De 7 mooiste vaarroutes van Nederland

10 minuten leestijd
De 7 mooiste vaarroutes van Nederland
Nederland kent enorm veel mooie vaarroutes. Ik heb een aantal toppers voor u opgezocht.

Heeft u ook zo uw favoriete vaarroutes in Nederland? Of bent u op zoek naar een nieuwe uitdaging? Nederland kent enorm veel mooie vaarroutes. Ik heb een aantal toppers voor u opgezocht. De vaarroutes zijn heel verschillend, zodat er voor iedere watersporter zeker iets bij zit. Varen in Nederland is iedere keer weer anders.

Wa zijn de mooiste vaarroutes. Ultramar geeft tips!

Vaarroute 1: Elfstedentocht

De Elfstedentocht helemaal varen is een grote wens van veel watersportliefhebbers. Al heel wat jaartjes is dit mogelijk. Moeten schaatsers ieder jaar weer afwachten of deze route te rijden is, met een boot lukt het gegarandeerd. De populariteit van de route heeft ongetwijfeld te maken met de combinatie van rust, natuur en de prachtige Friese steden.

U begint deze route in de hoofdstad Leeuwarden. U vaart dan naar Sneek, waar u zeker een kijkje moet nemen bij de bekende waterpoort. Dit monument dateert uit 1613. Heeft u behoefte aan een stukje cultuur, bezoek dan het Friese Scheepvaart Museum.

Vaar daarna verder naar IJlst en geniet van de prachtige gracht waar u doorheen vaart. Deze is namelijk omringd door lindebomen. Een stadswandeling is zeker ook aan te raden.

Zuid-Friesland is de volgende bestemming. En wel het mooie plaatsje Sloten. Bent u geïnteresseerd in IFKS Skûtsjesilen? Houd dan in de gaten wanneer de jaarlijkse wedstrijd hiervan plaatsvindt.

Daarna de trossen los en op naar Stavoren. Deze Hanzestad is de oudste van Friesland en heeft een schitterend centrum. U wilt graag even de benen strekken? Maak dan vanuit deze plaats een mooie wandeling. Of huur fietsen en kies voor een van de vele fietstochten die hier mogelijk zijn.

Verder op de route komt u langs of door Hindeloopen en Workum. Het laatste stadje staat bekend om de schitterende geveltjes. Vervolgens komt u bij Bolsward en wanneer u dit op prijs stelt, is het zelfs mogelijk om tot bijna in het centrum te varen met uw boot. Behoefte aan wat levendigheid, stap dan van boord en bezoek een van de gezellige evenementen van deze stad.

Vaart u verder, dan passeert u Harlingen en Franeker. Sluit de vaarroute tenslotte af langs de Noordelijke Elfstedenvaarroute.

Vaarroute 2: Westerschelde

U bent niet voor een kleintje vervaard en u houdt wel van een uitdaging? Dan is deze vaarroute zeker een aanrader. Bent u nog niet heel ervaren, sla deze route dan liever nog even over. Maar als u zeker bent van uw zeemanskunsten, geniet dan zeker van deze prachtige en uitdagende vaarroute. Naast het feit dat deze route een hele uitdaging is, komt u in leuke plaatsen zoals Breskens en Vlissingen. Geschikte havenplaatsen om voor kortere of langere tijd aan te leggen.

Hoe bereikt u de Westerschelde? In de eerste plaats kan dit via de Noordzee. U vaart vanaf het Noorden, onder de kust van Walcheren door, naar Vlissingen. Het is ook mogelijk om via de binnenwateren de Westerschelde te bereiken.

Realiseer u dat u, omdat u vaart op zeewater, te maken krijgt met eb en vloed. Op zich is dit geen enkel probleem, maar het is wel goed om er rekening mee te houden. Ook de stroming is soms behoorlijk. Waait het hard en dan ook nog tegen de stroom in, dan mag u echt de mouwen opstropen en alle zeilen bijzetten.

Bent u van plan om deze route een keer te gaan varen, kies dan het liefst een moment waarop het rustig weer is. Daarnaast dient u het Scheepvaartreglement Westerschelde bij u te hebben. Verleen tenslotte beroepsvaartverkeer altijd voorrang.

Vaarroute 3: Utrecht

Woont u in de provincie Utrecht en vaart u graag een route in de buurt, kies dan voor een vaartocht over de Lek en de Nederrijn. Woont u elders in Nederland, ook dan is deze vaarroute zeker een aanrader. U vaart langs en door aardige plaatsjes en daarnaast wordt zeker ook een beroep gedaan op uw stuurmanskunsten.

Het is handig om te starten in Nieuwegein. Om in Arnhem te komen, vaart u eerst een stukje over de rivier. Onderweg geniet u van het prachtige rivierenlandschap dat typisch Hollands is. U begint op de Lek, maar wanneer u Wijk bij Duurstede voorbij bent, gaat de rivier over in de Nederrijn. Nieuwegein verlaat u het handigst via de Koninginnesluis.

Culemborg is de eerste plaats die u tegenkomt. Wilt u hier aanleggen, dan kan dit alleen in een jachthaven. De stad kent een rijk verleden en u kunt hier zeker kennis van nemen door bijvoorbeeld een van de musea te bezoeken.

Vaart u verder, dan kruist u al snel het Amsterdam-Rijnkanaal. Altijd even opletten geblazen. Bij Wijk bij Duurstede aangekomen heeft u de mogelijkheid om de dode arm van de Neder-Rijn in te varen. Wilt u Wijk bij Duurstede bezoeken, dan kunt u kiezen uit twee verschillende jachthavens. Houdt u van culinair genieten, ga dan zeker langs bij een van de vele restaurants in deze stad. Weer aan boord zet u koers richting Rhenen. Geniet van het prachtige rivierenlandschap. En wacht dacht u van het schitterende uitzicht op de Cuneratoren?

Heeft u kinderen aan boord, dan is aanleggen bij Rhenen zeker een aanrader. Een bezoek aan Ouwehands Dierenpark zal vast en zeker in de smaak vallen. Hierna is Wageningen aan de beurt en de provincie Utrecht ligt dan al even achter u. In Arnhem kunt u kiezen uit twee jachthavens.

Vaarroute 4: Vlieland-Texel

De Waddenzee is een prachtig vaargebied. Zeker voor de ervaren watersporter. Heeft u minder ervaring en kiest u toch voor de Waddenzee, dan is deze vaarroute heel geschikt. Er zijn maar weinig moeilijke punten en zeker als de wind een beetje meewerkt is deze route prima te doen. Twee punten vragen even om extra alertheid:

  • Bij de uitgang van Vlieland moet u ver naar boven steken in verband met een zandbank.
  • Staat er veel wind en is de stroming redelijk dan kan het Molengat bij Texel lastig zijn.

U start bij de haven van Vlieland. Wilt u optimaal gebruikmaken van de stroming, vertrek dan een half uur na hoogwater Vlieland. U profiteert dan namelijk van het laatste stukje stroom. Volg de betonning in westelijke richting, naar het Eierlandse Gat. Kijk nog even om en zie Vlieland aan u voorbijtrekken. Ziet u hoe lang dit eiland eigenlijk is? Het laatste stuk van het eiland, Vliehors genaamd, wordt gebruikt door de luchtmacht. Regelmatig vliegen hier straaljagers over.

Met een beetje geluk en helder zicht, ziet u inmiddels in de verte de vuurtoren van Cocksdorp. U passeert het badplaatsje De Koog. Uiteindelijk komt u in het Marsdiep en is het even opletten geblazen met de veerboten. Deze hebben trouwens altijd voorrang, dus altijd goed in de gaten houden. Vaart u verder, dan kunt u tenslotte de haven van Oudeschild binnenvaren. Misschien een aanrader om hier eens een overnachting te boeken?

Vaarroute 5: Roermond-Maasbracht

Varen in Limburg, dat heeft nauwelijks uitleg nodig. De bourgondische gezelligheid, het heuvelachtige landschap en de mengeling van Nederlandse, Duitse en Belgische elementen zijn niet te evenaren. Wat het varen betreft, biedt Limburg veel afwisseling. De combinatie van grote rivieren en diverse grote plassen maakt het varen zeer plezierig.

Deze route begint in Roermond. Na het passeren van de sluis in Linne, komt u in het vaargebied Maasbracht. Even opletten bij de drielingsluis daar, want het verval is maar liefst 11,85 meter. Geen paniek nodig, want er zijn handige drijvende bolders aanwezig waar u kunt aanmeren.

Vervolgens komt u op het Julianakanaal. Er gelden hier een aantal speciale regels, zoals bijvoorbeeld voor zeilschepen. Deze mogen hier alleen varen als ze voorzien zijn van een startklare motor. Dit in verband met het drukke scheepvaartverkeer.

Maastricht is het volgende doel van deze vaarroute. Neem de tijd voor deze stad en ga zeker een tijdje van boord. Hier is werkelijk voor elk wat wils te vinden. Of u nu houdt van cultuur, natuur of lekker eten en drinken, in Maastricht kan het allemaal. Een aanrader voor een van de lange zomeravonden is een van de beroemde pleinen. Het Onze Lieve Vrouweplein of de Vrijthof. Op en top gezelligheid!

Vaarroute 6: Harderwijk-Spakenburg

Sinds de inpoldering is Flevoland een prachtig gebied om te varen. Een van de mooiste vaarroutes om te varen met uw sloep, zeilboot of motorjacht.

U begint in Harderwijk. Misschien gooit u het liefst direct de trossen los? Anders is het nog een idee om een rondje te lopen door deze prachtige Hanzestad. U vaart met uw gezin? Dan is de kans groot dat de kinderen een bezoek willen brengen aan het Dolfinarium.

Bent u het naviduct gepasseerd, volg dan de route richting Spakenburg. U vaart nu op het Wolderwijd en komt al snel langs een aantal jachthavens. Aan bakboordzijde ziet u Strand Horst liggen en aan stuurboordzijde Zeewolde. Heeft u een bezoekje aan Harderwijk overgeslagen, dan heeft u wellicht zin om hier even aan te meren. Beide jachthavens hebben uitstekende voorzieningen. U blijft genieten van strand en weidse uitzichten.

Na strand Nulde komt u bij de Nijkerkersluis. Aan de stuurboordkant ziet u nu de Eemhof. Enigszins te vergelijken met Center Parcs. Zijn de kinderen het varen zat, breng dan een bezoekje aan de Eemhof. Wilt u naar Spakenburg, volg dan de vaarroute door na de NK 40 de vaargeul aan bakboordzijde te kiezen. In Bunschoten-Spakenburg heeft u de keuze uit twee jachthavens. In de Nieuwe Jachthaven vindt u alle voorzieningen die u maar kunt wensen. De Oude Jachthaven is alleen bestemd voor traditionele schepen. In Spakenburg proeft en ziet u nog aan alle kanten dat dit vroeger echt een vissersplaats was. De kans is groot dat u nog een aantal oudere inwoners in traditionele klederdracht ziet lopen.

Vaarroute 7: Alkmaar-Den Helder

Een makkelijk te varen route is de route van Alkmaar naar Den Helder. Makkelijk, maar toch zeker een van de mooiste routes. Wanneer u vanuit Alkmaar vertrekt, passeert u allereerst de Friese Brug. Ideaal is dat de wachttijd hier meestal zeer kort is. Na ruim een kilometer ziet u de Koedijkervlotbrug. Apart en zeker ook leuk om te zien voor kinderen. Deze brug drijft en de brugdelen schuiven uit elkaar over het water. Laat de kinderen vanaf hier maar eens tellen hoeveel van dit soort bruggen ze tegenkomen. De route spreekt verder aardig voor zich. U volgt continu het hoofdwater.

Ziet u de Kooybrug, dan weet u dat u bijna in de Helder bent. Kiest u nu voor de Koninklijke Marine Jacht Club, dan is het nodig om u vooraf te melden bij de Koopvaardersluis. Neemt u een van de gewone binnenhavens, dan is dit uiteraard niet het geval. Den Helder is een fantastisch eindpunt, waar u zich zeker een tijdje kunt vermaken. Grote kans dat het Marinemuseum u aanspreekt. Voor de kinderen is er eventueel ook een fantastisch klimbos in Den Helder.

Zoals u ziet is er meer dan genoeg keus als het gaat om Vaartochten Nederland. Geniet van het water, de zon en de vrijheid. Deze vaarroutes Nederland kunnen u hierbij zeker helpen.

U bent er klaar voor? De boot helemaal schoon? Of heeft de kap nog een onderhoudsbeurt nodig? Maak het uzelf dan gemakkelijk en vraag gratis het eenvoudige stappenplan Bootkap reinigen en impregneren van Ultramar aan. Het reinigen en impregneren spreekt dan geheel voor zich. Voordat u het weet is de hele bootkap weer kraakhelder en kiest u snel het ruime sop.

Veel vaarplezier!