Vouwwagens – alle merken op een rij!

10 minuten leestijd
Vouwwagens – alle merken op een rij!
Een vouwwagen is een combi van caravan en tent. Het aanbod is zeer groot. Hoe maakt u de juiste keuze?

Ze vormen een combinatie van een caravan en een tent. Ze bestaan uit een opklapbaar frame waarover een tent is gespannen. De tent met het frame kunnen ingeklapt worden in een kar. Hij biedt in vergelijking tot een tent veel leefruimte. Er zitten comfortabele bedden in en hij past achter elke auto. Door de automatische opzetsystemen heeft u geen gedoe meer met lastige tentstokken. Hij is hierdoor net zo snel klaar voor gebruik als een caravan. Met vouwwagens tot 750 kilo mag iedereen met een rijbewijs B rijden.

Waar let je op bij een vouwwagen

Materiaal:

De tenten van vouwwagens zijn er in verschillende materialen: acryl, katoen, polyester en een combinatie van polyester en katoen. Ze zijn verkrijgbaar met twee tot tien slaapplaatsen.

Verschillende soorten opzetsystemen:

Er zijn drie soorten opzetsystemen:

 1. symmetrische vouwwagens: deze wagens hebben zowel links als rechts een slaapgedeelte. De keuken staat meestal in de voortent. De wagens zijn uit te breiden met ondertentjes, die kunnen dienen als slaapgedeelte voor kinderen of voor opslag van bagage.
 2. asymmetrische vouwwagens: dit zijn wagens met een deksel dat zowel in de lengte of de breedte kan openklappen. Het deksel wordt dan gebruikt als woonruimte of slaapruimte. Dit model heeft meestal een wagenbak met een hard kunststoffen deksel. Onder dit type valt ook de tenttrailer. Dit is een aanhangwagen waarbij de tent op een houten plateau is gemonteerd.
 3. hefdakvouwwagens: Deze hebben een kunststofdeksel wat dienst doet als dak, wanneer je het deksel openzet. Tussen de wagenbak en het open geklapte deksel wordt tentdoek geplaatst. Er zit in deze wagens meestal een keuken, tafeltje en banken. Hierdoor hebben ze meer weg van een caravan.

Waarom kiest u ervoor?

Ze hebben grote voordelen in vergelijking met een caravan of een tent. Qua ruimte zitten ze hier tussen in. Daarnaast zet u ze heel snel op, want ze hebben namelijk een automatisch geregeld opzetsysteem. Dit bespaart u bij het opzetten en opbergen veel tijd. Dat is fijn toch, in de vakantie? Voor vouwwagens onder de 750 kilo heeft u geen aanhanger rijbewijs nodig.

Caravan, tent of vouwwagen?

Wat zijn de voordelen van vouwwagens?

 • Vouwwagens bieden meestal meer comfort dan een tent. Denk aan de bedden die er in zitten, en de ruimte
 • Hij is in vergelijking met een caravan veel compacter en dat rijdt veel prettiger. Je hebt hierdoor ook veel beter zicht aan de achterkant
 • Ze passen achter vrijwel elke auto
 • U kunt voor een redelijke prijs een nieuwe vouwwagen kopen. Maar het is ook goed mogelijk om een tweedehands vouwwagen aan te schaffen.
 • U kunt hem makkelijk en goedkoop stallen. Omdat hij zo compact is, hoeft u geen groot oppervlak te huren om hem te stallen. Misschien past hij wel in een hoekje van uw eigen tuin, oprit of schuur.
 • Je mag er in een aantal landen harder mee rijden dan met een caravan
 • Doordat ze zo licht van gewicht zijn, heeft u een stuk lager brandstofverbruik
 • Aan vouwwagens heeft u relatief lage onderhoudskosten.

Er is een enorm groot aanbod van vouwwagen merken:

3Dog Camping: Een wagen van dit merk is heel gebruiksvriendelijk, doordat u hem snel op kunt zetten. Dit merk kent de volgende uitvoeringen: de Scoutdog, de Traildog en Autodaktent Top Dog

Aart Kok Tenttrailers: Zij worden geproduceerd van puur katoen omdat dat goed ademt, ventileert en isoleert. Dit biedt veel koelte bij warme temperaturen en tegelijk warmte bij de kou. De specifieke loungeramen bieden veel lichtinval in de tent.

Cabanon: Deze vouwwagens zijn vanwege hun frame-systeem snel en makkelijk op te zetten en af te breken. Ze worden gemaakt van materialen met een hoge kwaliteit. Daardoor bieden ze veel comfort en bescherming onder alle weersomstandigheden.

Camp-let: Dit is onder de vouwwagen merken een luxe merk. Hij is verkrijgbaar met een keuken, kwaliteitsbedden, een grote voortent en veel bagageruimte. Dit merk heeft compacte afmetingen, waardoor u de wagen makkelijk kunt manoeuvreren en een goed zicht naar achter heeft. Hij is eenvoudig en snel op te zetten. Dit merk vindt u uitgevoerd in de volgende types: 2Go, Classic en Premium. De vouwwagens zijn uit te breiden met een groot aantal accessoires zoals fietsenrekken, bagagehoezen en topdekmatrassen.

Campooz: Dit merk vouwwagens kent de volgende uitvoeringen: Fat Freddy (voor twee personen), Lazy Jack (voor vier personen) en Sleepy Lily (voor twee personen). Deze tenten zijn door een unieke constructie snel en makkelijk los te maken van de aanhanger. Door het unieke ventilatiesysteem en het cabriodak zijn ze ideaal voor een kampeervakantie bij tropische temperaturen.

Comanche: Dit merk wordt in Spanje gemaakt. De fabrikant heeft zich gespecialiseerd in lichtgewicht vouwwagens. Kenmerkend voor deze wagens is hun strakke vormgeving.

Combi-Camp: Dit merk staat bekend om zijn hoge kwaliteit, mooie vormgeving en is altijd op zoek naar vernieuwingen om zich te verbeteren. Specifieke kenmerken zijn de vaste vloer en het opzetgemak. Er zijn drie uitvoeringen verkrijgbaar: Valley, Country en Flexi

Holtkamper Tenttrailers: Deze trailers kunnen door middel van luchtdruk met één druk op de knop automatisch worden uitgevouwen en ook weer ingevouwen.

Impact Camp: Dit is een kleine, lichtgewicht wagen die achter motoren, kleine en lichte auto's, VW-kampeerbusjes en campers gekoppeld kan worden. In twee minuten heeft u hem opgezet. Het is mogelijk om er een voortent, luifel of bagagetent aan te bevestigen.

Jamet: Het grote voordeel van dit merk is dat de meeste uitvoeringen een bagage-ruimte hebben waar je bij kunt zonder dat je eerst de tent open hoeft te klappen. Deze wagen klapt zo ongeveer vanzelf uit en in. Dat is ideaal bij regen. Je hebt dan geen natte tent meer doordat je in de regen je wagen in moest laden.

Raclet: Dit is een Frans merk. Het zijn tenten die kant en klaar in een aanhanger zijn geïnstalleerd. Ze zijn met een paar handelingen heel makkelijk in en uit te vouwen.

Roadmaster: Dit merk bestaat sinds 1960. Het is echt een gezins-kampeerwagen met ruimte tot wel acht personen. Wagens van dit merk zijn voorzien van een vast afsluitbaar deksel. De tenten zelf worden vervaardigd van een eco vlamvertragend tentdoek. Er zitten bedden in die 2,10 meter lang zijn.

Smitveld: Vouwwagens van dit merk worden geproduceerd van 100% katoenen tentdoek. Ze zijn zeer snel op te zetten doordat bijna alle stokken aan elkaar vast zitten. Dit merk onderscheid zich van andere merken door de vormgeving en tenttrailer.

Trigano: Dit merk staat bekend om zijn duurzaamheid. Het tentdoek is van zeer goede kwaliteit en bestand tegen water, scheuren en veroudering. Deze vouwwagens bieden veel opbergruimte. Ze zijn uitgevoerd in de volgende modellen: Galleon, Odyssee, Olympe en Alpha.

Weekender: heeft een aanhanger met een gewicht van 102 kilo en een tent met unit van 63 kg, dus weegt totaal 165 kg. Vanwege dit lichte gewicht is hij ideaal voor kleine, lichte auto's of motoren. In vijf minuten heeft u hem opgezet.

Waar moet u opletten bij het aanschaffen ervan?

Wanneer u na gaat denken over welke wagen u aan wilt schaffen is het goed om u de volgende dingen af te vragen:

 • Kampeert u de hele vakantie op één plaats of wisselt u regelmatig van plaats? Het is dan namelijk aan te bevelen om voor een merk te kiezen dat snel en makkelijk in- en uitklapbaar is.
 • Wat is uw vakantiebestemming? Dit is belangrijk om te weten, zodat u het juiste materiaal tentdoek kunt kiezen. Wanneer u hoofdzakelijk naar landen met een warme temperatuur op vakantie gaat, is een katoenen tentdoek aan te bevelen. Gaat u meestal op vakantie naar landen met een wisselende temperatuur, of brengt u uw vakantie meestal in Nederland door, dan kunt u beter voor een all season tentdoek kiezen. Dit materiaal is namelijk het makkelijkst schoon te houden bij regen en vocht.
 • Gaat u met z'n tweeën op vakantie of met een gezin? Dat heeft uiteraard invloed op de grootte van de wagen waar u voor kiest. Maar het is ook goed om met de inrichting van de wagen hier rekening mee te houden. Ook de indeling van de wagen wordt hier door bepaald. Met kinderen is een symmetrische vouwwagen die aan beide kanten een slaapruimte heeft, het handigst.
 • Welke accessoires denkt u nodig te hebben? Voor welke van de vouwwagen merken of welk type wagen u ook kiest, u heeft altijd vele mogelijkheden om die uit te breiden met accessoires als luifels, luifelzijwanden, dakkoffers, fietsenwanden en ga zo maar door.
  Een aandachtspunt bij de keuze hiervan is wel dat u het maximaal toegestane laadvermogen in de gaten moet houden. Wanneer dit, door bijvoorbeeld de aanschaf van extra accessoires, overschreden dreigt te worden, is het een optie om een dakkoffer voor op het dak van uw auto aan te schaffen.

Vouwwagen kopen of huren?

Een tweedehands vouwwagen kopen:

Wanneer u geen groot budget heeft, of wanneer u het kamperen eerst wilt uitproberen, maar er geen wilt huren, dan is het ook heel goed mogelijk om er één tweedehands aan te schaffen. De meeste vouwwagen merken worden tegenwoordig ook tweedehands te koop aangeboden. U kunt er zelf één kopen bij een particulier. Daarnaast zijn er ook steeds meer bedrijven die naast nieuwe wagens ze ook tweedehands te koop aanbieden.

Vaak zijn ze als u er één via een particulier koopt, nog goedkoper maar het brengt ook een groot risico met zich mee. De wagen kan verborgen gebreken hebben, en die kunt u achteraf niet meer op de vorige eigenaar verhalen.

Als u een tweedehands wagen aanschaft bij een bedrijf is de prijs vaak wat hoger dan bij een particulier, maar hij is dan wel gecontroleerd en u mag er vanuit gaan dat u een goede wagen koopt. De verkoper heeft namelijk een bedrijfsnaam hoog te houden, en zal u minder snel bedriegen dan een particulier, die gewoon zo snel mogelijk van zijn vouwwagen af wil.

Als u zelf een behoorlijk technisch inzicht heeft, kunt u die mogelijke gebreken zelf opsporen. Als u er zelf niet zoveel verstand heeft, is het daarom aan te raden om er één via een vouwwagenhandel te kopen.

U kunt er ook één huren

Bij een groot aantal bedrijven waar u nieuwe en tweedehands vouwwagens aan kunt schaffen, is het ook mogelijk om er één te huren. U kunt dan kennismaken met het doorbrengen van uw vakantie in een vouwwagen, het opzetten en afbreken van de wagen enzovoort. U hoeft dan geen duizenden euro's te investeren in een wagen. Dat kan later als het u goed is bevallen, altijd nog. Daarnaast is het een voordeel dat u geen kosten heeft voor onderhoud, stalling en verzekering. Die kosten komen allemaal voor rekening van de verhuurder.

Hoe maakt u de juiste keuze?

Zoals u ziet, is het aanbod in vouwwagens zeer groot. Wilt u een vouwwagen kopen, dan is het goed om voor uzelf duidelijk te hebben aan welke criteria hij moet voldoen.

 • Voor hoeveel personen zoekt u een wagen?
 • Wat is uw beschikbare budget?

Als u voor uzelf op deze vragen een duidelijk antwoord heeft, maakt dat het zoeken al een stuk makkelijker.

Daarnaast is het zeker aan te bevelen om advies te vragen aan een vouwwagenspecialist. Hij kan door zijn kennis en ervaring als geen ander met u meedenken over welke merk en welk type het beste bij u past. Hij kan u alle verschillen tussen de vouwwagen merken uitleggen. Hierdoor krijgt u een beter idee van welk merk het beste bij u past.

Ook is het handig om te informeren bij andere bezitters van vouwwagens, die dus vouwwagenspecialist in de praktijk zijn, over hun ervaringen met een bepaald merk.

Als u het leuk vindt om gewoon eens te zien wat er allemaal te koop is op het gebied van vouwwagens en wat de nieuwste ontwikkelingen zijn, kunt u ook een kampeerbeurs bezoeken. Hier kunt u vouwwagens van een groot aantal merken in het echt bekijken en advies vragen aan fabrikanten en leveranciers ervan. Ook ontmoet u daar veel andere liefhebbers van vouwwagens en kunt u uw ervaringen en ideeën delen met elkaar.

Lees ook mijn blog: vouwwagen huren op kopen? - 28 tips.