Caravan rijden in de bergen, 22 tips

7 minuten leestijd
Caravan rijden in de bergen, 22 tips
In de bergen rijden met de caravan hoeft geen probleem te zijn. Lees mijn tips!

Er zijn mensen die liever niet met hun caravan in de bergen rijden. Weer anderen vinden het geen enkel probleem, maar er zijn ook vakantievierders die koste wat het kost rijden in de bergen vermijden. Toch hoeft met de caravan in de bergen rijden geen enkel probleem te zijn. Lees onderstaande tips en u weet precies wat u beter wel of beter niet kunt doen. Beter voor uzelf en beter voor uw caravan.

Do's and dont's

Tip 1: Stijgend verkeer gaat voor

In de bergen heeft stijgend verkeer altijd voorrang op dalend verkeer.

Tip 2: Zet de kachel aan

De kachel aanzetten helpt om de temperatuur van het koelwater in de motor omlaag te brengen. Het is waarschijnlijk wel lekker om dan de ramen open te zetten.

Tip 3: Raadpleeg instructieboekje voor specifieke tips

Vaak vindt u in het instructieboekje ook nog waardevolle tips die het rijden in de bergen eenvoudiger kunnen maken. Altijd de moeite waard om nog even door te bladeren. Zeker wanneer u voor het eerst in de bergen gaat rijden.

Tip 4: Schakel stabilisatorkoppeling tijdelijk uit

Als u over bochtige bergwegen rijdt, zet deze koppeling dan even uit. Hij slijt anders overmatig snel en het krakende geluid is ook niet prettig.

Tip 5: Zorg voor de juiste verzekeringen

Tijdens het rijden in de bergen zijn de volgende verzekeringen handig en/of noodzakelijk:

 • De juiste autoverzekering
 • Is er een bepaald vignet nodig?

Tip 6: Blijf met een bredere caravan op de standaard wegen

Blijft u op de gewone wegen, dan zult u maximaal hellingen van 12% tegenkomen. Kiest u voor andere wegen, dan kunnen de hellingen hoger zijn. Met een smalle caravan is dit eventueel nog wel te doen, maar in de andere gevallen raad ik u dit af.

Tip 7: Gebruik tractor voor laatste steile stuk

Een tractor? Hoe krijgen we dat geregeld? De reden dat ik deze tip noem is dat ik weet dat dit geregeld gebeurt in de bergen. Overnacht u op een bergcamping, dan is de kans groot dat de eigenaar u even helpt met het allerlaatste steile stuk. Super handig!

Tip 8: Vertel tijdens autocheck dat u de bergen ingaat

Laat u de auto nog even controleren voordat u vertrekt? Vertel dan dat u met de caravan in de bergen wilt rijden. De monteur loopt dan vast en zeker bepaalde specifieke onderdelen even extra goed na. Waar moet vooral naar gekeken worden?

 • Alle onderdelen van de rem en de remvloeistof.
 • Koppelingsmechanisme.
 • Koelsysteem.
 • Voldoende profiel en voldoende spanning op de banden.

Tip 9: Blijf lekker doorrijden

De vaart erin houden is vaak het beste wat u kunt doen. Stilstaan op een steile helling dient u ten alle tijden te voorkomen.

Tip 10: Houd dashboard in de gaten

Blijf regelmatig kijken naar de lampjes en meters op het dashboard.

Tip 11: Spinnende voorwielen

Wegrijden op een zeer steile helling? Rijd dan weg met spinnende voorwielen. Dit is beter voor de koppeling. Uiteraard moet u dit niet al te vaak doen, want de banden slijten extra snel. Maar nieuwe banden zijn nog altijd goedkoper dan een verbrande koppelingsplaat.

Kort maar krachtig

Tip 12: Kort maar krachtig remmen

Niet langdurig langzaam remmen. Kort maar krachtig is beter.

Tip 13: Laat remmen regelmatig afkoelen

De remmen krijgen heel wat te verduren tijdens het afdalen in de bergen. Probeer regelmatig een poosje te stoppen, zodat de remmen kunnen afkoelen.

Tip 14: Is de weg toegestaan voor caravans?

Let altijd goed op of de weg of pas geschikt is voor caravans. Enkele bergpassen- en wegen zijn verboden voor caravans.

Tip 15: Zorg voor een volle tank

Komt u in een gedeelte van een land waar voornamelijk bergen zijn, zorg dan altijd voor een volle tank. In de hoge bergen zult u namelijk vergeefs zoeken naar een pomp.

Tip 16: Oefen bepaalde manoeuvres even in Nederland

Het kan een keer voorkomen: onverwachts moeten keren op een redelijk steile weg. Heeft u dan ook nog te maken met andere weggebruikers, dan gaan wellicht de zenuwen een rol spelen. Wat kunt u van te voren een keer uitproberen op een rustige (en ook wat steilere weg):

 • Hellingproef
 • Keren op een smalle weg
 • Achteruitrijden over een iets langere afstand

Tip 17: Hoe te genieten van mooie uitzichten

Regelmatig klinkt in de auto hoe mooi het buiten is. Of u attendeert uw bijrijders op die ene hoge top daar. Wilt u als chauffeur ook meegenieten, parkeer de auto dan niet zomaar op de plek waar u bent.

 • Nooit de auto met caravan stilzetten bij een bocht.
 • Zet u de auto neer, zet hem dan op de handrem en in de versnelling. Heuvelopwaarts in de eerste versnelling en heuvelafwaarts in zijn achteruit.
 • Staat u heuvelopwaarts, draai dan de achterwielen richting de rots. Staat u juist heuvelafwaarts, draai dan de voorwielen richting afrastering of rots.

Tip 18: Maak een pechplan

Natuurlijk hoop ik dat dit plan overbodig is. Komt u echter met pech te staan, dan weet u precies wat u moet doen. Ook heeft u dan de benodigde spullen bij de hand. Wat bedoel ik hiermee:

 • Verbanddoos
 • Isoleerdeken
 • Reflectievest
 • Gevarendriehoek
 • Veiligheidshamer
 • Reservelampjes
 • Sleepkabel

Tip 19: Rijd vooral 's morgens vroeg

Lopen de temperaturen hoog op tijdens de heen- of terugweg van de vakantiebestemming? Maak dan de meeste kilometers vroeg in de ochtend of ' s nachts. Zo heeft de auto de minste kans op oververhitting. Een ander voordeel is dat er minder kans is op files.

Goed nieuws is dat u over het algemeen niet direct te maken krijgt met de grote jongens. Vaak komt u onderweg eerst een aantal heuvels en kleinere bergen tegen. Handig om weer even te voelen hoe het ook alweer werkte met dat rijden in de bergen.

Berg op met de caravan

Even apart wat informatie over de berg op rijden met de caravan. Dit vraagt heel wat van uw caravan, maar door gebruik te maken van enkele handige tips is de belasting voor zowel auto als caravan het laagst. Waar let u op?

 • U geeft gas en de auto versnelt nauwelijks? De auto staat dan in een te hoge versnelling, even terugschakelen werkt het beste. Soms zelfs meerdere versnellingen. De motor draait dan even relatief veel toeren.
 • Het is prettig en goed om tijdens het stijgen uiteindelijk in een constante versnelling terecht te komen. Het is geen enkel probleem wanneer dit de eerste versnelling is.

Berg af met de caravan

Is de berg oprijden het zwaarst voor de auto, dan geldt dat omlaag rijden het meest belastend is voor de caravan. Een belangrijke praktische tip:

 • Remmen op de motor. Kies daarom voor een lage versnelling, zodat de auto veel toeren maakt.
 • Rijd in principe in dezelfde versnelling de berg af, als de berg op.
 • Houd de snelheid in de gaten. Gaat u te hard, dan kan de combinatie gaan slingeren. Dit komt doordat de snelheid van de caravan te hoog oploopt. Deze wil dan de auto gaan inhalen.
 • U bent eigenlijk al te laat en de combinatie slingert? Krachtig en kort remmen!

Rijden met een automaat

Even een aantal specifieke tips wat betreft het rijden met een automaat in de bergen:

Tip 1: Regelmatig oliepeil versnellingsbak controleren

De automatische versnellingsbak vraagt wat extra aandacht. Koelen en smeren zijn beiden noodzakelijk. Controleert u het oliepeil, let dan goed op de kleur van de olie. Is deze donkerder geworden, dan is vervangen noodzakelijk. Hoe het peilen precies werkt, leest u in het instructieboekje.

Tip 2: Handmatig schakelen

Een automaat kiest uiteraard zelf de juiste versnelling. Het probleem in de bergen is echter dat de bak te vaak tussen twee versnellingen heen en weer schakelt. Het risico is namelijk aanwezig dat de olie hierdoor te warm wordt. Kiest u zelf voor een lagere versnelling, dan heeft u ook nog het voordeel dat de waterpomp harder gaat draaien. Dit bevordert het koelen nog extra.

Tip 3: Zelf een versnelling kiezen effectief bij afdalen

Kiest u de juiste lage versnelling, dan helpt de motor met afremmen. Op die manier hoeft u zelf niet continu het rempedaal in te trappen. Meestal is de stand waarin u omhoog bent gereden ook de beste tijdens het afdalen.

Algemene tips voor rijden in de bergen

Vergeet u zelf en uw reisgenoten niet. Zij zijn minstens zo belangrijk als uw caravan tenslotte. Welke tips kunnen van pas komen?

 • Neem een kauwgompje tijdens sterk stijgen en dalen. Oren knappen dan minder snel door het verschil in luchtdruk.
 • Last van duizeligheid? Dit kan een gevolg van hoogteziekte zijn. Het beste is om dan even een pauze te nemen. Dan een paar keer rustig diep inademen en weer uitademen.

Geniet van caravan rijden in de bergen

Aan het eind toch nog even dit: Op vakantie met de caravan is een van de mooiste dingen die u kunt beleven. Na de rit door de bergen, omhoog en omlaag, arriveert u bij een van de mooiste plekjes om te kamperen. Aan een meer, in een mooi dal of aan de voet van een berg. Maak gebruik van de handige tips en rijden met een caravan is een fluitje van een cent.

Voortent smeekt eigenlijk nog om een onderhoudsbeurt?

Vraag per e-mail het gratis "Stappenplan" aan.