Caravan kopen? – voorkom een miskoop!

18 minuten leestijd
Caravan kopen? – voorkom een miskoop!
Ben u van plan om een caravan aan te schaffen? Deze tips helpen u bij het maken van de juiste keuze.

Bent u van plan een caravan te kopen? Lees dan eerst deze tips. Zo voorkomt u een miskoop!

Bekende caravan merken

Voordat ik u van alles ga vertellen over caravans, is het wellicht handig om een overzichtje te geven van een aantal bekende merken.

Voorkom een miskoop

Ik noem er hier nu even 5. Uiteraard zijn er nog veel meer en zijn dit ook niet de enige merken die uw vertrouwen waard zijn.

 1. Hobby
 2. Eriba
 3. Knaus
 4. Bürstner
 5. Fendt

Alle merken

caravan merken

Caravan kopen

Een eigen kampeerwagen zorgt voor ontzettend veel plezier en ontspanning. Wanneer u op vakantie wilt, hoeft u niet op zoek naar een accommodatie, maar u kunt heerlijk in uw eigen caravan op reis. Uiteraard zijn er wel een heel aantal puntjes waar u even op moet letten bij het aanschaffen van een caravan. Ook kan het vooraf nog een optie zijn om na te denken over huren in plaats van kopen.

Caravan kopen of huren?

Wanneer u nog een beetje aanhikt tegen de aanschafprijs, kunt u overwegen om eerst een tijdje te huren. Op die manier kunt u bekijken of het caravanleven u bevalt en dan kunt u later altijd nog overgaan tot het zelf kopen van een caravan. Twijfelt u wat het beste is? Ik geef u graag een lijstje met wat voor- en nadelen.

Caravan kopen of huren?

Nadelen huren:

 1. U moet rekening houden met de tijden van de verhuurder wanneer u de kampeerwagen wilt ophalen of terugbrengen.
 2. Vaak moet u aan het begin en aan het einde van de vakantie veel spullen overladen.

Voordelen huren:

 1. U hoeft zich niet druk te maken om onderhoud.
 2. U hoeft geen stalling te regelen.
 3. Misschien kunt u hem na het huren direct overnemen. U weet namelijk exact of het type en/of merk goed bij u past.

Prijs caravan

Denkt u toch dat huren niet echt wat voor u is en gaat u liever direct over tot het aanschaffen van een eigen kampeerwagen? Heeft u nog geen idee van de prijzen? Een kleine indicatie daarvan kan ik u alvast geven. Als u gaat voor een van de goedkopere modellen, moet u bij een nieuwe wagen toch wel snel rekenen op zo'n 10.000 euro. Uiteraard komen hier nog kosten bij.

Caravan kopen waar op letten

Er zijn een aantal puntjes waar u zeer goed op moet letten wanneer u een eigen kampeerwagen wilt kopen.

Caravan kopen tips:

 1. Bedenk goed wat uw limiet is wat betreft de prijs. Als u allerlei caravans ziet die u prachtig vindt, zou u over uw eigen grens kunnen gaan. Dit kan later voor vervelende problemen zorgen. Hier zit u vast niet op te wachten. Stel daarom vooraf vast wat uw uiterste prijs is.
 2. Gaat u alleen, samen of met het hele gezin kamperen? Zou een gezinscaravan soms handig zijn?
 3. Maak van te voren een lijstje met wensen. Gaat u modellen kijken, dan ziet u zoveel dat het risico aanwezig is dat u door de bomen het bos niet meer ziet. Bedenk van te voren wat echt een vereiste is en wijk hier niet vanaf.
 4. Bedenk welk assentype u het liefste wilt.
 5. Kijk goed naar de bedden. Of liever: probeert u ze even uit. Het zou toch jammer zijn wanneer de kampeerwagen helemaal naar uw zin is behalve de bedden. Ook op vakantie is een goede nachtrust belangrijk.
 6. Bent u van plan door heel Europa te trekken? Of gewoon het hele seizoen op een camping in Nederland?

Caravan kopen: ANWB

Hele goede tips vindt u ook op de website van de ANWB. Dus wilt u meer informatie over het kopen, huren of over het onderhoud van uw kampeerwagen, neem daar dan zeker eens een kijkje. ANWB Caravan

Tweedehands caravans

Nu kan het natuurlijk ook nog een optie zijn om te kiezen voor een tweedehands caravan. Tweedehands caravans zijn stukken voordeliger dan nieuwe modellen en vaak kunnen ze nog prima mee. Sommige mensen kopen iedere paar jaar een nieuwe sleurhut. Dus dan bent u als volgende koper helemaal klaar. Vindt u dit interessant, dan kunt u bijvoorbeeld kiezen voor een caravan kopen op Marktplaats. Het aanbod is enorm en wanneer u gebruik maakt van handige zoekfuncties, vindt u redelijk snel wat u wilt.

Stacaravan kopen

Blijft u het liefst jarenlang op een locatie? Heeft u een favoriete camping waar u en uw gezin het prima naar de zin hebben? Dan zou u ook kunnen kiezen voor het kopen van een stacaravan. Ook dit kan nieuw of tweedehands.

Caravan occasions

Gebruikte caravans vragen wel extra aandacht en daarom wil ik u daar graag even op wijzen. Houd rekening met onderstaande puntjes:

 1. Caravan opknappen; is dat wat u wilt? Bent u handig, dan kan dit een prima idee zijn.
 2. Koopt u bij een bedrijf of bij een particulier?
 3. Vraag altijd naar het garantiebewijs.
 4. Controleer het chassisnummer op de papieren.
 5. Let goed op beschadigingen.
 6. Ruikt het binnen muf, dan kan een vochtprobleem een rol spelen.
 7. Let op het hefsysteem.
 8. Neem altijd iemand mee die verstand van zaken heeft.
 9. Laat de caravan eventueel keuren.

Nieuwe caravan kopen

U wilt toch liever een nieuwe caravan kopen? Dan kunt u beginnen met het zoeken. Een leuk karweitje waar u zeker even de tijd voor moet nemen.

Een handige website is de Caravan Koopwijzer

Houd rekening met de tips en kies voor een model waar u voorlopig even mee vooruit kunt.

Caravan koopwijzer

Wat is nu de beste tijd om een caravan te kopen?

Wanneer caravan kopen?

Ik denk dat u hierbij het beste kunt kiezen voor het najaar. Dealers weten dan precies wat ze het voorliggende seizoen hebben verkocht en vaak hebben ze op dat moment nog wel een aantal modellen die ze graag willen verkopen.

Uiteraard geeft dat u extra onderhandelingsmogelijkheden. Speelt de prijs geen grote rol? Dan kunt u ook aan het begin van het seizoen een kampeerwagen kopen. U heeft dan zeker het allerlaatste model en kan deze al snel in gebruik nemen.

De Caravanbeurs

Deze worden vaak gehouden aan het begin van het nieuwe jaar. Wilt u in 2018 een beurs bezoeken, houd dan de data in de gaten en laat u op die manier uitgebreid informeren over het kopen van een kampeerwagen. Een groot voordeel van het bezoeken van een beurs is dat u in 1 keer veel verschillende caravans kunt bekijken.

Website Kampeer en Caravan Beurs

Caravan financieren

Het is afhankelijk van uw wensen, voorkeuren en financiële situatie hoe u de kampeerwagen wilt financieren. Er zijn mensen die het bedrag in één keer betalen, maar het is ook zeker mogelijk om te kiezen voor een gespreide betaling. Dit kan bij diverse bedrijven worden geregeld. Een goede caravandealer kan u daar alles over vertellen.

Caravanverzekering

Wilt u ongestoord en onbezorgd kunnen kamperen, neem dan een goede caravanverzekering. U hoeft dan geen seconde wakker te liggen en te piekeren over een gestolen of defecte kampeerwagen. U kunt zelf bepalen welke dekking u neemt en veel mensen laten dit afhangen van de leeftijd en de waarde van de wagen.

Hier kunt u enkele caravanverzekeringen vergelijken

Caravan dealers

Heeft u op een vakantiebeurs of ergens anders genoeg informatie opgedaan en wilt u een kampeerwagen gaan kopen? Dan zult u waarschijnlijk op zoek moeten naar een dealer. Gelukkig zijn caravan dealers door het hele land verspreid, dus de kans is groot dat er ook een dealer bij u in de buurt te vinden is.

U wilt graag in het weekend op zoek? Veel caravan dealers zondags open. U kunt op internet vinden of dat ook het geval is bij de dealer die u wilt bezoeken.

Caravan bedrijven vinden het soms fijn wanneer u van te voren een afspraak maakt. U weet dan zeker dat de verkoper tijd voor u heeft. Uiteraard mag u ook altijd zonder afspraak langskomen bij caravan bedrijven.

Caravan kopen in Duitsland

Een optie is een caravan kopen in Duitsland. Laat ik voorop stellen dat het wel een vereiste is dat u de Duitse taal machtig bent. Anders kan het een lastig karwei worden. Of u neemt iemand mee die zich goed kan redden in deze taal. Het kan zeker lucratief zijn om over de grenzen te kijken, want de prijzen liggen soms een stuk lager dan bij ons in Nederland.

Even een paar tips en weetjes op een rij:

 1. Ze zijn meestal zo'n 10% goedkoper dan in Nederland.
 2. Het aanbod is groot, dus de kans op een koopje is aannemelijk.
 3. De formaliteiten van het importeren kosten u ongeveer 200 euro.
 4. Ga zeker even kijken bij de kampeerwagen.
 5. De originele kentekenbewijzen dienen aanwezig te zijn.
 6. Let er met ophalen op dat achter een Nederlands auto geen Duitse caravan vervoerd mag worden.
 7. Vergeet de spiegels niet.
 8. Caravan overschrijven hoeft niet in Duitsland.

Caravan kopen in Spanje

U zult de eerste niet zijn die een kampeerwagen koopt in Spanje. Regelmatig gebeurt dit tijdens de vakantie zelf. Mensen staan met elkaar op dezelfde camping, raken met elkaar aan de praat en van het een komt het ander. Zo wordt nog weleens een caravan onderling verhandeld. Ook kunt u in Spanje bij de dealer langsgaan en daar een kampeerwagen uitzoeken. Let dan altijd even goed op het caravan kenteken.

Een caravan verkopen

U wilt zelf graag uw caravan verkopen? Dan wilt u vast en zeker graag weten wat u ongeveer voor vraagprijs kunt berekenen. Dit is vrij makkelijk te achterhalen door gebruik te maken van de zogenaamde koerslijst. Dat kan hier: Koerslijst

Hoe werkt dit?

 1. Voer op internet merk, serie en bouwjaar in.
 2. U ziet dan direct een richtprijs verschijnen.
 3. Deze lijst met prijzen is vastgesteld door deskundigen.

Tot zover het een en ander over kopen en verkopen.

Dan gaan we nu eens naar binnen in de kampeerwagen. Dat is nog veel leuker, toch? Daar gaat het uiteindelijk om wanneer u op vakantie gaat. Ik had u al eerder de bedden genoemd, omdat het echt belangrijk is om goede bedden in de wagen te hebben. Welke bedden zijn er zoal mogelijk?

Caravan met stapelbed

Zeker wanneer u kiest voor een gezinscaravan zult u al snel uitkomen op een caravan met stapelbed. Dit kunnen 1 of meerdere bedden zijn. Vaak is er ook nog een vast bed waar u dan zelf kunt slapen. Een voordeel is dat kinderen stapelbedden vaak alleen maar leuk vinden.

Caravan stapelbed

Caravan met Frans bed

Gaat u op zoek naar slaapplekken, dan komt u vast wel een keer de term "frans bed" tegen. Wat hiermee wordt bedoeld is het volgende: bij een frans bed zijn de hoeken van het matras afgesneden. Dit heeft te maken met het feit dat een bed in de kampeerwagen altijd kleiner is dan thuis en precies moet passen. Uw gewone matras van thuis zal vast niet passen in het caravanbed. Kiest u een frans bed, dan bedoelt men dus dat de matrassen wat kleiner zijn. De matrassen zijn trouwens altijd precies voor u op maat te maken. Het frans bed is een tweepersoonsbed dat altijd in de lengterichting is geplaatst.

Een aantal voordelen van dit soort bed zijn:

 1. Ruimtebesparend.
 2. Geeft een ruimtelijk effect.
 3. Het bed is altijd laag geplaatst en daarom is in- en uitstappen extra makkelijk.

Caravan Frans bed

Caravan met queensbed

Een Queensbed is een tweepersoonsbed dat in lengte richting is geplaatst en helemaal los staat van de zijwanden. U kunt dus aan beide kanten langs het bed lopen. U heeft hiervoor wel aardig wat ruimte in de slaapkamer nodig.

Caravan Queens bed

Caravanspiegels

Over caravanspiegels bestaat vaak best veel onduidelijkheid. Puntsgewijs geef ik u graag wat belangrijke informatie:

 1. Rechterbuitenspiegel is niet verplicht.
 2. Let er bij aankoop op dat ze in de breedte versteld kunnen worden.
 3. Het is erg belangrijk dat de spiegels goed zijn en dat u goed zicht heeft. Maak daarom eerst een proefritje voordat u de spiegels koopt.

Caravanbanden

De caravanbanden zijn ontzettend belangrijk. Houd altijd goed in de gaten of de banden aan vervanging toe zijn. Meestal is dit na ongeveer zes jaar. Maar de manier waarop u met de kampeerwagen omgaat en de wijze van stallen bepalen voor een groot gedeelte het tijdstip waarop u de banden moet vervangen.

Caravanslot

Tijdens uw vakantie heeft u toch zeker helemaal geen zin in een inbraak? Juist op de camping kan het gemakkelijk gebeuren dat u even de wagen verlaat om bijvoorbeeld naar het zwembad of de kantine te lopen. Het zou ontzettend vervelend zijn als u bij terugkomst merkt dat er het een en ander is gestolen uit uw kampeerwagen. Sluit de deur daarom altijd goed af en maak gebruik van een caravanslot. Ze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten. Er is ook nog een zogenaamd caravan disselslot. Met dit slot voorkomt u dat ze met de hele caravan aan de haal gaan.

Caravan kachel

Misschien denkt u, als het gaat om kamperen, nu niet direct aan een caravankachel. Toch kan dit echt een prettige aanwinst zijn in uw kampeerwagen. Zeker wanneer u het hele jaar door kampeert, is een kachel echt onmisbaar. In de meeste caravans is automatisch al een kachel ingebouwd. Vaak is dit een Truma gaskachel.

De grote voordelen van deze kachel zijn:

 1. Hij heeft geen stroom nodig.
 2. Straalt warmte uit aan de voorzijde.
 3. De kachel is zeer veilig.
 4. Het is een zuinige kachel met een bijzonder hoog rendement.

Caravantrekker

De meeste vakantiegangers gebruiken hun eigen auto als caravantrekker. Wilt u weten of ook uw auto hiervoor geschikt is, kijk dan op de website van de ANWB. Daar kunt u eenvoudig berekenen wat de mogelijkheden zijn.

Een belangrijke regel is de 75% regel. Dit houdt in dat het gewicht van de caravan niet meer mag zijn dan 75% van het gewicht van de auto. Beiden zijn in dit geval beladen. Let dus goed op het caravangewicht. In principe kan iedere auto wel een kampeerwagen trekken. Uiteraard heeft de ene auto er meer moeite mee dan de andere. Zeker steile hellingen kunnen het soms moeilijk maken voor de auto.

De volgende punten spelen een rol bij de trekkracht van een personenauto:

 1. Het motortoerental.
 2. De bandenmaat.
 3. De versnellingsbak
 4. De eindoverbrenging
 5. De stabiliteit.

Caravanstalling

U bent toch ook zuinig op uw kampeerwagen? Waar laat u hem tijdens de momenten dat u niet kampeert? Een goede caravanstalling verlengt de levensduur aanzienlijk. Ik geef u graag een aantal belangrijke tips.

Een goede caravanstalling verlengt de levensduur aanzienlijk

 1. Haal, voordat u hem gaat stallen, alle etenswaren eruit. U moet niet denken aan muizen en ander ongedierte in uw wagen, toch?
 2. Maak de wagen van binnen en van buiten heel goed schoon. Dit geeft ook veel gemak op het moment dat u de kampeerwagen weer wilt gebruiken.
 3. Een overdekte stalling is het beste.
 4. Zou u te maken krijgen met schade, dan is het belangrijk om terug te kunnen vallen op een goede verzekering.
 5. Gasflessen moeten in een speciale ruimte worden opgeslagen.
 6. Vergelijk de tarieven van de diverse stallingen, want de onderlinge verschillen zijn groot.
 7. Heeft u een caravan mover? Haal de accu er dan uit en zet deze thuis aan de druppellader.

Caravan voortent

Een caravan voortent is wel bijzonder handig wanneer u wilt gaan kamperen. Caravan voortenten zijn verkrijgbaar in veel verschillende soorten en modellen.

Hier een aantal praktische tips:

 1. Bekijk of er goede ventilatiemogelijkheden zijn. Dit is erg belangrijk bij een voortent.
 2. Gebruik altijd een framespanner. Zo brengt u de tentstokken perfect op spanning.
 3. Als u vooral gaat kamperen in het voor- en naseizoen, kies dan echt voor all season tentdoek.
 4. Bent u van plan om de hele zomer op een plek te blijven staan of pakt u het boeltje regelmatig op om verder te trekken? Dit is belangrijk om te weten voordat u een voortent gaat aanschaffen.
 5. Als u de tent gaat afbreken en opruimen, zorg er dan ten alle tijden voor dat hij helemaal droog is.
 6. Hoe belangrijk is het voor u om veel leefruimte te hebben? Er zijn kleine, maar ook hele grote voortenten te koop.
 7. Bent u van plan veel te koken in de voortent? Kies dan voor een tentdak van PVC.
 8. Koop een tent die later nog uit te bouwen is.
 9. Bescherm een nieuwe tent altijd met een goed impregneermiddel. Dat verlengt de levensduur.

Caravan onderdelen

Zeker wanneer u nog een beginner bent op het gebied van kamperen en voor het eerst een caravan wilt aanschaffen, zijn er vast wel wat caravan onderdelen waar u onbekend mee bent. Ik licht graag een tipje van de sluier, zodat u wat beter beslagen ten ijs komt.

Caravan neuswiel

Een caravan neuswiel is belangrijk bij het aan- en afkoppelen. Ook zorgt dit wiel ervoor dat u de wagen makkelijker kunt verplaatsen.

Caravan met hefdak

Een caravan met hefdak is een speciaal model. Meestal is hij lager dan veel andere caravans en het dak kan, wanneer u op uw bestemming bent aangekomen, omhoog worden geklapt.

Caravan airco

Heeft uw caravan de hele dag in de brandende zon gestaan, dan snakt u waarschijnlijk naar verkoeling en zult u erg blij zijn met een caravan airco. Het is voor veel mensen ook bijzonder lastig om in slaap te vallen wanneer het warm en benauwd is. Een airco biedt dan zeker uitkomst. Twijfelt u of u wel of geen airco aan wilt schaffen?

Hier de voor- en nadelen even voor u op een rij.

Voordelen airco:

 1. Altijd lekker koel. Ook tijdens warme dagen en zwoele nachten.
 2. U kunt veel beter slapen en dus optimaal genieten van uw vakantie.

Nadelen:

 1. Het gewicht van uw caravan gaat omhoog.
 2. Airco's maken geluid.
 3. Vaak moet u een raam missen als u een airco neemt.

Caravan fietsendrager

Vaak wordt er gezegd dat fietsen beter op de auto dan op de caravan kunnen worden vervoerd. Toch is een caravan fietsendrager ook zeker wel mogelijk.

Een nadeel van fietsen achterop uw kampeerwagen is dat dit de rijveiligheid kan verminderen. Kiest u toch voor deze manier, let dan bijzonder goed op de kogeldruk. Dit zal waarschijnlijk betekenen dat u goed moet bedenken hoe u de bagage in de caravan verdeelt.

Ik geef u graag een aantal puntjes door die u even kunt checken. Is dat allemaal in orde, dan zou u de fietsen achterop mee kunnen nemen.

 1. Nooit harder rijden dan 90 km/u.
 2. De lege caravan heeft van zichzelf al een hoge kogeldruk.
 3. U heeft ervaring met het rijden in een kampeerwagen.
 4. Er is voldoende draagvermogen.
 5. De bagageruimte achterin is leeg.

Caravan gasfles

Wanneer u gaat kamperen met de caravan, is een gasfles echt onmisbaar. Wat te denken van een avondje barbecueën? Of ook al wanneer u de gewone dagelijkse maaltijd wilt bereiden?

Caravan gadgets

Er zijn natuurlijk altijd nog andere leuke, handige, grappige en interessante caravan gadgets te bedenken. Hier komen er een paar:

 1. Haringtrekker.
 2. Tafelvoetpootjes om de tafel lekker stabiel te laten staan.
 3. Een handige opvouwbare emmer is ideaal tijdens het kamperen.
 4. Een flexibele waslijn met knijpers.
 5. Caravan koelkast. Is zeker onmisbaar en hoort dus misschien niet echt bij de gadgets.

Caravan rijbewijs

Is uw caravan niet te zwaar, dan mag u hem gewoon besturen wanneer u in het bezit bent van een B-rijbewijs. Boven de 3500 kilo is dit niet meer het geval en moet u een BE-examen afleggen.

Caravan keuring

Een caravankeuring is op dit moment nog niet verplicht, maar voor uw eigen veiligheid raad ik u aan om dit toch wel om de drie jaar te laten doen. Zijn er grote of kleine mankementen, dan komen deze tijdens de keuring aan het licht en dit kan soms ongelukken voorkomen. U kunt de caravan op diverse locaties laten keuren.

Caravan onderhoud

Een caravan vraagt zeker om onderhoud. Heel wat dingetjes kunt u zelf regelen, maar het is zeker een goed idee om de caravan om de paar jaar weg te brengen voor een grote onderhoudsbeurt.

Een aantal tips en trucs wanneer het gaat om caravan onderhoud:

 1. Denk aan de vochtmeting.
 2. Bij het schoonmaken kunt u gebruik maken van speciale schoonmaakmiddelen. Het wassen van de kampeerwagen kunt u net zo doen als dat u dat met uw auto gewend bent.
 3. Gebruik geen hogedrukreiniger.
 4. Laat de banden en de remmen controleren.
 5. Caravankussens die versleten zijn, kunnen meestal door een specialist worden vervangen.
  Vergeet ook de voortent niet te behandelen.

Caravan navigatie

U kunt natuurlijk gebruik maken van de gewone navigatie, maar een speciale caravan navigatie is vele malen handiger. Deze houdt exact rekening met de grootte van de kampeerwagen.

Caravan forum

Bent u helemaal verslaafd aan het kamperen met uw caravan? Dan vindt u op het caravan forum vast en zeker lotgenoten. Het is leuk om ervaringen met elkaar uit te wisselen. Bent u nieuw op het gebied van caravans, dan vindt u op zo'n forum veel waardevolle en praktische informatie.

Caravan checklist

Ik wil graag afsluiten met een handige caravan checklist. Doe er uw winst mee zou ik zeggen:

 1. Controleer voor vertrek het gewicht van de beladen caravan.
 2. Check de bandenspanning wanneer de caravan nog koud is.
 3. Bekijk de kogeldruk.
 4. Zijn alle deurtjes van kasten en dergelijke dicht wanneer u gaat rijden?
 5. Is het neuswiel volledig opgedraaid?
 6. Staan de spiegels in de juiste stand?

Vouwwagen kopen

Twijfelt u toch nog een beetje over de caravan en overweegt u een vouwwagen te kopen? Ook op die wijze kunt u op een fijne manier vakantie vieren. Een vouwwagen is als het ware een tussenvorm tussen een tent en een caravan. Net iets luxer dan een tent en net iets meer kamperen en behelpen dan in een caravan.

Kijk hier eens: Vouwwagen huren of kopen?