Skikleding wassen – belangrijke tips

3 minuten leestijd
Skikleding wassen – belangrijke tips
Skikleding kunt u prima zelf wassen, mits u met een aantal dingen rekening houdt. Lees hier onze tips.

Tijdens het skiën transpireert u. Goede skikleding ademt, maar laat niet alles door. Daarom is het wel zo fris om uw skipak regelmatig te wassen. Ook na de vakantie is het fijn als u uw skikleding wast. Zo kan deze schoon en droog de kast in. Ook voor een goede werking van de waterafstotende laag op skikleding raden wij aan om deze regelmatig te wassen. Anders raken de gaatjes van de waterafstotende laag verstopt. Wintersportkleding wassen heeft dus ook als voordeel dat uw pak langer meegaat. Zo kunt u nog vele jaren van uw kleding genieten.

Onderhoud uw ski-kleding voor jarenlang plezier

Wij hebben jarenlange ervaring met het wassen van skikleding. Zo weten wij dat er geen speciaal wasmiddel nodig is om uw skibroek op verantwoorde manier te wassen. Onderstaande do's and don'ts vertellen precies wat u kunt doen om uw skikleding schoon te krijgen.

Het is verstandig om uw skikleding na het wassen opnieuw te impregneren. Lees daarom straks ook onze belangrijke tips over het waterdicht maken van uw skikleding: Skikleding waterdicht maken

Do's and dont's skikleding wassen

Don'ts

Wat moet u vooral niet doen bij het wassen van uw skikleding?

 • Wasverzachters, vlekverwijderaars of bleekmiddel gebruiken
  Het gebruik van deze middelen tast het materiaal aan, waardoor uw kleding niet meer waterafstotend is.
 • Het waslabel negeren
  Niet alle skikleding is van hetzelfde materiaal gemaakt. De beste wasmethode kan daarom per kledingstuk verschillen. Het label geeft specifieke informatie over hoe u uw skikleding het beste kunt wassen. Houd u daarom altijd aan deze voorschriften.
 • Apart wassen
  Dit mag wel, maar hoeft niet. U kunt uw wintersportkleding samen met andere kleding wassen. Het is uiteraard wel verstandig om op kleur te sorteren.
 • Naar de wasserette brengen
  Wasserettes gebruiken vaak heftige middelen voor het wassen van wintersportkleding. Het zou zonde zijn als uw skipak daardoor niet meer geschikt is voor een volgend seizoen. Daarbij is het heel simpel om uw kleding thuis te reinigen. Hoe u dat doet, leest u hieronder.

Do's

Met onderstaande tips bent u verzekerd van frisse wintersportkleding, die goed beschermt en lang meegaat.

 • Mild wassen
  Stel uw wasmachine in op een mild wasprogramma. Bij deze programma's is de snelheid van het centrifugeren laag, waardoor de belasting voor uw kleding minimaal is.
 • 30 graden
  De voorschriften op het waslabel vertellen u precies op hoeveel graden uw skikleding gewassen mag worden. Staat hier geen informatie op, dan kunt u ervan uit gaan dat uw kleding op 30 graden gewassen kan worden.
 • Normaal wasmiddel
  Tenzij anders aangegeven op het waslabel kunt u uw skikleding met een normaal wasmiddel wassen.
 • Goed spoelen
  Om alle zeepresten en vuil goed uit uw wintersportkleding te krijgen is het aan te raden een tweede spoelcyclus te gebruiken. Hierdoor werkt de waterafstotende laag nog beter. Eventueel kunt u uw kleding na het wassen onder de douche nogmaals uitspoelen.
 • Drogen en reactiveren
  Ook het gebruik van de droger is heel geschikt voor skikleding. De meeste drogers stoppen als de kleding een bepaalde droogtegraad heeft. Door warmte wordt de waterafstotende werking van de stof gereactiveerd, daarom is het raadzaam om de kleding nog twintig minuten extra te drogen. Doe dit bij voorkeur op een lage temperatuur. Als u uw kleding buiten de droger heeft gedroogd, dan is het alsnog verstandig uw kleding twintig minuten in de droger te doen, voor het reactiveren van de geïmpregneerde laag.
 • Tip: geen droger?
  Als u geen droger heeft, kunt u uw skikleding bijvoorbeeld aan een kledingrek drogen. Om de werking van de waterafstotende laag op de stof te reactiveren, strijkt u na het drogen de kleding met een handdoek tussen de kleding en het strijkijzer. Gebruik hierbij geen stoom. Het is belangrijk dat de stof goed droog is.

Bescherm uw skikleding

Er bestaan veel producten om uw skikleding te beschermen. Goede maar ook veel slechte producten. Outdoor Gear Protector hebben we bij Ultramar ontwikkeld voor het professioneel beschermen van Gore-Tex tegen water, vuil, etc. Meer over Outdoor Gear Protector kunt u hier vinden.