Cabriodak impregneren? – 9 beste tips!

7 minuten leestijd
Cabriodak impregneren? – 9 beste tips!
Verleng de levensduur van uw cabriodak door deze goed te onderhouden en regelmatig te impregneren.

Met warme zonnige dagen is het heerlijk om met een open cabrio te rijden. De wind en zon geven een gevoel van vrijheid. Maar ook op minder mooie dagen moet u met plezier kunnen rijden. Daarom is het belangrijk dat het dak van uw cabrio goed geïmpregneerd is.

Wilt u zelf uw cabrio impregneren? Dat kan! Sterker nog, dat is absoluut niet moeilijk. Ik geef u graag professioneel advies voor het beste resultaat. Leest u snel mee voor deze handige tips!

Impregneren en reinigen is een must!

Tip 1: Regelmatig impregneren is zo belangrijk?

Waarom is het belangrijk om uw cabriodak te impregneren? Het voordehand liggende antwoord is natuurlijk: om zelf droog te blijven! Maar dat is niet de enige reden.Door uw cabriodak regelmatig te impregneren verlengt u ook de levensduur van uw cabrio. Als uw cabriokap goed geïmpregneerd is, is deze namelijk niet alleen vocht-, maar ook vuilafstotend. Het doek blijft dus langer schoon. Op een schoon doek ontstaat ook minder schimmel en aanslag. Schimmel kan op den duur de stof aantasten. En daarom beschermt u, door regelmatig impregneren, niet alleen uzelf maar ook de cabriokap!

Tip 2: Cabrioletkap impregneren. Wanneer kan ik dat het beste doen?

Er is niet een specifiek moment waarop u de cabriokap het best kunt impregneren. Het is belangrijk dat de impregnering altijd optimaal is. Hieronder toch even enkele suggesties.

 • Minimaal 1 x per jaar
  Dit is wel minimaal. Gedurende het jaar zal de impregneerlaag verdwijnen. Door 1 x per jaar te impregneren loopt u de kans dat de cabriokap een bepaalde periode minder beschermd is.
 • Altijd na het reinigen
  Een ander goed moment om uw doek te impregneren is na het reinigen van een cabriodak. De reinigingsmiddelen tasten namelijk de bestaande impregnering aan. Dat is geen probleem. Dit kunt u gemakkelijk herstellen door een nieuwe beschermende laag aan te brengen.
 • Voordat u de cabrio lang niet gebruikt
  Veel cabriokappen worden juist vuil als ze niet gebruikt worden. Stel u zet de cabrio voor enkele maanden weg in de garage, onder een carport of ergens anders. En stel dat er schimmelsporen of sporen van algen en mossen op het doek zitten. Dan is de kans erg groot dat u na een aantal maanden schrikt van de cabriokap. De schimmels en algen hebben in die maanden namelijk alle tijd gehad om te groeien.
 • Juist een nieuwe cabrioletkap direct impregneren
  Het doek van de cabrio is door de fabrikant behandeld. Alleen heeft die fabrikant te maken met strenge milieuregels. Tegenwoordig mag hij steeds minder chemicaliën gebruiken om het doek te beschermen. Daardoor is de cabriokap veel kwetsbaarder dan jaren geleden. Door het doek zelf direct al te impregneren, geeft u het die extra bescherming die het nodig heeft.

Tip 3: Cabrio in de winter

Gebruikt u de cabrio ook in de winter? Doe dan het volgende:

 • Maak de cabrioletkap voor de herfst schoon.
 • Controleer de stiksels.
 • Impregneer de binnenkant en de buitenkant van de kap.
 • Controleer stekkers en aansluitingen van de achterruitverwarming
 • Bescherm de plastic ruiten met een goede autopoets.

Tip 4: Cabriodak repareren

Het is dan zover. De cabriokap is kapot. Misschien een scheurtje door een dikke windvlaag? Misschien een snee door vandalen. In ieder geval moet u het laten repareren. Als het dak gerepareerd is, moet u die reparatie weer beschermen. Zo is ook dat gedeelte extra beschermd tegen vuil, schimmels, algen en water.

Tip 5: Cabriolet kopen?

Gaat u een nieuwe of tweedehand cabrio kopen? Zoals u al kon lezen is het belangrijk om zelf het nieuwe cabriodoek extra te beschermen. Koopt u een tweedehands cabrio? Schenk dan vooral ook aandacht aan de staat van de cabrioletkap. Een nieuwe kap is al snel enkele duizenden Euros.

Waar moet u op letten?

 • Wrijf met uw nagels over de stiksel. Zo ziet u of deze nog sterk genoeg zijn.
 • Bekijk de aansluiting van de achterruitverwarming.
 • Is de achterruit op sommige plaatsen ondoorzichtig en melkachtig? Dan is dat raam op en aan vervanging toe.
 • Ziet u kleine zwarte stipjes aan de binnenkant van de kap? Dat zijn weerplekken (schimmel)
 • Is de binnenkant nog goed of ziet u al hele kleine scheurtjes in het doek?
 • Is de buitenkant mooi egaal van kleur of helemaal verkleurd?
 • Is de toplaag (buitenkant van de kap) nog mooi egaal of ziet u daar kleine beschadigingen?
 • Let ook op de plaatsen waar de kap steeds gevouwen wordt.

Tip 6: Vergeet niet ook de binnenkant van de cabriokap te impregneren

Juist de binnenkant van de cabrioletkap is kwetsbaar. De laag doek zit geplakt. Die laag kan soms loskomen. Ook ziet men vaak schimmel of de bekende weerplekken aan de binnenkant van de cabriokap. Door ook de binnenkant minimaal 1 keer per jaar in te spuiten met een sterk impregneermiddel, voorkomt u problemen.

Schimmel op cabriodak

Schimmel op cabriodak

Tip 7: Cabriodak impregneermiddel

Wat is nu een goed impregneermiddel voor cabriokappen? Er zijn veel soorten impregneermiddelen. Niet alleen de bestanddelen kunnen anders zijn, maar ook de verhouding aan werkzame stoffen.

In 1998 ben ik begonnen met Ultramar. Als professionele zeil- en tentwasserij hadden we natuurlijk een goed impregneermiddel nodig. De kwaliteit van de bescherming moest optimaal zijn. Het eerste jaar hebben we meerdere professionele impregneermiddelen gebruikt. Maar steeds viel het resultaat tegen.

Uiteindelijk heb ik toen een bedrijf gevonden die samen met mij een impregneermiddel wilde ontwikkelen. Helemaal naar mijn wensen. Ik zet er een aantal op een rij:

 • Geschikt voor het doek van de meeste bootkappen, parasols, tenten en cabrioletkappen.
 • Maximale hoeveelheid werkzame stoffen (dus in verhouding minder water).
 • Op waterbasis , zodat het overal gemakkelijk te gebruiken is.
 • Kleur & stijfheid niet aantasten of veranderen.
 • Lang houdbaar.
 • Extra bescherming tegen schimmels en algen geven.
 • Extra bestanddeel voor het dichtmaken van stikgaatjes.
 • Goed tegen UV-straling kunnen.
 • Maximale bescherming geven tegen vuil en olie.
 • Gemakkelijk meerdere keren achter elkaar te gebruiken.

Na circa 2 jaar testen had ik met Sprayhood & Tent Protector het perfecte impregneermiddel. Het voldeed aan alle eisen. Nu bijna 20 jaar later, worden bijna alle bootkappen, tenten, horeca parasols en cabriokappen, nog steeds met dit impregneermiddel behandeld.

Als u dus vraagt: Wat is een goed cabriodak impregneermiddel"? Dan kan ik niets anders zeggen dan dit product: Sprayhood & Tent Protector.

Tip 8: Voorkomen is beter dan genezen

Er zijn ook een aantal dingen die u kunt doen om een vroegtijdige impregneerbeurt te voorkomen:

Regelmatig reinigen

Reinig een licht vervuilde cabrio direct. Hier kunt u handwarm water en een zachte, maar stevige borstel voor gebruiken. Na een wasbeurt met alleen water en een borstel hoeft u het doek niet opnieuw te impregneren. Lees ook: Cabriodak reinigen? De Top 21 Beste Tips

Cabriodak reinigenCabriodak reinigen

Ga niet door de wasstraat

Het klinkt ideaal, maar wasstraten zijn funest voor cabriodaken. De middelen en borstels die in een wasstraat gebruikt worden zijn niet geschikt voor cabrio's. Zelfs de speciale cabrio wasstraten kunnen schade aanbrengen aan de coating, waardoor de cabrio opnieuw geïmpregneerd moet worden.

Niet onder een boom parkeren

Het klinkt misschien vanzelfsprekend. Toch zien we nog vaak cabrio's die onder een boom geparkeerd hebben gestaan. Het resultaat is dan een dikke laag viezigheid, zowel uit de boom als van de vogeltjes. Er zit dan niks anders op dan een flinke reinigingsbeurt. Daarna heeft uw cabriodoek een nieuwe coating nodig.

Tip 9: Hoe kan ik zelf een cabriodak impregneren?

Het is zover. U gaat uw cabrio impregneren. Met deze simpele stappen is het zo gebeurd!

Hoe werkt impregneren?
 • Zorg dat de cabriokap schoon en droog is. Eventueel eerst reinigen. Zie: Gebruiksaanwijzing Cabriodak Reinigen.
 • Spuit Sprayhood & Tent Protector gelijkmatig op het doek. Doe dat in ruime mate met de Ultramar Premium Spray. Het cabriodak moet helemaal verzadigd zijn.
 • Direct daarna smeert u het uit met de Ultramar borstel. Zo impregneert u echt door en door, veel gelijkmatiger en het werkt ook zuiniger.
 • Wrijf de nog natte impregneerdruppels van de auto en de ramen. Of gebruik de Plastic Window Cleaner & Protector
 • Laat de cabrio nu drogen.
 • Test de cabrioletkap met water.
 • Eventueel de behandeling herhalen.

Een cabriolet is fantastisch. Het geeft een gevoel van vrijheid en luxe. Ik hoop dat u met deze tips uw cabriolet en dan met name uw cabrioletkap in een mooie frisse staat kunt houden.