Zeilkleding wassen? De Beste Tips

9 minuten leestijd
Zeilkleding wassen? De Beste Tips
Een goede zeiloutfit draagt bij aan uw zeilplezier. Handige tips voor aanschaf en onderhoud van zeilkleding!
Goede zeilkleding is een must. Waar moet u op letten

Zeilen is uw grote hobby? Goede zeilkleding is dan een must! Uw zeilplezier staat of valt voor een groot gedeelte met de juiste outfit. Nu is het niet heel eenvoudig om zomaar aan te geven wat de beste zeilkleding is. Er spelen diverse factoren een rol. Waar moet u op letten? Handige tips voor aanschaf en onderhoud van zeilkleding!

Niet te koud en niet te warm

Zweten tijdens het zeilen is niet prettig. En ook niet nodig. Bibberend achter het roer staan is echter ook niet waar u op zit te wachten. Ook is het heel vervelend wanneer u te nat wordt tijdens het zeilen. Goede zeilkleding voorkomt deze vervelende problemen. Als het gaat om de ideale outfit, komen we al snel uit bij verschillende laagjes. Een ideaal systeem dat speciaal is ontworpen voor zeilers.

De beste zeilkleding kiezen? Het 3-lagensysteem

Zeilkleding heeft verschillende functies. Namelijk:

 • Droog blijven
 • Warm blijven
 • Beschermen tegen zonlicht
 • Beschermen tegen de wind

Ideaal is daarom het 3-lagensysteem. Al naar gelang het weer, draagt u een bepaalde laag wel of niet. Wat voor weer het ook is, u bent erop gekleed. Water, kou, hitte, wind of felle zon? Met de juiste zeiloutfit geen enkel probleem.

Waaruit bestaat het 3-lagen systeem?

De onderlaag

Deze eerste laag draagt u direct op uw huid. De kleding haalt vocht van uw huid, zodat u warm en droog blijft tijdens het zeilen. Voor deze onderlaag kunt u bijvoorbeeld kiezen voor thermokleding van Magic Marine of een polyester shirt. Omdat katoen nat wordt en blijft, kunt u dit beter niet gebruiken bij de onderste laag. Deze onderlaag is vooral geschikt tijdens het zeilen met koud weer.

De middelste laag

Als het warm is kunt u deze laag thuislaten. De middenlaag zorgt er vooral voor dat u warm blijft. Meestal bestaat deze laag uit een broek en een vest. Ook hier is katoen niet aan te raden. Neem bijvoorbeeld een fleece vest. Synthetisch is het beste voor de middenlaag. Deze kleding is niet waterdicht, maar wel waterafstotend. Ideaal tijdens een frisse, maar wel droge dag.

Buitenlaag

Deze laag komt direct in aanraking met het water en de wind. Deze kleding moet dan ook goed beschermen tegen kou, water en wind. Daarnaast moet deze buitenste laag ook al het vocht van de huid, dat door de onderste twee lagen heen komt, naar buiten werken. Deze kleding is absoluut waterdicht en perfect voor als het regent.

 

Kies het 3-lagen systeem

Zeiljack of zeiljas

Een zeiljack is waterdicht en komt tot ongeveer de hoogte van de riem. Een zeiljas is langer. Deze komt tot onder de heupen. Hierdoor zijn ook de bovenbenen beschermd. Bij koud en regenachtig weer is een zeiljas dus handiger. Tijdens een mooie dag op rustiger water is een zeiljack ook prima.

Zeiljas

Zeilbroek met of zonder schouderbanden

De broek met schouderbanden geeft de meeste bescherming. U heeft dan minder last van natheid en kou. Ideaal dus tijdens een koude en natte herfst- of winterdag.

Schoenen of laarzen

Het een is niet perse beter als de ander. Ook dit hangt af van de situatie waarin u gaat zeilen. Beweegt u veel over de boot, dan lopen schoenen prettiger. Een groot voordeel van laarzen zijn echter dat deze waterdicht zijn. Schoenen laten vaak wel water door. Tegenwoordig zijn er echter zeer geavanceerde zeilschoenen.

Een pet of een muts

Uw hoofd beschermen is wel belangrijk tijdens het zeilen. Als de zon schijnt is een pet handig. Is het koud, kies dan voor een muts. Het liefst een die goed isoleert en niet teveel water opneemt. Dus ook in dit geval is synthetisch een mooie oplossing.

Vergeet uw hoofd niet te beschermen tijdens het zeilen

Onderhoud zeilkleding

Heeft u met veel zorg en moeite de juiste outfit uitgezocht? Dan hoopt u hier vast jarenlang plezier van te hebben. Goed onderhoud is hierbij onmisbaar. Tips voor reinigen kleding en kleding impregneren:

Tip 1: Zeilkleding wassen voordat het droog is

Zeker wanneer u op zee geweest bent, vraagt de kleding om een snelle schoonmaakbeurt. Zout zorgt eerder voor slijtage. Zo snel mogelijk goed met zoet water uitspoelen is belangrijk. Ingedroogd zout is namelijk veel lastiger te verwijderen.

Tip 2: Houd bij zeilkleding schoonmaken altijd rekening met het materiaal

In de meeste gevallen kan de zeilkleding gewoon in de wasmachine. Let echter altijd goed op het waslabel. Soms is het materiaal van de zeilkleding niet geschikt voor een reinigingsbeurt in de wasmachine. Leg de kleding dan op de grond en schrob het schoon met een zachte borstel. Wat is dan belangrijk?

 • Leg de kleding goed plat neer.
 • Doe dit op een gladde plek, dus uiteraard niet op straat.
 • Daarna ophangen, een keer extra spoelen en laten drogen.

Tip 3: Zeilkleding drogen

Ik hoor weleens van mensen dat zij hun zeilkleding over de giek hangen. Binnenstebuiten, dat wel. Toch raad ik dit ten zeerste af. De UV-stralen zijn schadelijk voor de naden en de coating van de kleding. Hang alles aan een hanger met de goede kant naar buiten. Hang het uit de zon maar in de wind. Ruim de kleding pas op wanneer deze door en door droog is. Bij voorkeur niet te strak opvouwen. Beter hangt u de kleding aan een houten hanger.

Tip 4: Watersportkleding wassen met speciaal wasmiddel of niet?

In de meeste gevallen kunt u gewoon wassen met een normaal wasmiddel. Gebruik echter nooit wasverzachter. Gebruik gewoon een klein beetje vloeibaar wasmiddel. Vaak denkt men dat dit niet kan, maar zelfs Gore-Tex adviseert dit. Ook zijn er speciale reinigingsmiddelen voor zeilkleding.

Tip 5: Let op het label in de kleding

In uw zeilkleding leest u specifieke instructies over het wassen. Omdat de manier van schoonmaken afhangt van het materiaal, leest u daar precies wat u moet doen.

Tip 6: Lees meer handige tips op de website van Ultramar

Kijk snel op onze website voor meer advies.

Hoe vaak zeilkleding impregneren?

Na een paar keer wassen is de waterafstotende laag niet meer zoals deze was. Het pak, de jas of de broek zullen niet direct doorlekken, maar het comfort wordt minder. Impregneer de kleding daarom na een aantal keer wassen. Zo zorgt u steeds weer voor een nieuw vuil- en waterafstotend laagje. Gebruik wel een geschikt impregneermiddel.

Impregneren en reinigen is een must!

Musto GoreTex zeilkleding kan in wasmachine en droger

Op de labels vindt u de specifieke instructies. In ieder geval is deze zeilkleding gebaat bij een wasbeurt in de wasmachine. Waar let u op?

 • Maak alle sluitingen dicht.
 • Maak alle klepjes en bandjes vast.
 • Wassen op 40 graden of lager.
 • Weinig wasmiddel gebruiken.
 • Zo min mogelijk centrifugeren om kreukels te voorkomen.
 • Het liefst twee keer spoelen.
 • Niet tegelijk met sterk vervuilde was in de trommel doen.
 • Geen bleekmiddel op basis van chloor gebruiken.

Schoonmaken van handschoenen

Maak de handschoenen schoon in een teil of emmer handwarm water en een heel klein beetje vloeibaar wasmiddel. Daarna goed afspoelen met water. Hoe aantrekkelijk het ook is, laat ze nooit drogen op de verwarming. U loopt dan het risico dat ze keihard worden.

Zeilkleding wassen en impregneren

Nadat u de zeilkleding heeft gewassen, is impregneren noodzakelijk. De waterafstotende en vuilafstotende laag werken na een aantal keren wassen minder goed.

Gore-Tex watersportkleding

Kiest u voor kwaliteit, dan kom u al snel uit bij het merk Gore-Tex. Zij hadden de primeur als het gaat om membraan. Deze ademende stof is ook nu nog steeds de beste die er is. Wat is nu precies de reden dat dit merk zo'n goede kwaliteit heeft?

Gore-Tex kleding opgebouwd uit verschillende lagen

Membraan

Binnenin het textiel zit een uiterst dun membraan. Deze bestaat uit ongeveer 1,4 miljard poriën per vierkante centimeter. Een waterdruppel is vele malen groter, waardoor deze niet wordt doorgelaten. Daarnaast is deze kleding extreem waterdicht, omdat er per seconde maximaal 5 liter lucht wordt doorgelaten.

Laminaat

De buitenste laag bestaat uit zogenaamd laminaat. Dit is een duurzaam waterafstotend polymeer. Waterdruppels rollen daarom direct van de kleding af. Een probleem zijn de naden. Water kan daar gemakkelijker doorheen. Bij Gore-Tex kleding zijn deze daarom altijd afgeplakt met Gore-Seam tape.

Gore-Tex zeilkleding is perfect waterafstotend, ademend en waterdicht

Dankzij de membraan worden er geen druppels water doorgelaten. Waterdamp kan er wel doorheen. Daardoor kan zweet gewoon ontsnappen uit de kleding. Nu is het wel zaak om uw kleding waterdicht en ademend te houden. Dit vraagt om onderhoud.

GORE-TEX impregneren

Houdt uw kleding waterdicht! Merkt u dat uw zeilbroek of zeiljack soms wat klam aanvoelen? Twee oorzaken kunnen hierbij een rol spelen:

 • De waterafstotende laag is versleten. Impregneren is een goede oplossing.
 • Het membraan is verstopt met vuil. Goed wassen is waarschijnlijk de beste oplossing. Daarna drogen met warmte.

Zelf zeilkleding waterdicht maken

U kunt heel goed zelf de kleding waterafstotend maken. Hoe brengt u een beschermende laag aan op uw zeilkleding?

 • Gebruik Ultramar Oudoor Gear Protector. Deze spray stoot water af en is speciaal ontwikkeld voor technisch textiel, zoals onder meer zeilkleding en skikleding.
 • U spuit de vloeistof op uw kleding en laat het drogen. Een heel dun laagje is voldoende.
 • Op deze manier heeft uw zeilkleding een nieuwe beschermende laag en zal niet meer klam aanvoelen.
 • Om het effect te versterken kunt u warmte toevoegen bij het drogen. Bijvoorbeeld door te drogen in de droger, of de zeilkleding dicht bij een kachel te hangen.
 • U verlengt op deze manier de levensduur van de kleding.

GORE-TEX wassen

Is het membraan verstopt? Dan is wassen zeker noodzakelijk. Uiteraard kunt u deze problemen beter voor zijn. Na gebruik even wassen en uw kleding gaat jaren langer mee. Waar let u op bij het wassen van Gore-Tex kleding? Een aantal tips en trucs:

 • Gebruik nooit wasverzachter, vlekverwijderaar of bleekmiddel. Het waterafstotende materiaal wordt hierdoor aangetast.
 • Let altijd op het waslabel. Volg de voorschriften strikt op.
 • Breng de kleding niet naar de wasserette. Hier gebruikt men vaak heftige middelen. Dit is niet nodig en bovendien soms schadelijk.
 • Wassen met kleding van gelijke kleuren.
 • Apart wassen is niet noodzakelijk.
 • Niet centrifugeren op hoog toerental.
 • Staat het aantal graden niet op het waslabel, zet de wasmachine dan op maximaal 30 graden.
 • Gebruik een normaal wasmiddel, tenzij het label anders voorschrijft.
 • Extra spoelen is aan te bevelen. U weet dan zeker dat alle zeepresten zijn verdwenen.

GORE-TEX drogen

Het programma is afgelopen. Wat nu? In de droger? Dit is een prima manier om uw zeilkleding te drogen. Door de warmte wordt de waterafstotende werking van de kleding zelfs extra gestimuleerd. Laat de kleding daarom gerust 20 minuten langer in de droger. Wel het liefst op een lage temperatuur en laag toerental.

Geen droger? Even strijken!

U heeft geen droger? U wilt toch de waterafstotende laag reactiveren? Maak dan gebruik van een strijkijzer. Leg een handdoek tussen de kleding en het strijkijzer en strijk een aantal minuten. Het is belangrijk om geen stoom te gebruiken.

Weet wat u doet en u heeft jarenlang plezier van uw zeilkleding.