Hoe kan ik mijn voortent schoonmaken? [STAPPENPLAN]

5 minuten leestijd
Hoe kan ik mijn voortent schoonmaken? [STAPPENPLAN]
Ook een sterk vervuilde voortent kunt u zelf schoon krijgen wanneer u het Ultramar Stappenplan volgt.

Zelf uw voortent schoonmaken? Er komt een moment dat u er niet onderuit kunt. De voortent is vuil en moet schoongemaakt worden.

Dat kan al snel het geval zijn. Zet uw nieuwe voortent onder een boom en grote kans dat er na een aantal dagen vuil uit de boom op uw tent valt. Of misschien heeft uw voortent opgeslagen gelegen in een donkere vochtige ruimte, waardoor er algen en schimmel zijn ontstaan.

Is de tent zelfs zo zwaar vervuild dat u overweegt deze weg te gooien en een nieuwe aan te schaffen? Wacht daar nog even mee! Met de juiste methode kunt u zelf een ernstig vervuilde voortent prima schoonmaken.

Volg ons stappenplan en verleng de levensduur van uw tent

Uw voortent schoonmaken verlengt de levensduur

Een vochtige en vuile tent is erg vatbaar voor schimmels en groene aanslag. Het vuil op uw tent houdt vocht vast. En juist dat vocht is weer perfect voor schimmels en algen. Hoe meer vuil, schimmels en algen….hoe langer de tent vochtig kan blijven. Zo komt u in een vicieuze cirkel waardoor uw tent er steeds slechter aan toe is. Schimmels en algen tasten de coating van het doek aan. Het regelmatig reinigen van uw voortent doet u dus niet alleen, omdat het er lekker fris uitziet. Een schone voortent staat ook garant voor een langere levensduur.

Voortent schoonmaken met groene zeep? Niet doen!

De kans is groot dat u het ook hebt gedaan. Of in ieder geval heeft iemand het tegen u gezegd: "Reinig je tent gewoon met groene zeep. Dat is veilig!" Zelfs de caravandealer en medewerker in de kampeerwinkel zegt het anno 2017 nog steeds. En dat is ZO fout!

Groene zeep is gemaakt van plantaardige olien. En dat is direct ook de grote boosdoener. Die oliën zijn bijna niet uit het tentdoek te verwijderen. Ze laten een vettig laagje achter op het doek...EN in het doek. Dat is goed te voelen aan uw handen. Als u groene zeep hebt gebruikt en u spoelt daarna uw handen, dan blijven uw handen vettig. Zo is dat ook met uw voortent! Het tentdoek blijft vettig. En juist dat vettige laagje is een perfecte voedingsbodem voor schimmels en algen. Dat is de reden dat tenten en bootkappen juist sneller groen worden, nadat ze zijn gereinigd met groene zeep.

Groene zeep is een grote boosdoener

Nog een belangrijk nadeel: Het vettige laagje botst met impregneermiddelen. Als u uw voortent wilt impregneren na het gebruik van groene zeep, is de kans erg groot dat het impregneermiddel bijna niets doet. Het slaat als het ware "dood" op het doek.

Hoe komt het dat mijn nieuwe voortent zo snel vuil wordt?

Die vraag krijgen we vaak. Het tentdoek is door de fabrikant behandeld met een beschermende coating. Die coating geeft een prima bescherming tegen schimmels, algen, vuil en water. Maar die coating is slecht bestand tegen UV-stralen. Binnen een aantal maanden is de beschermende coating voor een groot deel verdwenen. De UV-stralen tast die coating aan. Dat is ook de reden dat een nieuwe voortent, zonnescherm of bootkap al na een aantal maanden zo vuil kan worden dat dit vuil niet meer met alleen water te verwijderen is.

U denkt misschien…."maar het doek lekt toch niet? Dan zit er toch nog een coating op?" Dat zijn 2 verschillende dingen. Het tentdoek is in de meeste gevallen gemaakt van 1 of meerdere lagen geweven kunststof (Polyester) en 1 of meerdere lagen coating. Samen zorgt dat voor de waterdichtheid. Dit tentdoek heeft ook nog een extra beschermende behandeling met een impregneermiddel of coating gekregen. En die extra bescherming is binnen een mum van tijd verdwenen door UVstralen. Dat is de reden dat wij al jaren roepen: bescherm een nieuwe tent met een goed impregneermiddel. En blijf dat doen (minimaal 1 keer per jaar).

Bescherm een nieuwe tent met een goed impregneerrmiddel

Uw voortent regelmatig schoonhouden

Geef vuil geen kans. Eigenlijk heeft u geen reinigingsmiddelen nodig. Als u op tijd bent en het tentdoek regelmatig even wast met handwarm water en een zachte borstel, krijgt vuil geen kans te hechten aan het doek. Door het doek dan ook nog 1 of 2 keer per jaar even te impregneren, maakt u het vuil, schimmel en algen helemaal lastig.

DRIE STAPPENPLAN: Voortent Schoonmaken & Impregneren

Geef vuil geen kans en volg Ultramar's stappenplan

Voor het schoonmaken van uw voortent hebben wij de volgende producten ontwikkeld. Deze producten gebruiken wij al jaren om dit soort tenten te reinigen en impregneren. Met deze producten bent u verzekerd van een veilige reiniging en een professioneel resultaat.

 1. Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo
 2. Ultramar Power Cleaner
 3. Ultramar Sprayhood & Tent Protector

STAP 1: Hoe gebruikt u Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo?

 1. Reinig het tentdoek eerst met handwarm water en een zachte borstel. Al het vuil dat op die manier te verwijderen is, is meegenomen.
 2. Breng Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo aan op de nog natte tent en borstel het vuil goed los. Gebruik een plantenspuit en een stevige zachte borstel.
 3. Laat de shampoo circa 20 minuten inwerken
 4. Verwijder de shampoo en het vuil met een borstel en voldoende water.
 5. Goed naspoelen.
 6. Laat de tent nu drogen.

STAP 2: Gebruik bij zware vervuiling Ultramar Power Cleaner

 1. Breng Ultramar Power Cleaner op het droge tentdoek aan en wrijf in met een stevige, zachte borstel . Gebruik voor het aanbrengen een spray, plantenspuit of zachte borstel.
 2. Laat circa 1 uur inwerken. Ziet u geen verandering? Spuit een beetje extra Power Cleaner en borstel opnieuw in. Laat wederom intrekken. Herhaal dit tot de vlekken verdwenen zijn. Dit kan enkele uren duren.
 3. Spoel goed na met borstel en voldoende water
 4. Laat het doek drogen.

STAP 3: Voortent impregneren met Sprayhood & Tent Protector

 1. Zorg ervoor dat de voortent schoon en droog is.
 2. Breng Sprayhood & Tent Protector in ruime mate en gelijkmatig aan. Zorg dat het doek verzadigd is. Gebruik hiervoor een plantenspuit.
 3. Aan de binnenkant van de voortent kan gemakkelijk schimmel of weerplekken ontstaan. Daarom is het belangrijk dat u ook de binnenkant van de tent behandelt.
 4. Sprayhood & Tent Protector niet op ramen of de caravan etc. in laten drogen, maar direct met een vochtige doek verwijderen.
 5. Laat het tentdoek goed drogen.
 6. Indien nodig kunt u de behandeling herhalen.

Tip!

Zitten er toch druppels impregneermiddel op de ramen? Deze kunt u afnemen met een beetje wasbenzine. Daarna de ramen schoonpoetsen met Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo. Op deze manier kunt u zelfs zeer sterk vervuilde voortenten weer perfect schoonkrijgen.

Er zijn veel mensen die niet weten hoe ze een voortent kunnen reinigen en beschermen. Misschien kent u een aantal van hen? Deel dan dit artikel. Ze zullen u dankbaar zijn! ... En ik trouwens ook :-)