Tentdoek...zó wordt het gemaakt

4 minuten leestijd
Tentdoek...zó wordt het gemaakt
Voordat u in de weer gaat met haringen en stokken, heeft uw tent(doek) een heel proces doorlopen.

In Bijbelse verhalen is al te lezen dat mensen in tenten sliepen. Tegenwoordig wonen we in het Westen in huizen. Maar nog steeds trekken we er graag met de tent op uit. Vooral in de zomer gaan we in zowel binnen- als buitenland op zoek naar de mooiste plekjes om de tent op te zetten.

Vroeger werden tenten van materialen als dierenvellen gemaakt. Moderne tenten zijn meestal van polyester of katoen. Een stof is uiteraard niet zomaar geschikt als tentdoek. Bent u benieuwd naar het proces van doek naar tentdoek? Wij leggen u hier alles uit over tentdoek maken!

'Al wat geweven is'

De letterlijke vertaling van textiel is: 'Al wat geweven is'. Voor de meeste stoffen geldt dan ook dat ze geweven zijn. De weefkunst is al zo'n 5000 jaar geleden ontwikkeld. Het is een simpele techniek waarbij horizontale en verticale groepen garen met elkaar verweven worden. Dit verweven gebeurt op een weefgetouw. Deze zijn er in hele simpele vormen die met de hand bediend worden, tot hele dure apparaten voor massaproductie en ingewikkelde patronen. Toch klinkt tentdoek maken nu iets simpeler dan het is. Voor een goed tentdoek zijn een aantal zaken van belang.

Weefgetouw

Tentdoek maken: zo simpel is het niet

Om ons goed te kunnen beschermen tegen regen, wind en zon moet tentdoek bijvoorbeeld goed glad zijn. Onregelmatigheden maken doek ongeschikt als tentdoek, omdat ze lekkage veroorzaken. Om het juiste resultaat te bereiken kan er op verschillende manieren geweven worden. De manier waarop geweven wordt, noemt men 'binding'. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om een schuine lijn in het weefsel aan te brengen. Hierdoor wordt de stof makkelijker te vormen. Omdat verschillende tenten verschillende doeleinden hebben, worden er verschillende technieken gebruikt. Hierbij is niet alleen de weeftechniek zelf van belang, maar ook de dikte van de garens en het aantal draden per cm2 bepalen het resultaat. De binding heeft invloed op:

  • Hoe de stof eruit ziet
  • De soepelheid
  • De sterkte
  • De waterdichtheid 

Kwaliteit

Naast de binding die wordt gekozen voor het weven van stof, heeft ook de kwaliteit van de garens veel invloed op het uiteindelijke product. Waar de meeste mensen bijvoorbeeld niet zo snel bij stil zouden staan, is dat de kwaliteit van katoen afhangt van de verbouwtijd en manier van oogsten.

Katoenoogst

Dus voordat u in de weer bent met tentstokken en haringen is er al heel wat aan voorafgegaan om u te kunnen voorzien van een tent van kwaliteit! Tentdoek maken is een samenwerking van veel verschillende mensen.

Behandeling van het doek

Als het doek is geweven is het nog lang niet klaar voor gebruik. In dit stadium wordt het 'ruw doek' genoemd. Voordat er een tent van gemaakt wordt, wordt ruw doek gewassen, gebleekt en geverfd.

Om het doek glad te maken worden eerst de vezeltjes die uitsteken afgebrand. Dit wordt 'zengen' genoemd. Ook wordt het doek door middel van enzymen ontsterkt. Dit klinkt misschien een beetje vreemd, maar voor het weven zijn de garens sterker gemaakt om er goed mee te kunnen weven. Om het doek weer soepel te maken, wordt dit proces teruggedraaid.

Dan is het doek klaar om gewassen te worden, waarna het wordt gebleekt. Wordt het doek niet eerst gebleekt, zal de verf niet goed pakken. Ook het verven is weer een proces waar heel veel aandacht aan wordt besteed. Er zijn wel 4500 verschillende recepten voor het mengen van verschillende kleuren. Nadat het doek in een bad met verf is gegaan wordt het gedroogd en gefixeerd, zodat het goed kleurvast wordt.

Uiteindelijk krijgt het doek nog een aantal behandelingen met een speciale coating, om het doek te beschermen tegen water, vuil, olie en schimmels.

Bij u thuis!

Als het doek dan uiteindelijk in de vorm van een tent bij u thuis terecht is gekomen, heeft het veel zorg gehad om deze staat te bereiken. Omdat u waarschijnlijk met net zoveel zorg de tent heeft uitgekozen, wilt u dat de tent zo lang mogelijk goed blijft. Als u een tent van een goede kwaliteit heeft gekocht, heeft u veel invloed op de levensduur van het product.

Impregneren beschermt tegen groene aanslag

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat uw tent goed geïmpregneerd is, omdat een goed geïmpregneerde tent vocht en vuil afstoot. Hierdoor is de kans kleiner dat er schimmel op het doek ontstaat. Schimmel kan het doek aantasten. En na al het werk dat er is verzet om het tentdoek te maken, wilt u dat natuurlijk voorkomen! ​

Bent u op zoek naar producten om uw tentdoek in goede staat te houden? Bekijk ons assortiment.

Lees ook eens mijn blog over het laten reinigen van uw tent: Tent laten reinigen - 7 tips van de professional.