Houd de caravan koel deze zomer. De Beste Tips

7 minuten leestijd
Houd de caravan koel deze zomer. De Beste Tips
We hopen natuurlijk op een zonnige zomer. Maar hoe houdt u de caravan koel als het tropisch warm wordt?

Heerlijk, de vakantie komt alweer in zicht! Lekker een paar weken er tussenuit met de caravan. Uiteraard hoopt u dan op mooi weer. Een verregende vakantie is nooit leuk. Kijkt u er ook al naar uit? Barbecue, zonnetje, lekkere temperaturen, kinderen in het zwembad? Maar wat nu als die lekkere temperaturen tropische waarden aannemen? Hoe houdt u het dan koel in de caravan? Hier een aantal praktische tips!

Tip 1: Let op de wind als de caravan te warm is

Een paar warme dagen achter de rug? De temperatuur in de caravan is niet prettig meer? Vooral niet wanneer u wilt slapen? Let dan eens goed op de wind. Dit kost u niets en u kunt deze tip overal toepassen. De wind zorgt vaak echt goed voor afkoeling. Waait er een lekker briesje? Zet dan direct alle ramen van de caravan open. Alle warme lucht waait op deze manier naar buiten. Is het windstil en warm? Laat dan alle ramen en deuren dicht.

Tip 2: Zonwering voor ramen caravan

Niet alleen thuis is zonwering ideaal, maar ook bij de caravan kan dit echt een paar graden verschil maken. Er zijn allerlei luifels te koop, in verschillende soorten, maten en prijsklassen. De luifels houden over het algemeen de zon en de warmte goed buiten. Maar dat is altijd maar aan 1 kant van de caravan. Maar ook op de andere ramen kunt u een zonwering bevestigen. Gebruik daarvoor de speciale zonweringen voor caravanramen. Vaak zijn het universele maten die voor de meeste raamvensters geschikt zijn. Ze zijn super simpel te bevestigen.

Zonwering kan verschil maken

Tip 3: Kies een schaduwrijke plek tijdens uw caravan zomervakantie

Vaak zijn we met elkaar in eerste instantie op zoek naar het zonnigste plekje. Gaat u naar een land met een fris klimaat, dan raad ik u dat ook zeker aan. Maar in alle andere gevallen is het veel beter om een schaduwrijke plek op te zoeken. Een plaats met veel bomen is altijd prettig. Kijk ook even goed hoe u de caravan neerzet. Bij aankomst staat u misschien precies in de schaduw, maar hoe is dit midden op de dag? Dit is eenvoudig uit te rekenen, maar u kunt ook kijken hoe andere kampeerders de caravan hebben geplaatst. Dit maakt echt een groot verschil als het gaat om caravan koel houden.

Tip 4: Ventilator gebruiken bij kamperen in de hitte

Een ventilator is altijd handig tijdens kamperen met zomertemperaturen. Er zijn verschillende ventilatoren verkrijgbaar. Neem een staande ventilator of kies voor een variant die u op kunt hangen. De ventilator zuigt van achteren lucht naar binnen en blaast het er aan de voorkant weer uit. Is het 's avonds wat afgekoeld, zet de ventilator dan voor het open raam. Straks ook nog een tip over de combi ventilator en water. Vindt u het geluid vervelend als u op bed ligt? Gebruik dan een timer en laat de ventilator na een tijdje automatisch afslaan.

Tip 5: Kamperen op een wat hoger gelegen camping

Vaak heeft u op deze manier een mooi uitzicht. Het is meestal wat rustiger en als het mooi weer is, hoeft u niet bang te zijn voor te lage temperaturen. 's Avonds en 's nachts scheelt een hogere plek zeker een aantal graden. Wel net zo lekker tijdens zeer warme zomerdagen.

Tip 6: Gebruik geen voortent wanneer u caravan koelte zoekt

Heeft u de voortent niet nodig, gebruik hem dan helemaal niet. Een tent houdt veel warmte vast. Is de tent onmisbaar, rits dan de wanden los.

Gebruik geen voortent wanneer uw caravan koelte zoekt

Tip 7: Houd overdag de horren omhoog en u zult de caravan koel houden

Ik begrijp dat u dit een dubieuze tip vindt. Het is helaas zo dat een hor niet alleen ongedierte, maar ook een verfrissend windvlaagje buiten laat. U zou deze tip eens moeten uitproberen. Wist u dat horren ook werken als een soort radiator? Ze warmen lekker op in de zon en houden vervolgens deze warmte goed en langdurig vast. Graag een minder warme caravan? Probeer het eens. En voor de vliegen gebruikt u gewoon een ouderwetse vliegenmepper.

Tip 8: Op een warme dag niet binnen koken

Koken verwarmt de caravan enorm. Steek buiten lekker de barbecue aan of eet vegetarisch. Op een warme dag is een salade misschien ook wel meer dan genoeg. Heeft u een campingkooktoestel, dan is deze uiteraard heel eenvoudig buiten te gebruiken.

Tip 9: Combinatie van ventilatie en water

Wist u dat u op deze manier zelf een soort airco kunt creëren? Let wel even goed op hoe u dit middel inzet! Zet een bak met ijskoud water voor de ventilator en geniet van de verkoeling die dit geeft. Nog beter is natuurlijk bevroren water! U begrijpt dat dit maar kort werkt, want het is warm in de caravan. Vervang het water daarom regelmatig. Doet u dit bijvoorbeeld een poosje voor het naar bed gaan, dan slaapt u wellicht gemakkelijker in.

Tip 10: Maak het dak van de caravan goed schoon

Een onverwachte tip? Kan het dak reinigen helpen bij kamperen bij zomertemperaturen? Zeker! Wanneer het dak donker is door vervuiling, warmt het sneller op. Ook mos op het dak zorgt voor snellere opwarming. Schoonmaken na de winterstalling is dus een goede voorzorgsmaatregel. Op warme dagen zult u er profijt van hebben. Een schoon wit dak ziet er fris uit, maar reflecteert ook beter.

Tip 11 : Airco aan bij hitte in caravan

Deze tip als een van de laatste? De airco aan is toch het eerste wat u doet bij hitte in caravan? Toch is dit minder voor de hand liggend dan u denkt. De airco is een geweldig hulpmiddel, maar kent ook zo zijn nadelen. Ik geef u wat tips om het beste uit uw airco te halen:

Voor- en nadelen van caravan airco

Voordelen

 • Zorgt voor lagere temperaturen.
 • U slaapt beter.
 • Kost nauwelijks moeite.
 • Nieuwste modellen zijn zo goed als geluidloos.

Nadelen

 • Prijzig in aanschaf.
 • Kan redelijk wat lawaai maken.

Hoe de caravan airco het handigst te gebruiken

 • Zet altijd eerst even de ventilator aan. Of ventileer de caravan in ieder geval door de ramen en deuren een tijdje open te zetten. Gaat de airco aan, dan doet u alles uiteraard weer dicht.
 • Redelijk luxe, maar: bedien de airco op afstand. Zo kunt u het apparaat al aanzetten als u onderweg bent naar de caravan. Dit kan bijvoorbeeld door middel van een Truma iNet Box.
 • Zet de airco niet te koud. Natuurlijk is dit aantrekkelijk, maar niet aan te raden met het oog op uw gezondheid. Uw lichaam kan mogelijk problemen krijgen wanneer het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur te groot is. Over het algemeen wordt een verschil van zo'n 6 graden geadviseerd.
 • Ga nooit vlak voor de uitstroomopeningen van de airco staan. U kunt hierdoor een stijve nek oplopen. Te snel afgekoelde spieren hebben namelijk de neiging om te verkrampen.
 • Na het avondeten de airco een poosje aan op de laagste stand en u kunt 's avonds heerlijk slapen!

Algemene tips en nadenkertjes bij caravan hittegolf

Als het echt dagenlang heet is, kunt u soms ten einde raad zijn. Daarom nog een lijstje met diverse kleine en grotere tips. Wellicht zit er net iets bij dat kan helpen om de warmte iets te verminderen. En om zo beter te kunnen slapen…

 • Geen dekbed of laken gebruiken.
 • 's Nachts alles open zetten.
 • Een paar emmers water over de caravan gooien. Om water te besparen, gebruikt u regenwater of water uit een sloot, meer of rivier.
 • Een muggenstekker voor wanneer u door de drastische maatregelen meer last heeft van muggen.
 • Neem 's avonds een warme douche en eindig deze koud.
 • Drink voor het slapengaan een warme mok thee.
 • Gebruik een luchtontvochtiger.
 • Witte lakens over de ramen spannen (aan de buitenkant).
 • 's Middags een paar uur rusten in de schaduw. 's Avonds laat naar bed.
 • Verwarming in ventilatie stand.
 • Gebruik speciale zonneschermdoeken.
 • Maak gebruik van een thermodeken.
 • Water drinken in plaats van alcohol.
 • Nuttig koude, Spaanse soep: gazpacho.
 • Houd het hoofd koel. Bedenk dat u niet zonder reden naar een warm land op vakantie gaat. Ook tijdens warmte kunt u prima in slaap vallen.
 • Last van geluid van airco of ventilator? Draag oordopjes!
 • Leg een handdoek op het voeteneind en ga met natte sokken aan slapen.

Wat te doen tegen voortent warmte?

De voortent is vaak nog erger dan de caravan. Tijdens een hittegolf kan het daar zomaar 45+ graden worden. Gelukkig is ook hier iets aan te doen. Lees onderstaande handige tips:

 • Alles losritsen. Haal de voorkant en de zijkanten eruit.
 • Gebruik een luifel.
 • Een isolatiedeken met de reflecterende kant naar boven op de tent leggen.
 • Gebruik een tarp.