Cabrioletkap reinigen? Niet in de cabrio wasstraat

4 minuten leestijd
Cabrioletkap reinigen? Niet in de cabrio wasstraat
De wasstraat is handig….maar niet voor uw cabrio. De wasstraat kan uw cabriodak namelijk aantasten.

Even langs de wasstraat en hup weer lekker schoon! Dat klinkt natuurlijk ideaal, maar helaas is dit niet zo verstandig. Ook de speciale 'cabrio wasstraat' wil ik u afraden. Als u een mooie cabrio heeft, wilt u dat vast zo houden. Waarom is de wasstraat dan een slecht idee? Lees snel verder!

Cabrio door wasstraat? Grotere kans op lekkage!

Met uw cabrio door de wasstraat gaan, vergroot de kans op lekkage. Uw cabriodak zal heus niet direct lek zijn. Maar de kap krijgt er wel flink van langs.

Heeft u een nieuwe cabrio? Dan zal er nog niet snel iets aan de hand zijn. Het doek van de cabrioletkap is dan nog prima beschermd. De stiksels zijn nog goed. De folie van de achterruit is nog sterk. De kans op lekkage is uiteindelijk toch groot!

Dit komt doordat het doek van een cabriodak in bijna alle gevallen uit meerdere lagen bestaat. Deze lagen zijn op elkaar geplakt. U kunt nooit zien wat de staat van deze lijmlaag is. Met name door UV straling kan die lijmlaag uitgehard zijn. In eerste instantie zit het doek mooi vast. Maar door de mechanische belasting van de wasstraat en de reinigingsmiddelen, kan die laag loskomen. De buitenste laag van de cabrioletkap is behandeld met een beschermende coating. Deze coating maakt het doek waterafstotend en vuilafstotend. De middelen die in een wasstraat worden gebruikt zijn gemaakt om vuil snel los te weken van de harde ondergrond van een auto. Dat is heel iets anders dan het kwetsbare cabriodoek.

Cabrio wasstraat is niet geschikt voor cabriodoek

Waarom wordt het doek van een cabriodak aangetast door reiniging wasstraat? Dit komt doordat producten in een wasstraat niet speciaal ontwikkeld zijn voor cabriodoek. Het zijn reinigingsmiddelen voor auto's. Vaak zijn het sterke reinigers, zodat ze snel veel vuil van de auto kunnen verwijderen.

Sinds 1998 ben ik eigenaar van Ultramar. Bij deze professionele zeil- en tentwasserij heb ik duizenden bootkappen, cabrioletkappen en tenten voorbij zien komen.

Wat ik daardoor weet is:

 1. cabrioletdoek is kwetsbaarder dan de meeste bootkappen en tenten.
 2. cabriodoek moet u dus voorzichtig reinigen
 3. cabriodoek moet u op de juiste manier beschermen
 4. de wax in het wasprogramma is niet geschikt als bescherming van het doek.

Cabrio wasstraat: geen controle over het wasproces

Sommige wasstraten geven aan speciaal voor cabrio's geschikt te zijn. Dat lijkt een oplossing. Maar dat is het niet!

Dit zijn meestal de zogenaamde 'lappenwasstraten'. Lappen zijn inderdaad minder schadelijk dan de ronddraaiende borstels. Er is echter een probleem. De machine van de carwash draait gewoon zijn programma. De hogedrukreiniger en de borstels houden geen rekening met de staat van uw cabrioletkap.

 1. Is het doek al wat slechter door UV Stralen?
 2. Is de achterruit al wat harder?
 3. Zijn de stiksels al wat slechter?
 4. Is de lijmlaag niet zo goed meer?

Het maakt de machine niets uit. Die doet zijn ding en na een aantal minuten is de volgende aan de beurt. Ook is de uitspoeltijd vaak veel te kort. Hierdoor blijven er resten van het reinigingsmiddel op en in het doek achter. Deze resten reinigingsmiddel trekken weer gemakkelijk vuil aan. En juist op dat vuil kan schimmel en groene aanslag gemakkelijk groeien.

Het maakt niet uit of het nu gaat om ronddraaiende borstels of een lappenwasstraat. De druk van de borstels kan zorgen dat het cabriodoek scheurt op plaatsen waar de stiksels al slecht zijn.

Cabriodak wassen? Een plastic achterruit is extra kwetsbaar

Niet alleen het cabriodoek van uw cabriodak is kwetsbaar. De kap heeft ook een achterruit.

Is deze van plastic? Dan kan de achterruit veel sneller beschadigen dan bij normale auto's. Dat komt met name doordat de weekmaker afneemt. De ruit is dan breekbaarder. Soms ook wat 'melkachtig' en ondoorzichtig. Een plastic achterruit kunt u het best met de hand reinigen met water en een zachte doek. Eventueel kunt u de plastic ruit behandelen met een botenpoets of autopoets op teflonbasis. Dit geeft een goede bescherming.

Ook om schade aan de achterruit van uw cabrio te voorkomen, is het dus af te raden om met uw cabrio door de wasstraat te gaan.

Cabrioletkap schoonmaken met een achterruit van glas

Een glazen achterruit is minder kwetsbaar dan een plastic achterruit. Zo een achterruit kan prima tegen de krachten van een wasstraat. Maar dan heb ik het alleen over het glas zelf!

Door de druk op het raam komt er meer kracht op de stiksels en verlijming te staan. Bij een oudere cabriokap is dan de kans op beschadiging groter en kan de ruit loskomen.

Heeft u achterruitverwarming? Let dan op de kwetsbare stekkerverbindingen. Deze mogen niet vochtig worden.

Cabrioletkap reinigen, wat is dan de beste manier?

Een cabrioletkap kunt u zelf prima reinigen. Dat doet u door steeds in een paar eenvoudige stappen te werken.

Dit zijn de stappen:

 1. Reinig de cabrioletkap eerst met water
 2. Reinig de cabrioletkap daarna met Sprayhood & Tent Shampoo
 3. Reinig eventueel nog met Power Cleaner
 4. Impregneer en bescherm het doek met Sprayhood & Tent Protector

Lees hier hoeveel u nodig hebt voor het reinigen van uw cabrioletkap

Cabriodak reinigen? Lees de 21 beste tips

Wilt u de beste tips uit de praktijk voor het reinigen van uw cabriodak? Lees dan hier verder.