Uw voortent heeft veel te lijden. UV-straling, wind, zure regen, temperatuur, en het gebruik hebben allemaal invloed op de staat van de tent. Een voortent die in slechte staat is, wordt sneller vies. Bijvoorbeeld door lekkende naden. Om te voorkomen dat uw vrije dagen opgaan aan het reinigen van uw voortent, geven wij u 5 tips om te voorkomen dat uw tent snel vies wordt.
1. Lekkage
Lekkage is een veel voorkomend en erg vervelend probleem. Meestal komt dit doordat de originele waterafstotende coating is versleten. Ook kan het zijn dat uw tentdoek poreus is geworden. Slecht geïmpregneerde tentdoeken slijten sneller.
Tip!
Beide oorzaken zijn te voorkomen door jaarlijks uw tentdoek te impregneren. Een goede coating zorgt ervoor dat u minder vaak uw tent hoef te reinigen. Meer informatie over het impregneren van uw tentdoek?. Kijk hier.
2. Condensvorming
Druppels aan de binnenkant van een polyester- of nylontent wijzen vaak niet op lekkage, maar op condensvorming. Dit komt doordat dit soort tenten niet ademt, waardoor er condensvorming kan ontstaan aan de binnenkant van de tent. Dit komt vooral voor wanneer de temperatuur buiten de tent lager is dan in de tent. Vocht uit de lucht, kleding en adem zetten zich dan tegen het doek af. Ook vloercondensatie komt regelmatig voor, met name tussen het grondzeil en het luchtbed.
Tip!
Condensvorming aan de binnenkant van de tent voorkomt u door te zorgen voor voldoende ventilatie. Dit kan heel eenvoudig door een deur of ventilatieopening te openen. Voor vloercondensatie is ook een oplossing: een deken op het grondzeil of een zeil onder de tent houdt het vocht tegen. Dit zeil moet kleiner zijn dan de tent om te voorkomen dat het water onder de tent loopt.
3. Vlekken van bladeren, besjes, vogelpoep etc. van de voortent verwijderen
Als er iets op het tentdak valt en een tijdje blijft liggen kan dat zeker bij vochtig weer gemakkelijk vlekken geven. In de meeste gevallen gebeurt dat vooral bij tenten die al lang niet zijn behandeld met een goede bescherming. Het tentdoek is dan ruwer en poreuzer.
Tip!
Impregneer uw tent. Hierdoor wordt het tentdoek vuilafstotend. Vuil en dus ook de afdruk van bladeren, hars en besjes zullen minder hechten en gemakkelijker te verwijderen zijn met water en een borstel. Op deze manier bent u veel minder tijd kwijt aan het reinigen van uw voortent.
4. Lekkende naden
Voortenten worden met naaimachines gestikt met heel sterk naaigaren. Dit naaigaren bestaat uit een polyester kern met een katoenen mantel. Deze katoenen mantel zwelt op na de eerste aanraking met vocht waardoor de kleine naaldgaatjes worden dichtgedrukt en dat zorgt voor een waterdicht stiksel. Na verloop van tijd verteert de katoenen mantel, waardoor de tentnaden niet meer waterdicht zijn.
Tip!
Goed geïmpregneerde naden slijten nauwelijks. Zo verlengt u de levensduur en voorkomt u lekkage.
5. Verkleuring van het doek
De ultra-violet stralen van de zon tasten stoffen en materialen aan, vooral nylon is hier erg gevoelig voor. Polyester en katoenen tenten zijn beter bestendig tegen de UV-stralen , maar zijn vaak ook duurder. Verkleuring op een voortent valt uiteraard niet te reinigen. Daarom adviseren wij u dit voor te zijn.
Tips!
Zet de tent op in een schaduwrijke plaats. Zo voorkomt u dat er direct zonlicht op uw tentdoek komt. Ook is hier het impregneren van het doek weer belangrijk. U brengt hiermee een nieuwe beschermende laag aan tegen de UV-stralen van de zon en verlengt daarmee de levensduur van de tent.
Op zoek naar producten om uw voortent mee te behandelen? Bekijk hier ons assortiment.