Condens voorkomen in uw tent? Handige Tips

2 minuten leestijd
Condens voorkomen in uw tent? Handige Tips
Condens in uw tent vergroot de kans op schimmel en weerplekken. Dat wilt u natuurlijk niet. 5 tips!

Vooral als u 's ochtends wakker wordt, kan het nog wel eens klam aanvoelen in de tent. De binnenkant van het doek is dan nat van de condens. Een hoge luchtvochtigheid in de tent is geen fijn gevoel. Gelukkig zijn er een aantal trucjes om dit zoveel mogelijk te voorkomen.

Condens in uw tent vergroot de kans op schimmel en weerplekken

Waarom moet ik condens voorkomen?

Condens lijkt op het eerste gezicht vrij onschuldig. Maar aangezien schimmel dol is op donkere vochtige ruimtes, is het verstandig om condens zoveel mogelijk te voorkomen. Schimmel kan namelijk het doek aantasten. En nog veel vervelender: het is heel slecht voor de gezondheid. U kunt er klachten aan de luchtwegen van krijgen.

Hoe ontstaat condens?

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken van condensvorming. Deze zijn:

 • Verschillen in temperatuur
  Als het 's avonds buiten kouder wordt, krijgt het tentdoek ook deze temperatuur. Maar de lucht in de tent blijft hetzelfde. Deze warme lucht gaat dan tegen het doek aanzitten en veroorzaakt condens.
 • Natte spullen
  Als u natte spullen in de tent legt, kan het vocht verdampen. Uiteindelijk wordt het dan weer vocht. Dit vocht vormt condens aan de binnenkant van uw tent.
 • Zweten in de tent
  De meeste mensen vergissen zich in hoeveel we 's nachts transpireren. Vocht verdampt wel, maar moet toch ergens heen. We vinden het terug in de vorm van condens.

  Condensvorming: wat kan ik eraan doen?

  Volg deze tips om zoveel mogelijk condens te voorkomen.

  • Zet de tent open
   Veel tenten hebben ventilatieopeningen. Het is het beste om verschillende ventilatiemogelijkheden tegenover elkaar open te zetten.
  • Houd de tent droog
   Door geen natte spullen in de tent te leggen voorkomt u een hoop condens. Leg natte spullen daarom buiten de tent te drogen.
  • Houd je tent overdag gesloten!
   Deze tip geldt als u aan het kamperen bent in een warm land. Door de tent pas open te zetten als het 's avonds wat afgekoeld is, zorg u dat u het vocht buiten houdt. 's-Avonds zit er namelijk veel minder vocht in de lucht.
  • Plaats geen warmtebronnen in de tent
   Soms worden er gas- of oliekacheltjes in de tent geplaatst. Als de warme lucht van de kachel tegen het tentdoek slaat, zorg dit voor veel condensvorming. Om dezelfde reden is het niet verstandig in de tent te koken. Hierbij komt erg veel damp vrij.
  • Plaats een deken of zeil
   Door een deken op het grondzeil te plaatsen of een zeil onder de tent te leggen, houdt u het vocht tegen. Op deze manier voorkomt u dat dit vocht in de tent kan komen. Zorg er wel voor dat het zeil kleiner is dan de tent, zodat het water niet onder de tent loopt.​

   Op zoek naar impregneermiddelen? Bekijk ons assortiment.