de softtops. Deze daken zijn, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt van zacht materiaal. Van cabriodoek. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, zijn deze kappen zeer weerbestendig. Ook zijn ze sterk en goed geïsoleerd. Wat mij betreft geeft de soft top het ultieme cabriogevoel.

Cabrio soft top

De Cabrio hardtop

Deze daken zijn gemaakt van harde materialen en daardoor lijkt de auto meer op een echte auto. Een voordeel van een cabrio hardtop is dat u minder last heeft van windgeruis. Ook maakt het verschil of het een stalen klapdak is of een hardtop die u zelf moet monteren. Er zijn namelijk cabriolets waarbij u een hardtop kunt monteren voor de slechtere wintermaanden. In de winter rijdt u dan vooral dicht. In de zomer monteert u de zomerkap.

Tip 8: Maak altijd een proefrit

Heeft u inmiddels al wat zaken voor uzelf op een rijtje gezet? U wilt echt een cabrio aanschaffen? Ga dan zeker niet over één nacht ijs. Het lijkt misschien een open deur, maar er zijn nog steeds mensen die een auto kopen zonder een proefrit te maken.

Wissel het rijden af. Eerst met de kap dicht en dan daarna met de kap open.

 1. Hoe is het uitzicht?
 2. Hoe is het geluid?
 3. Is de kap gemakkelijk in en uit te klappen?

Het is absoluut een aanrader om een proefrit te maken als het om een cabrio gaat. Pas dan ervaart u echt hoe de auto rijdt. Of het u juist dat gevoel geeft waarnaar u op zoek bent.

Tip 9: Tweedehands cabrio kopen?

Is het niet de bedoeling om een nieuwe open auto te kopen? U kijkt liever rond naar een tweedehands cabrio? Dit kan zeker een slimme zet zijn. Er worden in Nederland meer tweedehands cabrio's verkocht dan nieuwe. U bespaart op deze manier waarschijnlijk wel op de kosten. Er zijn een aantal puntjes waarmee u goed rekening dient te houden als u kiest voor een cabrio occasion.

 1. Stel allereerst uw budget vast.
 2. Maak proefritten in verschillende cabrio's.
 3. Let goed op de staat van de kap. Deze mag niet krom zijn. Ook is het van belang dat de scharnierpunten goed aansluiten. Dit is belangrijk, omdat u anders binnen de kortste keren voor een grote uitgave komt te staan indien de kap vervangen moet worden.
 4. Kijk of er beschadigingen zijn.
 5. Is de kap regelmatig geïmpregneerd?
 6. Controleer de kap op lekkage. Dit kan heel eenvoudig met de tuinslang. U ziet binnen no time of er sprake is van lekkage.

Tip 10: Cabrio marktplaats

"Cabrio te koop." Deze zin leest u regelmatig op marktplaats. Wanneer u op zoek bent naar tweedehands auto met open dak, kunt u zeker eens rondkijken op marktplaats. Houd hierbij echter wel goed rekening met de Tips die ik u gaf. Op die manier voorkomt u een vervelende miskoop. Bij tip 11 nog een keer enkele puntjes voor u op een rij.

Cabrio Marktplaats

Tip 11: Cabriolet Kopen Tips

 1. Een cabrio is en blijft kwetsbaar. Uiteraard is dit geen reden om af te zien van het kopen van een auto zonder dak, maar blijf wel altijd alert. Let goed op beschadigingen.
 2. Neem iemand mee die verstand heeft van cabrio's.
 3. Controleer het dak extra goed, want het is in Nederland helaas niet altijd mooi weer.
 4. Maak altijd eerst een proefrit voordat u overgaat tot de koop.

Tip 12: Geldig kentekenbewijs

Dit is ook een van de tips die ik u graag wil meegeven. Geloof het of niet. U zou niet de eerste zijn die op pad gaat met een gestolen auto. Wanneer de verkoper u een geldig kentekenbewijs (deel 1, 2 en het overschrijvingsbewijs) overhandigt, dan kunt u er vanuit gaan dat dit wel goed zit.

Tip: Controleer ook altijd het identiteitsbewijs van een eventuele verkoper.

Tip 13: Controleer de geschiedenis van de cabrio

 1. Is de auto goed onderhouden?
 2. Zijn er reparaties uitgevoerd?
 3. Wie heeft deze reparaties uitgevoerd?
 4. Zijn er onderdelen vervangen?

Tip 14: Torsiestijfheid

Dit is ook echt zo'n puntje waar u bij het kopen van een gewone auto niet op hoeft te letten. Bij de aanschaf van een cabrio wil ik u echter aanraden om naar de torsiestijfheid te kijken. Als de auto vaak open wordt gebruikt, buigt de carrosserie meer dan bij een andere auto het geval is. Het zou jammer zijn wanneer de cabrio op een overmatige manier trilt en beweegt tijdens het rijden. U wilt vooral genieten toch?

Tip 15: Cabrio kopen in Duitsland

Sommige mensen kiezen ervoor om een cabrio te kopen in het buitenland. Vooral Duitsland is hierbij populair. Waarom kopen mensen hun cabriolet in Duitsland? Hiervoor kan ik u een aantal reden noemen.

 1. De auto's zijn in Duitsland vaak goedkoper dan in Nederland.
 2. De kwaliteit van de occasions is meestal zeer goed.
 3. Weinig fraude op het gebied van kilometertelling.
 4. De auto's zijn vaak goed onderhouden.

Vooral de MINI cabriolet wordt zeer vaak geïmporteerd uit Duitsland. Deze auto zonder dak is erg gewild en in Nederland is het aanbod helaas maar klein. Rondkijken in Duitsland is daarom zeker een goed idee.

Tip 16: Een goedkope cabrio kopen

Op zich is een auto met een open dak niet duurder dan een "normale" auto. En het is zeker mogelijk om een goedkope cabrio te kopen. U kunt hiervoor zoeken op diverse plaatsen, bijvoorbeeld op marktplaats. Koopt u een oude goedkope cabrio? Bedank dan dat u misschien een nieuwe cabrioletkap moet laten plaatsen. Dat kost al snel circa 2000 Euro. Ook zijn er altijd extra kosten verbonden aan een cabrio. Dit zijn kosten die regelmatig terugkomen. Hierbij bedoel ik dan bijvoorbeeld het cabriodak onderhoud.

Tip 17: Cabrio impregneren

De cabrio impregneren doet u het best ieder jaar. Op die manier houdt u de kap in de meest optimale conditie. U moet hierbij rekenen op een bedrag van circa 65 Euro. Naast het impregneren, is het ook belangrijk om de kap goed schoon te houden.

Meer over het impregneren van uw cabriodak leest u hier: Cabriodak impregneren? 9 Beste Tips.

Tip 18: De cabrioletkap

Gaat u rijden met een cabrio, dan valt u extra op. Mensen draaien hun hoofd nogal eens om als er een auto zonder dak langs komt rijden. Zorg er daarom voor dat niet alleen de auto zelf mooi schoon is. Maar ook de cabrioletkap. Uiteraard komt dit ook de levensduur van de cabrioletkap ten goede.

Cabrioletkap schoonmaken? Let op deze punten:

 1. Het schoonmaken kan het beste gebeuren met handwarm water.
 2. Gebruik een stevige maar zachte borstel.
 3. Reinig de kap minimaal iedere 4 weken.
 4. De wasstraat is geen goede optie voor een cabrio. Zie Cabrioletkap reinigen? Niet door de wasstraat
 5. Gebruik geen groene zeep of standaard reinigingsmiddelen. Die zijn moeilijk uit het doek te spoelen.
 6. Verwijder voegelpoep direct. Dit kan anders inbranden.
 7. Gebruik een speciale shampoo voor cabriokappen.
 8. Spoel alle reinigingsmiddelen heel goed uit.
 9. Bescherm de kap na het schoonmaken altijd met een goed impregneermiddel.
 10. Reinig de plastic achterruit alleen met water en de speciale shampoo.
 11. Ruiten met achterruitverwarming dienen extra voorzichtig behandeld te worden. Veeg in dat geval altijd in de richting van de koperbanen.
 12. Gebruik nooit een hogedrukreiniger.
 13. Gebruik nooit een ijskrabber.

Het best reinigt u de cabrioletkap in een aantal stappen.

Tip 19: Cabrio in de winter

Ik noemde u net al de ijskrabber en dan komen we automatisch uit bij de cabrio in de winter. Staat de wagen tijdens de wintermaanden stil?

Dat is absoluut niet nodig. U kunt met de cabrio ook in de winter prima de weg op. De auto's zijn over het algemeen goed geïsoleerd en de verwarming krijgt het binnen korte tijd voor elkaar om de temperatuur aangenaam te maken. Het is zelfs mogelijk om in de winter te rijden met een open dak. Uiteraard doet u dit op een droge winterdag en de kans is groot dat u de verwarming dan echt wel vrij hoog zet. Maar op die manier is het goed mogelijk om met de cabriolet ook in de winter te blijven rijden.

Een paar tips hierbij zijn:

 1. Laat de kap dicht als de temperatuur onder de 10 graden komt. Dit is namelijk beter voor de rubbers en de spanbanden.
 2. Als de kap vochtig is, moet u deze eerst droog rijden voordat u hem opent. Wanneer het te broeierig wordt, kan er namelijk krimp optreden.
 3. Van bevroren kappen moet u echt afblijven.
 4. Nooit plastic ruiten krabben met een ijskrabber.

Tip 20: Cabrio onderhoud

De meeste mensen die een cabrio kopen, zien dit ook als een soort hobby. Om die reden is cabrio onderhoud vaak geen enkel probleem. Nogmaals benadruk ik dat u de cabrio een beurt in de wasstraat beter kunt besparen. Was de auto zelf met water en autoshampoo. De cabrioletkap reinigt u alleen met water en een speciale cabriodak reiniger.

Goed onderhoud en impregneren is onmisbaar

Let ook op de volgende dingen bij cabrio onderhoud:

 1. Hoe staat het met de hydraulische vloeistof?
 2. Hoe zijn de stiknaden van de cabrioletkap?
 3. Is er schimmel te zien aan de binnenkant van de kap?
 4. Ziet de achterruit aansluiting er nog goed uit?
 5. Zijn de drukkers nog goed?
 6. Is de impregnering nog goed?

Wanneer er echt dingen kapot zijn, zult u moeten kiezen voor een cabrio reparatie. Hoe beter u de cabrio onderhoudt, hoe langer het duurt voordat u toe bent aan een cabrio reparatie.

Hoe houdt u de auto zo lang mogelijk in goede staat?

 1. Niet onder bomen parkeren.
 2. Niet langs de wasstraat.
 3. Laat een cabrioletkap met vogelpoep niet lang in de zon staan.
 4. Open en sluit het dak nooit tijdens het rijden.
 5. Doe het dak niet open als de temperatuur te laag is.

Tip 21: Cabriodak reparatie

Vroeg of laat komt er toch een moment dat er een cabriodak reparatie moet plaatsvinden. Of u kiest voor een nieuw dak. Soms kan een reparatie een complete vervanging nog even uitstellen. Bent u op zoek naar een reparatie van het cabriodak, ga dan altijd in zee met een echte specialist. Voor een perfect resultaat is echt vakmanschap vereist.

Tip 22: Vandalisme of inbraak

Een reparatie van uw cabrio of cabriodak is soms al nodig als de auto nog helemaal niet zo oud is. Vandalen maken bij hun vervelende praktijken helaas geen uitzondering voor de cabrio's. Ook een aanrijding kan schade veroorzaken, waardoor u op zoek moet naar een goede reparatie van de cabrio. In al deze gevallen kunt u het best contact opnemen met een cabrio specialist.

Tip 23: Mooie cabrio routes

En dan is het zo ver. De cabrio is gekocht of gehuurd. De zon schijnt en nu wilt u gaan. Uiteraard kunt u de wagen gebruiken voor de dagelijkse of wekelijkse boodschappen. Of om naar uw werk te gaan. Maar zoek ook eens naar mooie cabrio routes. Hieraan is zeker geen gebrek. Een tip is ook om op zoek te gaan naar motorroutes. Deze zijn meestal ook goed geschikt voor het rijden met een cabrio.

Hier nog een aantal mooie routes:

 1. Door en langs het bos. Op de Veluwe vindt u tal van mooie routes die geschikt zijn voor een rit met de cabrio. Rijd een van deze routes eens op een moment dat de heide bloeit.
 2. Langs de kust. In Noord-Holland of België vindt u mooie routes die u langs dijken, dorpjes en de kust voeren.
 3. Langs de fruitbomen. Er zijn fantastische routes te vinden die u over de dijken langs de rivieren Maas en Waal leiden. Een prachtige omgeving om doorheen te rijden.

Er zijn ook bedrijven waar u een cabrio kunt huren voor een speciale route. Kijk bijvoorbeeld eens op: Vintageroadtrips.nl Cabrio-liefhebbers delen hun mooiste routes ook graag met elkaar. Hiervoor kunt u terecht op bijvoorbeeld een cabrio forum.

Tip 24: Cabrio forum

Het voordeel van deelnemen aan een forum is dat u contact maakt met personen die dezelfde hobby hebben als u. Wanneer u een vraag heeft, krijgt u op zo'n forum vaak ook snel een goed antwoord. Ook delen de deelnemers van een forum ervaringen met elkaar. Soms ontstaat er uit een forum zomaar een leuke groep vrienden. Er zijn op deze manier speciale cabrio clubs ontstaan.