Impregneerspray bank kopen? - Tips & Advies

4 minuten leestijd
Impregneerspray bank kopen? - Tips & Advies
Hoe meubels impregneren met spray? Natuurlijk weet u van het bestaan van diverse impregneersprays. Ze houden uw bankstel of andere meubels langer mooi en in goede conditie. Echter reikt de kennis bij veel Nederlanders niet heel veel verder dan dat. Hoe precies moet u een bank inspuiten? Welk product heeft u nodig om uw gestoffeerde meubels in topconditie te houden? En hoe moet dit product precies gebruikt worden? In dit blog leggen we het uit.

Een bank of stoelen impregneren doet u preventief, om het materiaal in goede conditie te houden en om vuil en vlekken te voorkomen. Met Outdoor Gear Protector bieden wij hiervoor een veelzijdig product aan dat veilig en eenvoudig is in gebruik. Het kent vele toepassingen, naast meubels of een bankstel impregneren. Voor het verwijderen van bestaande vlekken gebruikt u het best een gespecialiseerd reinigingsproduct.

Waarom impregneren?

Waarom bank impregneren?

Wellicht weet u uit ervaring hoe lastig het is om vlekken uit gestoffeerde meubels te verwijderen. Textiel werkt als een spons op vloeistoffen. Door het intrekken van vloeistoffen blijven vlekken zichtbaar, zelfs na schoonmaken. En zelfs als u héél zuinig bent op uw meubels, dan doet invallend zonlicht textiel verkleuren.

Regelmatige bescherming met daarvoor bedoelde impregneerproducten voorkomt veel van dit soort problemen. Vloeistoffen en de zon hebben minder vat op uw meubels. Hierdoor is een vlek vaak nog goed te verwijderen, wanneer deze ontstaat. Impregneerspray voorkomt dat vuil en vocht zich goed aan uw bank kan hechten. Hierdoor is een vlek vaak totaal niet meer zichtbaar, zodra deze is opgedroogd.

Zelf bank impregneren

Wilt u vuil en vlekken voorkomen en uw bank vuilafstotend maken? Een bank zelf impregneren is relatief eenvoudig met een product als Outdoor Gear Protector. Allereerst moet u daarvoor de bank leeg en schoon hebben. Het schoonmaken van de bank is, zelfs met een daarvoor bestemd product, een nauwkeurig karwei. Afnemen met een schoonmaakmiddel dient met beleid te gebeuren, zeker op een stoffen bank. Al te ruw reinigen leidt tot slijtage van de bank.

Heeft u de bank schoon? Dan kunt u met de spray de bank beschermen tegen vlekken. Daarvoor moet u de bank insprayen met een sterke "meubel impregneerspray". De precieze toepassing verschilt per product – leest u dus goed het etiket – maar meestal dient de spray verneveld op de te impregneren bank te worden aangebracht. Eventueel kunt u ook een kwast voor borstel gebruiken voor het gelijkmatig aanbrengen van het product.

Bij het bank insprayen dient u de spuitbus rechtop te houden en zoveel mogelijk op gelijkblijvende afstand van het oppervlak van uw bank te houden. Zo garandeert u een gelijkmatige aanbrenging van de bankbeschermer. Zorg ook voor voldoende ventilatie. De meeste sprays zijn niet direct schadelijk voor mensen, maar u wilt de lucht vermoedelijk niet lang laten hangen. Het is ook belangrijk dat u de bank even niet gebruikt. Outdoor Gear Protector en soortgelijke producten moeten kunnen intrekken en drogen om goed te werken.

Hoe werkt vuilafstotende spray bank?

Sprays die uw bank en andere stoffen meubels beschermen tegen vuil en vlekken, vormen als het ware een laagje over het textiel waarmee uw bank is bekleed. Dit laagje werkt vocht- en vuilafstotend, waardoor vuil zich minder goed hecht en vlekken minder snel ontstaan.

Vandaar dat het waterdicht maken van tenten en jassen (feitelijk dus afstotend maken) ook een veel voorkomende toepassing is van dergelijke sprays.

Outdoor Gear Protector is zelfs ontwikkeld voor het vocht- en vuilafstotend maken van outdoorkleding, bootkappen en tenten. En daarom perfect geschikt om meubels mee te beschermen.

Meubel impregneerspray is echter lang niet altijd uitwisselbaar met producten die specifiek voor jassen en/of tenten bedoeld zijn. Het is verstandig om u goed te beraden op de toepassingsmogelijkheden van een spray, voordat u deze aanschaft.

Bij Outdoor Gear Protector hoeft u daar niet lang bij stil te staan. Deze spray is geschikt voor:

 • motorkleding
 • zeilkleding
 • outdoorkleding
 • rugzak
 • schoenen
 • meubels van stof, leer of skai
 • slaapzak
 • autobekleding

Of andere producten met als oppervlaktemateriaal:

 • Gore-Tex®
 • Sympatex®
 • Softshell
 • Nylon
 • Polyester
 • Skai
 • Vinyl
 • Leder

Bank impregneren tegen olie- en vet

De vochtafstotende werking van het middel beperkt zich niet tot water of andere vloeistoffen op waterbasis. De afstotende werking van Outdoor Gear Protector helpt ook olie- en vetvlekken voorkomen. Deze vlekken zijn zo hardnekkig, juist omdat vet in het materiaal kan trekken.

Bij een bank die niet geïmpregneerd is, zijn vetvlekken vrijwel niet permanent te verwijderen. Het blijft wel zaak om deze zoveel mogelijk te voorkomen en vetvlekken eventueel met een speciaal reinigingsmiddel te behandelen. Houd ook hierbij in de gaten of het middel op textiel gebruikt mag worden. Het is zonde als een reinigingsmiddel meer schade aanricht dan het oplost.

Impregneerspray bank: varianten

Tot nu toe zijn we ervan uitgegaan dat de te impregneren bankstel gestoffeerd is met textiel. Een stoffen bank impregneren is iets anders dan een leren bank. Vooral omdat de functie van de bank spray wezenlijk anders is bij een leren bank. Op een leren bank gebruikt u normaal gesproken een speciaal product voor leer. Dit dient niet alleen om de bank te beschermen, maar ook om deze soepel en mooi te houden.

Outdoor Gear Protector is niet alleen een impregneerspray voor een stoffen bank en meubels. Ook leren meubels en oppervlakken kunnen ermee behandeld worden.

Een sterke impregneerspray voor uw bank kopen? Bestel Outdoor Gear Protector voor 22:00 uur. Dan heeft u het morgen in huis!