Voortent opzetten en afbreken. Zo doet u dat!

7 minuten leestijd
Voortent opzetten en afbreken. Zo doet u dat!
Het opzetten en afbreken van de voortent is een fluitje van een cent. Lees mijn handige tips & tricks.

Of het opzetten van de voortent nu een hobby van u is of een noodzakelijk kwaad, het moet even gebeuren voordat u kunt gaan kamperen. Ook is het in beide gevallen handig om exact te weten wat u wel en niet moet doen tijdens het opzetten en afbreken. Lees snel verder naar de onderstaande feiten, weetjes, tips en trucs. De voortent opzetten is voortaan niet meer dan een fluitje van een cent.

Voortent goed opzetten

Een groot voordeel van de huidige tenten is dat ze stukken eenvoudiger op te zetten zijn. De systemen zijn vereenvoudigd en vaak zijn de tentstokken met elkaar verbonden door middel van veertjes of elastiekjes. Wilt u de voortent goed opzetten, gebruik dan zeker de gebruiksaanwijzing.

Hoe zet je een voortent op?

Voortent opzetten tips

 1. Zet de tent eerst thuis een keer op. Dit maakt het opzetten op de camping vele malen eenvoudiger. U weet precies waar de knelpunten zitten en mocht het gebeuren dat er een onderdeel kwijt of kapot is, dan weet u dat tenminste voordat u op vakantie gaat. U wilt vast en zeker niet op de camping ontdekken dat het voortentframe niet meer compleet is.
 2. Zet uw tent niet op het laagste gedeelte van de camping. Dit is namelijk vragen om problemen wanneer het langdurig gaat regenen.
 3. Zoek een plek in de schaduw. Dit is prettig omdat u dan kunt slapen in een koelere tent, maar het is ook veel beter voor het doek van uw tent. Uv-straling tast namelijk de samenstelling van het doek aan, waardoor dit bijvoorbeeld minder waterdicht wordt.
 4. Probeer overdag aan te komen op de camping, zodat u de tent kunt opzetten bij daglicht.
 5. Verpak haringen en stokken in een aparte zak, zodat ze het tentdoek niet beschadigen.

De voortent strak opzetten is belangrijk

Een heel belangrijk punt is het om de tent goed strak op te zetten. U doet dat door de volgende stappen te volgen:

 1. Span eerst de dakliggers maximaal.
 2. Zet de middenstaander op de goede hoogte.
 3. Laat de rechter- en de linkerhoekstaander zakken.
 4. Span de nokliggers maximaal.
 5. Plaats de linker- en rechterhoekstaander in de traprubbers.
 6. Op deze manier staat uw tent echt strak.

De voortent laten opzetten door een professional

Ziet u het eigenlijk helemaal niet zitten om de tent zelf op te zetten of wilt u echt zeker weten dat de tent strak staat? U kunt dan gebruik maken van de opzet service. Professionals komen dan de tent voor u opzetten op locatie en u profiteert van diverse voordelen:

 1. De tent is gegarandeerd strak opgezet.
 2. U krijgt direct advies bij eventuele problemen.
 3. U hoeft er zelf niets aan te doen.
 4. Een onbezorgde vakantie.

Lees hier bijvoorbeeld over zo een service.

De voortent luifel opzetten

Ook een aantal tips voor u wat betreft voortent luifel opzetten:

 1. Leg alles wat u nodig heeft op een overzichtelijke wijze klaar.
 2. Monteer als eerste het achterste stokdeel van de middelste dakligger. Maak het vast aan het middelste petluifelstokje van de tent.
 3. Pak nu het doek van de luifel. Zoek het oog. De openstaande pen van het stokje kunt u door dit oog heen steken. Als alternatief kunt u gebruik maken van voortent clips.

Voortent caravan opzetten

Wat is belangrijk bij het opzetten van de caravan voortent?

 1. Zorg er eerst voor dat de caravan op een egale ondergrond staat. Gebruik eventueel een waterpas.
 2. Leg het voortent grondzeil vast op de juiste plek.
 3. Heeft u alle spullen gereed liggen? Ook bijvoorbeeld de voortent elastieken?
 4. Leg alle onderdelen klaar en zet de tent op volgens de instructies. Bekijk eventueel een filmpje om precies te weten wat u moet doen.

Voortent spannen

De voortent afspannen is een belangrijk onderdeel van het opzetten van u tent. Welke stappen kunt u het beste volgen?

 1. Als u een caravan met tent heeft, kunt u altijd het beste aan de kant van de caravan beginnen met het afspannen.
 2. Span de achterste traprubber recht naar beneden.
 3. Trek de buitenste traprubber naar buiten en zet deze vast met een haring.
 4. Doe ditzelfde aan de andere kant van de caravan.
 5. Wanneer u de hoekstaanders uitspant in een hoek van 45°, trekt u de voorkant en allebei de zijkanten in een keer strak.
 6. Span eerst de plaatsen waar de ritsen zich bevinden.
 7. Monteer zo nodig de stormband.

De voortent uitbouw opzetten

Nu heeft u de tent staan en moet de uitbouw nog. Gelukkig is dat het meeste werk niet meer. Lees onderstaande puntjes en de klus is zo geklaard.

 1. Haal de zijwand uit de tent en leg alle spullen klaar.
 2. Rits de uitbouw vast aan de tent
 3. Ziet u de openingen bij de ritsen? Deze zijn bedoeld om het frame doorheen te kunnen steken.
 4. Wanneer u het gehele frame heeft bevestigd, kunt u het opspannen en de tentrubbers afspannen. Hierbij altijd starten bij de ritsen.

Het is prettig wanneer uw tent staat en het grote genieten kan gaan beginnen. Een aantal accessoires zijn vrijwel onmisbaar wanneer u op een prettige manier wilt kamperen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan voortent tegels of voortenttapijt.

Neemt u voortent tegels of voortenttapijt

U houdt toch ook graag droge voeten in uw tent? Of u nu kiest voor tegels of voor tapijt, is afhankelijk van uw eigen wensen en voorkeuren. Beiden zorgen ervoor dat u op een comfortabele wijze door uw tent kunt lopen. Een belangrijk verschil is dat tegels iets makkelijker te plaatsen zijn dan tapijt.

Voortent afbreken en voortent opvouwen

Zit de vakantie er jammer genoeg alweer op? Of gaat u de voortent afbreken en elders weer opzetten? Vooral het opvouwen vraagt om precisie. Welke puntjes zijn zeer belangrijk?

 1. Voordat u begint met opvouwen, dient te tent helemaal schoon en vooral ook geheel droog te zijn.
 2. Leg het dak op het tapijt, de onderlaag moet met de binnenkant naar onderen, zodat u de coating aan de buitenkant niet beschadigt.
 3. Leg nu de zijdelen tegen de kanten aan en vouw ze naar het midden toe.
 4. Nu kunt u nog een aantal keren vouwen totdat de tent in uw tenttas past.
 5. Op deze manier is de voortent opvouwen prima te doen en bent u er ook zo mee klaar.

Voortent schoonmaken

Minstens zo belangrijk als het opzetten en afbreken van de tent is het volgende punt: de voortent schoonmaken. De kans is groot dat zeker de binnenkant van de tent regelmatig goed wordt gereinigd. Het is echter ook van groot belang om de buitenkant van uw tent goed schoon te houden. Op deze manier gaat uw tent jarenlang mee en kunt u genieten van de voordelen van een tent met goede eigenschappen. Hierbij bedoel ik bijvoorbeeld dat u geen last heeft van lekkage tijdens een regenbui. Hoe maakt u de tent schoon? Waar kunt u op letten?

 1. Gebruik nooit groene zeep om uw tent schoon te maken.
 2. Ook azijn of een gewoon schoonmaakmiddel wil ik u ten zeerste afraden.
 3. Bescherm uw tentdoek op de best mogelijke manier. Dit doet u door het doek 1 keer per jaar te impregneren. Op die manier gaat uw tent lang mee en hoeft u niet bang te zijn dat deze niet waterdicht meer is. Ook werkt het impregneren vuilafstotend.
 4. Ziet u tijdens het kamperen dat uw tent vies is geworden? Probeer het vuil dan direct te verwijderen. Misschien lukt het met een zachte borstel? Zo niet, neem dan wat lauwwarm water en maak het tentdoek schoon.
 5. Wanneer u specifieke vlekken heeft of als te tent erg vies is, gebruik dan een speciaal reinigingsmiddel.

Hoe verwijdert u weervlekken?

Weervlekken zijn vervelend omdat ze de vezels zoals katoen en de beschermende laag van uw tentdoek aantasten. Zo snel mogelijk verwijderen is daarom dan ook het devies. Probeer niet aan de gang te gaan met allerlei huis,- tuin- en keukenmiddeltjes. Waarschijnlijk heeft uw buurvrouw op de camping allerlei goede tips en krijgt zij haar tent altijd schoon door middel van azijn. Ik wil u op het hart drukken om dit echt niet te doen, want u beschadigt het doek. Gebruik altijd speciale reinigingsproducten en dan kunt u er zeker van zijn dat de weervlekken prima te verwijderen zijn. Zonder dat u schade toebrengt aan het doek.

Schimmel op het tentdoek?

Veel mensen schrikken wanneer zij schimmel ontdekken op het tentdoek. Er zijn zelfs kampeerders die menen dat zij hun tent dan wel kunnen opdoeken. Denk dit echter niet te snel, want als u gebruik maakt van speciale reinigingsproducten is schimmel vrijwel altijd goed te verwijderen. Lees hier meer over.