Tentdoek reinigen: 7 handige tips

12 minuten leestijd
Tentdoek reinigen: 7 handige tips
Uw tent wordt 24/7 blootgesteld aan de elementen van de natuur. Daarom is het belangrijk om het tentdoek te reinigen. Na het kampeerseizoen, maar ook direct, als er een vlek of viezigheid ontstaat tijdens het kamperen. Wij geven 7 handige tips om uw tent schoon te krijgen en te houden!

Als er iets is dat wordt blootgesteld aan de elementen van de natuur, is het een tent. En dat is prima, want daar is een tentdoek voor gemaakt. Om de levensduur van uw tent te vergroten, is onderhoud belangrijk. Uw tentdoek reinigen is hier een onmisbaar onderdeel van.

Wij delen 7 handige tips om uw tentdoek te reinigen, zonder dat u hem beschadigt. Ook vertellen we u wat u absoluut niet moet doen en wat u nooit mag gebruiken om uw tentdoek schoon te maken.

Onderhoud en preventief behandelen is cruciaal. U moet in de eerste plaats voorkomen dat vuil kan hechten aan het doek. Dat doet u door te impregneren. Als vuil zich namelijk eenmaal aan uw tentdoek heeft gehecht, blijft het doek langer nat. Dat trekt vervolgens weer meer vuil, schimmel en algen aan. Het gevolg: de coating en vezels van uw tent worden aangetast.

Een tent krijgt flink wat te verduren tijdens het kampeerseizoen. Het doek wordt 24/7 blootgesteld aan wind, zon, regen en andere invloeden. U zet de tent onder een boom, en u heeft binnen de kortste keren vlekken van hars en vogelpoep. Of u pakt de tent in terwijl het net heeft geregend. U begrijpt: het is niet vreemd dat uw tentdoek vies wordt.

De belangrijkste tip die we u kunnen meegeven is dat u uw tent van tevoren moet impregneren. Dat werkt water- en vuilafstotend, waardoor uw tent jaren langer meegaat. Verder is het belangrijk dat u de tent na iedere kampeervakantie afspoelt met water en goed laat drogen. Zo voorkomt u een vies tentdoek.

Uw tentdoek reinigen: tips en uitleg

Tentdoek reinigenUltramar is van origine een tentwasserij. We hebben duizenden tentdoeken gewassen en weer brandschoon gekregen. In meer dan 20 jaar hebben we alle mogelijke vlekken gezien. We helpen tent-eigenaren graag om hun tentdoek weer schoon te krijgen. Daarom hebben we 7 uitgebreide tips voor u op een rij gezet:

 • Tip 1: Wat doet u bij welk tentdoek-materiaal?
 • Tip 2: Wat doet u bij welke vlek?
 • Tip 3: Welke schoonmaakmiddelen moet u nooit gebruiken?
 • Tip 4: Wat moet u niet vergeten te reinigen?
 • Tip 5: Hoe bergt u uw tent op?
 • Tip 6: Hoe voorkomt u vlekken in de toekomst?
 • Tip 7: Stappenplan en checklist voor tentdoek-reiniging

Tip 1: Houd rekening met het materiaal van uw tentdoek

De ene tent is de andere niet. Als u een vlek van uw tentdoek wilt verwijderen, moet u rekening houden met het type materiaal waarvan uw tent is gemaakt. Zo voorkomt u dat u het doek beschadigt.

Als u de hele tent wilt reinigen, kunt u het beste speciale tentreiniger kopen. Voor de basisreiniging heeft Ultramar de Sprayhood & Tent Shampoo. Heeft u hardnekkig vuil op uw tent? Dan gebruikt u daarna onze Power Cleaner.

Een kunststof tentdoek schoonmaken

Heeft u een tentdoek van polyester, nylon, PVC of een andere kunststof? Dan kunt u het doek het beste eerst schoonmaken met een borstel en lauw water. Voor het meeste vuil is dit al genoeg. Zitten er nog vlekken op? Dan gebruikt u een speciale tentreiniger.

Een katoenen tentdoek schoonmaken

Bij katoen is het belangrijk om direct te handelen als er een vlek op zit. Als u viezigheid ziet, haalt u dit direct weg met lauw water en een zachte borstel of doek. Wanneer dat niet voldoende is, kunt u het beste een speciale reiniger voor katoen gebruiken. Een katoenen tent moet u goed behandelen. Daarom hebben we een speciale uitleg over het reinigen van uw katoenen tentdoek.

Tip 2: Behandel iedere vlek op de juiste manier

Zit er een vlek op uw tent? Hoe eerder u erbij bent, hoe eenvoudiger het is om de vlek te reinigen. Een tip vooraf: probeer het altijd eerst met water. Pas als dat niet helpt, stapt u over naar speciale doekreinigers.

Wilt u uw tent een grote schoonmaakbeurt geven? In ons stappenplan begeleiden we u in het compleet reinigen en impregneren van uw tent. Inclusief checklist, zodat u niets vergeet. Zo gaat u fris het kampeerseizoen in!

Hars van tentdoek halen

Als u onder een boom staat, staat u heerlijk in de schaduw. Het nadeel is dat er hars op uw tentdoek kan komen. Als u hars op uw tent ziet, kunt u dit het beste eerst laten uitharden. U kunt een ijsblokje gebruiken om de hars volledig te laten stollen. Daarna schraapt u het er voorzichtig af, bijvoorbeeld met een lepel.

Honingdauw komt ook uit een boom, maar is niet hetzelfde als hars. Honingdauw zorgt voor een plakkerig laagje. Dat komt doordat het veel suiker bevat. Voor de levensduur van uw tent moet u dit zo snel mogelijk weghalen. Als u deze vlekken te lang laat zitten, loopt u het risico op lekkage. Gebruik voor het verwijderen van honingdauw een flinke hoeveelheid lauw water en een zachte borstel.

Vlekken van drinken schoonmaken

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Drankvlekken zijn gelukkig prima uit uw tentdoek te verwijderen. Rode wijn haalt u bijvoorbeeld uit uw tent door er zout overheen te strooien. Laat dit intrekken, dep na met keukenpapier en spoel af met lauw water. Als u koffie heeft gemorst, heeft u genoeg aan lauw water en een doek. Wees er met drankvlekken wel zo snel mogelijk bij, om verkleuringen te voorkomen.

Vogelpoep verwijderen van tent

Vogelpoep schoonmaken is nooit een leuk klusje. Onze tip: haal eerst het ergste eraf, bijvoorbeeld met een lepel. Zo smeert u het niet verder uit. Als u er direct bij bent, heeft u daarna genoeg aan een doek of zachte borstel en water. Ook als het al hard is geworden, kunt u het beste eerst de meeste vogelpoep erafschrapen. De restjes kunt u met water en een doek verwijderen.

Vetvlekken uit uw tentdoek

Bij vetvlekken kunt u echt beter voorkomen dan genezen. Heeft u toch een vetvlek in uw tent, dan kunt u de vlek het beste deppen met keukenpapier. Nooit wrijven, dan smeert u het vet alleen maar uit. Maak als u thuiskomt de tent schoon met speciale reinigingsmiddelen voor tentdoek.

Kaarsvet moet u anders behandelen. Probeer het niet direct weg te halen, maar laat het eerst uitharden. Als kaarsvet eenmaal hard is, haalt u het er veel makkelijker af. U kunt het dan breken of van uw doek afschrapen. Gebruik hiervoor geen mesje of iets anders scherps, dan beschadigt u uw tent. Het is beter om iets anders te gebruiken, zoals een lepel.

Roest schoonmaken van tent

Roestvlekken in uw tent komen vaak door roestige accessoires, zoals haringen of tentstokken. Helaas zijn roestvlekken ter plekke lastig te verwijderen. Ultramar Rust Remover is speciaal ontwikkeld voor roestvlekken in doek. Dit product verwijdert roest en tast uw tentdoek niet aan.

Schimmel en weervlekken uit tentdoek halen

Oei, schimmel weervlekken in tentdoek?Ook schimmel en weervlekken kunt u beter voorkomen. Schimmel kan uw tent namelijk permanent aantasten: het vreet zo uw doek op. Vaak ziet u grijs-zwarte strepen of zwarte puntjes ontstaan. Ziet u dat het weer in de tent zit? Misschien kunt u het er nog uitborstelen met een beetje lauwwarm water, maar vaak lukt dat al niet meer. In dat geval is het het beste om uw tent schoon te maken met een speciale tentdoekreiniger. En het allerbelangrijkste: impregneer uw tent na het reinigen. Zo voorkomt u dat het opnieuw ontstaat.

Groene aanslag verwijderen van uw tent

Groene aanslag is lastig te verwijderen, net als schimmel. Ook in dit geval is het beter om uw tent goed te impregneren, zodat u voorkomt dat het überhaupt ontstaat. Als het er eenmaal opzit, kunt u het doek schoonmaken met een speciale reiniger.

Tip 3: Deze schoonmaakmiddelen moet u absoluut nooit gebruiken

De grootste fout die mensen maken: agressieve schoonmaakmiddelen en huis-, tuin- en keukenreinigers gebruiken. Misschien verwijdert u de vlek er wel mee, maar u veroorzaakt ook (onzichtbare) schade aan uw tentdoek en de coating. Wij zetten de meestgemaakte fouten op een rij.

Nooit agressieve schoonmaakmiddelen gebruiken

Vaak grijpen mensen naar agressieve schoonmaakmiddelen als er een vervelende vlek in het tentdoek zit. Wij raden dit altijd af. Bleek, spiritus, terpentine – het tast de coating en waterdichtheid van uw tent aan. En met een beetje pech laat zo'n schoonmaakmiddel ook nog een verkleuring achter in uw tent.

Begin altijd gewoon met lauw water en een borstel of doek. Als dat niet werkt, kunt u beter als u thuis bent uw tentdoek schoonmaken met een speciale reiniger voor tenten. Deze producten reinigen het doek en zorgen tegelijkertijd voor bescherming.

Gebruik geen afwasmiddel of allesreiniger voor uw tentdoek

Afwasmiddel en allesreiniger zijn minder agressief, maar helaas ook niet goed voor uw tent. Middelen als Dreft, Andy en Dasty breken namelijk vet af. Dit zorgt voor harde plekken of doffe vlekken in het doek. Daarnaast tast het de waterafstotende coating van de tent aan, waardoor uw tent sneller begint te lekken.

Tentdoek niet schoonmaken met azijn of groene zeep

Azijn en schoonmaakazijn zijn middelen die erg goed werken voor allerlei klusjes in en om het huis. Maar u kunt beter niet uw tent schoonmaken met azijn. De hoge zuurgraad is erg slecht voor uw tent. Het tast het impregneermiddel, de coating en de raamfolie aan.

Ook groene zeep is een goed reinigingsmiddel voor bijna alles, maar niet voor tentdoek. Groene zeep laat namelijk een vettig laagje achter, ook al spoelt u goed na. Hierdoor hechten schimmels, algen en vuil zich makkelijker aan uw tent. Uw tent goed impregneren is ook moeilijker als u groene zeep gebruikt voor de schoonmaak.

Tip 4: Maak uw hele tent schoon

Uw tent bestaat uit meer dan alleen het tentdoek. Sommige onderdelen hebben af en toe een extra opfrisbeurt nodig, zoals de accessoires, het grondzeil en de naden van uw tent.

Vergeet de accessoires en het grondzeil niet

Bent u uitgekampeerd? Maak dan ook de (metalen) accessoires van uw tent schoon. Zo voorkomt u roestvlekken en gaan de onderdelen langer mee. U kunt tentstokken, haringen en grondpennen eenvoudig afnemen met een schone vochtige doek.

Het grondzeil schoonmaken is een lastig en zwaar klusje. Alleen even zuigen is niet altijd genoeg. Borstel eerst het ergste vuil van uw grondzeil af. Daarna kunt u het grondzeil reinigen met lauw water. Als het zeil erg vies is, gebruikt u een speciaal reinigingsmiddel voor tenten.

Maak de naden af en toe schoon

Naden van een tent zijn bijzonder kwetsbaar. Toch adviseren we dat u de naden af en toe even goed schoonmaakt. Dan kunt u namelijk zien of de stiksels nog goed zijn. Merkt u dat de naden niet meer helemaal waterdicht zijn? Spuit ze in met een sterk impregneermiddel, zoals Ultramar Sprayhood & Tent Protector. Dit werkt zelfs bij stiknaden die erg slecht zijn.

Tip 5: Uw tentdoek goed onderhouden

Door uw tent goed te onderhouden, gaat het materiaal stukken langer mee. Ons advies in het kort: altijd afspoelen na gebruik. Is dat niet genoeg en blijft de tent vies? Dan gebruikt u speciale reinigingsmiddelen. Na het reinigen impregneert u de tent. Hierdoor stoot het tentdoek vuil en vocht af. Hieronder leggen we iets uitgebreider uit hoe u uw tent schoonmaakt en schoonhoudt.

Maak na ieder gebruik schoon

Maak er een gewoonte van om uw tent na elk gebruik een korte schoonmaakbeurt te geven – gewoon even afspoelen met lauw water, eventueel met een borstel of een doek. Door dit goed bij te houden, voorkomt u dat vuil zich gaat hechten aan uw tent.

Als u dit iedere keer doet na het kamperen, hoeft het reinigen van uw tentdoek niet veel tijd te kosten. Op de lange termijn heeft u hier voordeel van, omdat uw tent jaren langer meegaat. Ook prettig: de tent ziet er de volgende keer weer heerlijk fris uit.

Is afspoelen niet genoeg? Pas dan gebruikt u speciale reinigingsproducten voor uw tentdoek. Voor de basisreiniging heeft Ultramar de Sprayhood & Tent Shampoo. Voor hardnekkig vuil gebruikt u daarna onze Power Cleaner.

Vlekken voorkomen door tentdoek te impregneren

Als uw tent schoon en droog is, is het tijd om te impregneren. Uw tent impregneren is cruciaal. Hiermee maakt u uw tent waterdicht en vuilafstotend. U kunt uw tent op twee manieren impregneren:

 • De tent op de grond leggen en inspuiten. Daarna zet u de tent op om te laten drogen.
 • De tent eerst opzetten en het doek met een plantenspuit of spons insmeren met impregneermiddel.

Berg de tent goed op

Is het kampeerseizoen voorbij? Dan is het tijd om uw tent netjes op te bergen. Als het goed is heeft u de tent schoongemaakt en geïmpregneerd. Laat uw tent daarna volledig uitdrogen. Zo voorkomt u schimmels en weervlekken. U kunt de tent het beste uit het foedraal halen en losjes opgevouwen bewaren, bijvoorbeeld op een droge zolder. Berg de tent bijvoorbeeld op in een oude, katoenen dekbedovertrek, zodat de stof kan ademen.

Tip 6: Voorkom vlekken

Zo voorkomt u vlekken in tentdoekSommige vlekken zijn heel simpel te voorkomen. Let hierop tijdens het kamperen, en u voorkomt een boel schoonmaakwerk:

 • Impregneer uw tent ieder jaar, zodat uw tentdoek water- en vuilafstotend is.
 • Zorg voor goede ventilatie. Binnen ontstaat al snel condens, bijvoorbeeld door temperatuurwisselingen. Dit geldt vooral voor kunststof tenten.
 • Let goed op waar u uw tent opzet. U kunt bijvoorbeeld beter niet onder een populier gaan staan, omdat de hars van populieren heel moeilijk is te verwijderen.
 • Zet de tent als het kan in de schaduw. UV-straling is funest voor de kwaliteit van het tentdoek.
 • Hang nooit natte was of handdoeken over uw tent of in uw tent. Hier zitten vaak nog zeepresten in. Dit vermindert de waterdichtheid van het tentdoek.
 • Heeft u zichzelf net ingesmeerd met zonnebrand? Raak dan uw tentdoek niet aan, anders krijgt u vetvlekken. Het vet in de zonnebrand kan de waterdichtheid van uw doek aantasten.
 • Let erop dat meubels niet tegen het doek aanschuren. Dit kan voor beschadigingen zorgen en die leiden vaak weer tot lekkage.
 • Regent het? Raak het doek dan liever niet aan. Op de plaatsen waar u het tentdoek aanraakt, kan water blijven hangen. Hierdoor vergroot u de kans op lekkage.
 • Zorg altijd voor een goede spanning, zodat regenwater goed wegstroomt.

Tip 7: Gebruik ons eenvoudige driestappenplan

In ons e-book leggen we stap voor stap uit hoe u uw tent zelf weer helemaal schoonmaakt. Hierdoor gaat uw tent jaren langer mee en ziet het doek er weer helemaal fris uit. Benieuwd? Hieronder download u het e-book helemaal gratis.