Hars verwijderen van tent: nuttige tips!

3 minuten leestijd
Hars verwijderen van tent: nuttige tips!

Harsvlekken komen regelmatig voor. Als u kampeert in een bosrijk gebied, staat u vaak onder bomen en die kunnen hars produceren. Harsvlekken op uw tentdoek zijn hardnekkig. Gelukkig kunt u deze vlekken met de juiste kennis en producten goed behandelen.

We vertellen hoe u de hars van uw tent verwijdert, wat hars is en welke bomen hars produceren. Zo kunt u uw volgende kampeerplek strategisch kiezen. U kunt deze tips gebruiken als u:

 • hars van een katoenen tent wilt verwijderen
 • hars van een polyester tent wilt verwijderen
 • hars van uw luifel of zonwering wilt verwijderen

Belangrijke tips om hars te verwijderen

Hars op uw tent?

Harsvlekken zijn lastig om te verwijderen. Maar met de juiste aanpak en met de juiste middelen is het mogelijk.

Voordat u begint aan de onderstaande tips is het goed om eerst te checken of het echt om vlekken van boomhars gaat. Honingdauw van bladluizen kan namelijk veel op hars lijken. Maar honingdauw is eenvoudig van uw tent te verwijderen.

Zit er een plakkerig laagje op uw tent? Dan is de kans groot dat het honingdauw is. Probeer dan eerst de vlekken te reinigen met warm water en een zachte borstel. Als het bladluis is, kunt u dit redelijk makkelijk wegborstelen. Lukt dit niet? Dan is het boomhars en kunt u onderstaande tips gebruiken.

5 tips hars verwijderen van tendoek

Tip 1: probeer de hars niet meteen te verwijderen

Voor de meeste vlekken geldt dat u ze zo snel mogelijk moet verwijderen. Bij hars is dat net even anders. Als u harsvlekken ontdekt, raden we aan om even te wachten met schoonmaken. Hars wordt namelijk hard na verloop van tijd. Als de hars uitgehard is, kunt u het makkelijker van uw tentdoek verwijderen.

Tip 2: gebruik geen zeep of oplosmiddelen om hars te verwijderen

Een speciaal tentreinigingsmiddel helpt bij de behandeling van de meeste vlekken. In het geval van harsvlekken is dit niet direct aan te raden. Hars lost namelijk niet op in een emulsie van water en zeep, ook niet als het reinigingsmiddel speciaal is ontwikkeld voor tentdoek. Heeft u de hars verwijderd en zit er nog een vlek in het doek? Die vlek kunt u wel behandelen met speciale tentreiniger.

Tip 3: hars onbehandeld laten

Hars tast tentdoek niet aan!

Hars is geen schimmel of alg en het tast het tentdoek in principe niet aan. Het is misschien geen fraai gezicht, maar wanneer u zich er niet aan stoort, kunt u het laten zitten. Het heeft geen nadelig effect op uw tent.

Tip 4: hars verwijderen met een ijsblokje

Een bekende tip onder de doorgewinterde kampeerders: hars verwijderen met een ijsblokje. U gebruikt het ijsblokje om de harsdruppels koud en hard te maken. Als de hars eenmaal hard is, kunt u het makkelijk verwijderen. U kunt het er dan bijvoorbeeld voorzichtig afschrapen met een lepeltje.

Vaak blijft er nog een vlek achter op de plek waar de hars aan het doek kleefde. Dat komt door de kleurstof die in de hars zit. U kunt deze vlek behandelen met tentreiniger.

Tip 5: gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of vetten om hars van uw tentdoek te verwijderen

Hars is niet oplosbaar in water, maar wel in alcohol, terpentine en vetten. Dit zijn prima oplossingen als u hars van uw handen wilt verwijderen. Voor uw tent zijn deze oplossingen minder geschikt: agressieve middelen tasten de coating van het tentdoek aan en doen meer kwaad dan goed.

Wat is hars precies?

Hars is een organische substantie. Het is vaak lichtgeel en doorzichtig, taai en erg kleverig. Doordat hars niet oplosbaar is in water, is het erg lastig om harsvlekken schoon te maken. Hars wordt uitgescheiden door naaldbomen. Naaldhout bevat in tegenstelling tot andere boom- en houtsoorten harskanalen. Sommige tropische boomsoorten produceren ook hars.

Kampeerders vinden hars soms misschien vervelend, maar naaldbomen kunnen niet zonder. Hars vervult een aantal belangrijke functies voor de boom:

 • Het zorgt ervoor dat een boom zijn wonden kan afdichten.
 • Als er takken van de boom vallen of breken zorgt het ervoor dat de scheuren worden afgedicht.
 • Hars beschermt de boom tegen schimmels, infecties, virussen of parasieten.

Voorbeelden van bomen die hars produceren

 • Ceder
 • Spar
 • Jeneverbes
 • Den
 • Lariks

Waar zet u de tent neer?

Het is fijn om de tent in de schaduw te zetten. Als u let op de boom waaronder u uw tent opzet, kunt u voorkomen dat er hars of honingdauw op uw tentdoek komt.

De meeste naaldbomen kunnen hars produceren, dus die kunt u beter vermijden. Lindes en esdoorns zijn gevoelig voor de bladluis die honingdauw produceert. Die bomen kunt u daarom beter ook uit de weg gaan.

Hars