Onderhoud wandelschoenen. Praktische tips!

10 minuten leestijd
Onderhoud wandelschoenen. Praktische tips!
Wanneer u veel wandelt, zijn goede wandelschoenen een must. Goed onderhoud is ook hier noodzakelijk.

De paden op, de lanen in. Wandelen is heerlijk. Langere of kortere afstanden lopen is gezond. Kilometers en kilometers afleggen is stressverlagend. Een avondwandeling is goed voor uw relatie. Kortom: wandelen is een aanrader! Goede wandelschoenen verhogen hierbij het wandelplezier. Slecht onderhouden schoenen of wandelschoenen van lage kwaliteit geven soms klachten als blaren of zere voeten. Kiest u voor goede stappers en onderhoudt u ze goed, dan heeft u er jarenlang plezier van. Lees onderstaande praktische tips!

Door goed onderhoud gaan uw schoenen jaren lang mee

Tip 1: Na elke wandeling schoonmaken wandelschoenen noodzakelijk

Heeft u een wandeltocht achter de rug, maak de schoenen dan schoon! Wat doet u na iedere wandeling?

  • Schoenen afborstelen, leer is dan weer ademend en luchtdoorlatend.
  • Veters los.
  • Trek de tong naar voren.
  • Reinigen met warm water en een borstel.
  • Laat grote klodders modder eerst even opdrogen, die veegt u er daarna zo af met een borstel.

Tip 2: Natte schoenen in een geventileerde ruimte laten drogen

Was het erg nat buiten? Een regenbui tijdens de wandeltocht? Droog de schoenen dan goed. Een goed geventileerde ruimte is belangrijk. Zet de schoenen echter niet in de buurt van een warmtebron. Niet bij een kachel dus, maar zeker ook niet in de zon. Het leer kan dan namelijk uitdrogen of zelfs breken. Haal ook de binnenzolen eruit, zodat deze goed kunnen drogen. Zijn de schoenen erg nat, haal dan de veters eruit. Stop eventueel keukenpapier in de schoenen om vocht op te nemen. Het liefst geen krantenpapier, want de inkt is niet al te best voor de schoenen.

Tip 3: Schoenen op de juiste plek opbergen

Bewaar de wandelschoenen op een droge, geventileerde, liefst niet te warme plaats. Vooral een constante temperatuur is belangrijk. Bewaar de schoenen nooit in een plastic zak. Geen zin in knellende schoenen? Gebruik dan een houten schoenspanner. Op zich blijven wandelschoenen meestal wel goed in vorm, maar soms kan de neus na lange tijd wat inzakken. Zet de schoenen tenslotte het liefst rechtopstaand weg.

Tip 4: Wandelschoenen nooit in de wasmachine

Waarschijnlijk was u dit ook niet van plan, maar toch stip ik dit graag nog even aan. Leren en synthetische schoenen nooit in de wasmachine stoppen! De gevolgen kunnen desastreus zijn. Door de hoge temperaturen en het mechaniek van de machine vervagen soms de kleurpigmenten. Daarnaast kan het bovenmateriaal beschadigen en verlijmde onderdelen laten geregeld los.

Tip 5: Maak ook de binnenkant van de schoenen schoon

Maak de textielvoering schoon met lauw water en een klein beetje groene zeep. De geur van de schoenen wordt hierdoor beter en bij Gore-Tex membraan herstelt u het ademend vermogen. Dit kan na verloop van tijd namelijk verstopt raken door zoutkristallen uit zweet.

Last van zweetvoeten? Reinig de binnenkant van uw schoen!

Verzorging van leren binnen voering

De voering krijgt nogal wat te verduren. Een lange wandeltocht zorgt bij de meeste mensen voor zweetvoeten. Reinigt u de binnenvoering niet, dan wordt dit aangetast door de zouten uit het zweet. De voering wordt dan bros en hard. Behandel daarom zeker ook de binnenkant van uw schoenen. Gebruik hiervoor bijvoorbeeld een speciale ledermelk.

Tip 6: Ga voor professioneel onderhoud naar de vakman

Schoonmaken en onderhouden van de schoenen doet u eenvoudig zelf, maar reparaties uitvoeren? Dan gaat u toch het beste naar een ervaren schoenmaker. Laten de stiksels los? Een nieuwe zool nodig? Gun de schoenen nog een kans en breng ze naar de vakman.

Onderhoud zool wandelschoenen

Aan slijtage van de zolen kunt u niet heel veel doen. Verzorgen of goed onderhouden zet weinig zoden aan de dijk. De mate van slijtage hangt vooral af van hoe vaak u loopt en de manier waarop u de voeten neerzet. Houd wel de hakken in de gaten! Als u op tijd bent, zet de schoenmaker er zo nieuwe hakken onder. Zijn ze te ver afgesleten, dan is verhakken niet langer mogelijk.

Tip 7: Geef de schoenen regelmatig een uitgebreide onderhoudsbeurt

Als u na iedere wandeltocht de schoenen schoonmaakt, kunt u de uitgebreide onderhoudsbeurt wel even uitstellen. Toch is het belangrijk om regelmatig een extra onderhoudsbeurt in te plannen. Zeker wanneer u de schoenen veel gebruikt.

Impregneren en reinigen is een must!

Impregneren wandelschoenen

Zijn de schoenen helemaal schoon, dan is het nu tijd voor een impregneerbeurt. Waar let u op?

  • Impregneren werkt het beste als de wandelschoenen licht vochtig zijn.
  • Door de ver geopende poriën dringt de impregnatie diep door in het materiaal.
  • Er bestaat impregnatiemiddel voor specifieke materialen, maar u kunt ook gebruikmaken van universele producten.

Tip 8: Kies voor goede impregneerspray wandelschoenen

Kijk eens in de webshop van Ultramar. U vindt hier het ideale product voor het impregneren van uw wandelschoenen. Voordelen van Impregneermiddel & Waterafstotende spray Outdoor Gear Protector:

  • Te gebruiken voor diverse toepassingen zoals rugzakken, zeilkleding, skikleding en outdoor schoenen.
  • Maakt perfect vuilafstotend.
  • Maakt perfect waterafstotend.
  • Geeft uw schoenen een langere levensduur.
  • Eenvoudig in gebruik.

Hoe werkt Impregneermiddel & Waterafstotende spray Outdoor Gear Protector?

  • De schoenen moeten droog zijn voordat u begint met de behandeling.
  • Spuit het middel gelijkmatig op beide schoenen. Van links naar rechts. Van boven naar beneden. Een dun laagje is al genoeg.
  • Nu de schoenen goed laten drogen.

Onderhoud afhankelijk van materiaal wandelschoenen

Niet alle schoenen vragen om eenzelfde behandeling. Lees hieronder snel verder welke aanpak uw wandelschoenen nodig hebben.

Verzorgen van leer

Leer vraagt om een speciale behandeling. De schoenen worden al bij de productie geïmpregneerd, maar een regelmatige onderhoudsbeurt blijft noodzakelijk. Zeker als u de schoenen gereinigd hebt met water, is opnieuw impregneren noodzakelijk. Waar let u verder op?

  • Neem een leerverzorgingsproduct op waterbasis.
  • Smeer dit met uw vingers, met een borstel of een doekje op de buitenkant van de schoenen.
  • Leer heeft absoluut voeding nodig, anders droogt het uit.
  • Gebruikt u een wax of conditioner, dan worden de wandelschoenen wel iets donkerder van kleur.
  • Let op welk middel u gebruikt, want niet alles is geschikt. Sommige producten tasten de waterdichtheid van uw schoenen aan.

Waxen wandelschoenen

Ik vertelde u al dat leer op een gegeven moment ruw wordt. Vooral als het veel met vocht in contact is geweest. Dit is heel goed te voelen met uw vingers, het leer voelt zo ongeveer aan als schuurpapier. Voed het leer dan met een goede wax. Doet u dit niet, dan scheurt het leer. Helaas bent u dan te laat en heeft waxen geen zin meer. Hoe waxt u de schoenen?

  • Natte schoenen eerst afwassen met lauw water.
  • De schoenen laten drogen.
  • Het vuil van de droge schoenen afborstelen.
  • Zijn de schoenen nu droog en schoon?
  • Haal dan de veters eruit.
  • Wrijf de hele buitenkant van de schoenen in met wax.
  • Let ook goed op de overgangen met de zool.
  • Geef extra aandacht aan de naden.
  • Breng de wax het liefst aan met een borstel in een warme ruimte.
  • Laat de wax goed intrekken.
  • Nawrijven is niet nodig.
  • Wilt u dat het leer extra glanst, kies dan wel voor nawrijven.
  • Is de wax goed ingetrokken, dan kunt u nu nog behandelen met een impregneermiddel.

Is leervet ook geschikt?

Leervet is zeker geen aanrader wanneer u de schoenen goed wilt behandelen. Het nadeel van leervet is dat het leer hierdoor heel zacht en soepel wordt. Helaas blijft er dan ook weinig over van de nodige steun die u verwacht van een goede wandelschoen. Bovendien ademt het leer niet meer als u het inwrijft met leervet.

Waterdichte wandelschoenen

De bovenkant van de schoenen bestaat uit leer. Zoals vrijwel alles, is ook leer aan slijtage onderhevig. Voeden en beschermen is daarom belangrijk. Zeker als u ook in de herfst en de winter wandelt. Dan krijgen de schoenen heel wat te verduren door nat gras en modder. Gebruik regelmatig een goed impregneermiddel en de schoenen zijn en blijven waterdicht.

Onderhoud wandelschoenen

Onderhoud van Nubuck wandelschoenen

Nubuck is een wat geruwde leersoort. Op zich zijn de schoenen gewoon gemaakt van glad leer, maar de toplaag wordt licht opgeschuurd. De uitstraling is hierdoor wat chiquer. Daarnaast zien de schoenen er robuust uit en beschadigingen of oneffenheden vallen minder snel op. Hoe werkt het reinigen en onderhouden van Nubuck wandelschoenen?

  • Eerst reinigen. Zijn de schoenen echt helemaal niet vies geworden, liep u bijvoorbeeld alleen op asfalt, dan kunt u het schoonmaken soms weleens overslaan. Meestal is een reinigingsbeurt echter wel nodig. Wilt u de eigenlijke optiek van het nubuck behouden, borstel de schoenen dan met een suèdeborstel. Vlekjes en beschadigingen behandelt u met een schuursponsje.
  • Gebruik nu impregneerspray wandelschoenen.
  • Tenslotte kunt u de schoenen waxen. Na verloop van tijd wordt de kleur van het nubuck valer. Ook verschijnen er ongetwijfeld wat vlekken en beschadigingen. Wax de schoenen dan, zodat het nubuck weer glad wordt. Dit is belangrijk, omdat het water dan weer beter van de schoenen afloopt. De schoenen worden donkerder van kleur, maar gaan ook zeker jaren langer mee. Wax gebruikt u beter niet te dik en niet te vaak.

Gore-Tex onderhoud

Gore-Tex wandelschoenen zijn over het algemeen zeer prettig om te dragen. Dit komt onder meer door het zeer goed ademende membraan. Dit vraagt echter wel om onderhoud. Wacht u hiermee te lang, dan krijgt u snel last van zweetvoeten. Het membraan van de Gore-Tex is dan verstopt. Dit probleem is simpel te voorkomen en te verhelpen door middel van reiniging. Hoe werkt dat?

  • Verwijder de binnenzolen.
  • Zet de schoenen vol met handwarm water.
  • Laat dit 5 minuten staan.
  • Daarna al het water eruit gooien.
  • De schoenen ongeveer 48 uur laten drogen.

Wat is Gore-Tex eigenlijk

Wat zijn de kenmerken van een Gore-Tex voering? Wat zorgt nu eigenlijk voor de uitstekende kwaliteit hiervan? Gore-Tex is een superdun membraan. Het geheim zit hem in de structuur. Die is namelijk microporeus. Het membraan heeft per vierkante centimeter wel 1,4 miljard poriën. U begrijpt dat een waterdruppel vele malen groter is dan zo'n porie. Het vocht kan hierdoor niet binnendringen. Hoe zit dat dan met zweet? Dit kan wel ontsnappen, omdat een waterdampmolecuul weer kleiner is dan een porie. Hoe behoudt u deze unieke eigenschappen van Gore-Tex?

  • Draag geen katoenen sokken, want deze nemen nattigheid op in plaats van dat ze het afgeven.
  • Kies goede sokken die aan de ene kant het zweet opnemen van de huid en dit aan de andere kant weer afgeven naar het membraan.
  • Onderhoud regelmatig, wacht niet totdat de schoenen gaan lekken.
  • Knip uw teennagels redelijk kort. Ze kunnen anders eventueel lekkage veroorzaken in het membraan.

Klamme voeten in Gore-Tex schoenen

Uiteraard verwacht u dit niet bij schoenen van hoogwaardige kwaliteit. Waarschijnlijk is dit probleem zo verholpen. Tijd voor onderhoud, denk ik. Voelen uw voeten klam aan, dan is vrijwel zeker het membraan verstopt. De werking is dan direct stukken minder. Het is belangrijk dat u nu het membraan reinigt. Zie hierboven hoe u dit aanpakt.

Wandelschoenen met lederen voering

Duurdere wandelschoenen hebben vaak een lederen voering. Meestal zijn de schoenen redelijk aan de prijs, maar de voordelen zijn dan ook niet mis:

  • Veel draagcomfort.
  • Leder vormt zich naar de voet.
  • Ademt goed.
  • Lange levensduur.

Wandelschoenen met kunststof voering

Kunststof heeft maar weinig voordelen. Het enige is wellicht dat het de schoenen een stuk goedkoper maakt.

Kies de juiste schoenen

Misschien bent u nog op zoek naar goede wandelschoenen. Waar let u dan op?

  • Vraag deskundig advies, dus kies voor een goede schoenenzaak of sportwinkel.
  • Pas de schoenen wat later op de dag, omdat uw voeten dan dikker zijn.
  • Doe uw wandelsokken aan als u de schoenen past.
  • U kunt de schoenen het beste staand passen.
  • Het is belangrijk om allebei de schoenen even aan te doen.
  • Bezuinig niet op kwaliteit.
  • Kies voor schoenen met een stevige hielkap.

U heeft de perfecte schoenen gevonden? Let dan nu alleen nog op regelmatig onderhoud en u zult er jarenlang plezier van hebben! Veel wandelgenot!