Cabrioletkap reinigen? Zo doet u dat!

5 minuten leestijd
Cabrioletkap reinigen? Zo doet u dat!
Zelf uw cabrioletkap reinigen is zeker mogelijk. Gebruik dan wel de juiste producten en methoden.

Wellicht heeft u weleens uw cabriodak professioneel laten reinigen en vraagt u zich af of u dit ook zelf kunt doen. Dat is absoluut mogelijk! Een cabrioletkap reinigen is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk; met de juiste methoden kan iedereen een cabrioletkap reinigen. Wel is het belangrijk dat u zich eerst goed informeert over de juiste producten en methoden. Een verkeerde behandeling kan beschadiging van het doek veroorzaken.

Uw cabrioletkap reinigen: tips

Bij het reinigen van een cabrioletkap zijn een aantal aspecten heel belangrijk. Als u zich hieraan houdt, kan er niet zoveel misgaan. Volg daarom onze aanwijzingen.

Verkeerde behandeling kan schade aan het doek veroorzaken

 

Tip 1: Ga niet met uw cabrio door de wasstraat

Zelfs de cabriowasstraat kan schade aanbrengen aan uw cabrio. Dat is uiteraard ongewenst. Wilt u hier meer over weten? Lees in dit blog 5 redenen waarom de wasstraat een slecht idee is.

Tip 2: Gebruik de juiste producten

Er wordt vaak gedacht dat normale schoonmaakmiddelen ook gebruikt kunnen worden voor het reinigen van een cabriodak. Dit is echter niet waar. Veel schoonmaakmiddelen beschadigen het doek of tasten de kleur aan.

Tip 3: Gebruik de juiste borstel

Als u een goede cabriokap reiniger gebruikt, dan zal dit reinigingsmiddel het meeste werk doen. Maar een goede borstel is ook belangrijk. Let er hierbij op dat de borstel wel stevig is, maar niet te hard. Wat is dan een goede stevige borstel? Denk even aan een borstel waarmee u uw schoenen uit kunt poetsen. Dat is een borstel die zacht is voor het materiaal, maar waarmee u toch voldoende kracht uit kunt oefenen. Bij Ultramar gebruiken we een borstel die ook nog eens goed tegen chemicaliën kan.

Aanbevolen borstel

Ultramar aanbevolen borstel

Tip 4: Regelmatig bijhouden is de sleutel tot een schone cabrioletkap

Natuurlijk kunt u beter zorgen dat de cabrioletkap niet zo vuil wordt. Eigenlijk is dat heel simpel. Dit is wat u dan moet doen: was het cabriodoek regelmatig met handwarm water en een zachte borstel. Doe dat bijvoorbeeld iedere maand even. Op deze manier krijgt het vuil niet de kans om zich echt aan het doek te hechten. Het krijgt niet de kans om diep in het doek door te dringen. Daardoor is het gemakkelijk te verwijderen. U heeft dan eigenlijk nooit reinigingsmiddelen nodig.

Tip 5: Groene aanslag cabriodak voorkomen

Regelmatig reinigen met handwarm water heeft nog een belangrijk voordeel! Een vuile cabrioletkap blijft langer vochtig. Op een vochtige cabriokap groeien gemakkelijk schimmels, algen en mossen. Die algen en mossen zorgen voor de bekende groene aanslag. Niet alleen is dat een lelijk gezicht. Het is ook nog eens een stuk lastiger te verwijderen van het cabriodak. De beste manier om dit te voorkomen is door het doek goed te impregneren.

Cabriodak met groene aanslagCabriodak met groene aanslag

Het geheim achter een schone cabrioletkap is dus: regelmatig even wassen met handwarm water en een zachte borstel En goed impregneren.

Cabriodak schoonmaken: professioneel advies!

Als eigenaar van Ultramar heb ik duizenden cabrioletkappen voorbij zien komen. Sommige waren oud en versleten. Andere waren net een jaar oud en al helemaal vuil. Bij de een ging het om goedkoop cabriodoek uit "verweggistan", bij de ander om cabioletdoek van de bekende fabrikanten.

Voor al dit soort problemen is er een oplossing.

Het enige dat u moet doen, is de cabrioletkap reinigen in een aantal simpele stappen. En natuurlijk steeds met de juiste producten. Om het gemakkelijk te maken heb ik de stappen verwerkt in het Ultramar 3-stappenplan. Wilt u dit handige stappenplan ontvangen? Vraag het hieronder aan:

Het drie stappenplan van Ultramar

Hier leest u in het kort wat de stappen zijn:

  • Reinig de cabrioletkap eerst even met handwarm water
  • Spuit Sprayhood & Tent Shampoo op het natte doek. Borstel goed in.
  • Spoel de cabriokap na circa 20 minuten schoon met water.
  • Laat het cabriodak drogen.
  • Is er nog vuil te zien? Reinig dan verder met Power Cleaner.
  • Power Cleaner net zolang in laten werken tot u tevreden bent. Dit kan uren duren.
  • Daarna het cabrio dak goed spoelen.
  • Laat het dak nu drogen.
  • Als laatste moet u het cabriodak impregneren voor de beste bescherming.

Wat is een goede cabriokap reiniger?

Heeft u al gezocht op Google? Dan heeft u waarschijnlijk gezien dat er ontzettend veel producten verkocht worden voor het reinigen van een cabriodak.

Al deze producten zijn speciale cabriokap shampoos en reinigers. Althans zo lijkt het. In veel gevallen zijn het standaard reinigingsmiddelen die natuurlijk best iets doen. De een wat meer dan de ander. Ze zijn alleen niet speciaal ontwikkeld voor het schoonmaken van cabriolet doek. En ze houden al helemaal geen rekening met de verschillende soorten vuil.

Maar wat is dan een goede cabriodak reiniger? Wat mij betreft moet een goede reiniger aan een aantal voorwaarden voldoen. Dit zijn de belangrijkste:

1: De cabriodak reiniger moet niet botsen met het impregneermiddel

Regelmatig reinigen met handwarm water is belangrijk. Maar impregneren is nog belangrijker. Als u zorgt dat het doek altijd de beste bescherming heeft, dan kan vuil bijna niet hechten. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Impregneermiddelen en reinigingsmiddelen zijn niet gek op elkaar. Sterker nog, zodra ze elkaar tegenkomen is het oorlog. Dat is ook de reden dat spoelen zo belangrijk is. Op die manier zorgt u ervoor dat er zo min mogelijk reinigingsmiddel in het doek achterblijft voordat u gaat impregneren.

Er zal alleen altijd iets van de reiniger achterblijven. Op zich is dat niet erg. Bij Ultramar heb ik er voor gezorgd dat de reinigingsmiddelen en impregneermiddelen zoveel mogelijk op elkaar afgestemd zijn. Juist om de kans op oorlog te voorkomen. Blijft er wat reinigingsmiddel achter in het doek, dan slaat het impregneermiddel niet direct dood.

2: De cabriodak shampoo moet goed schuimen

Veel reinigingsmiddelen schuimen bijna niet. Dat is bij tentdoekreinigers en cabriokap reinigers ook het geval. Dat heeft groot nadeel. Als u geen schuim ziet, hoe moet u dan weten of de shampoo goed uit het doek gespoeld is? (Dat is juist weer zo belangrijk bij het latere impregneren. Zie 1.)

Sprayhood & Tent Shampoo is zo gemaakt dat het juist extra schuimt. Zolang u namelijk schuim ziet, zal u blijven spoelen. Zo is straks de kans op problemen bij het impregneren kleiner.

Cabriodak met schuimende shampooCabriodak met schuimende shampoo

3: De cabrio shampoo moet voor iedere cabrioletkap geschikt zijn

De cabrio reiniger kan misschien prima werken op een bepaald type cabriodak. Maar op het ander cabriodak doet het niets of misschien wel teveel. ​De shampoo moet dus geschikt en vooral, langdurig getest zijn op allerlei doeksoorten van alle fabrikanten.

Heeft u na het lezen van dit artikel toch nog vragen over het reinigen van uw cabriodak? Bekijk dan ook eens dit artikel: Cabriodak reinigen? – 21 Tips