Groene aanslag cabriokap verwijderen? – 7 tips!

5 minuten leestijd
Groene aanslag cabriokap verwijderen? – 7 tips!
Ziet u groene aanslag ontstaan op uw cabrioletkap? Wacht dan niet te lang met reinigen.

Zit er groene aanslag op uw cabriokap? Dan wilt u dat natuurlijk zo snel mogelijk verwijderen. Niet alleen is het een lelijk gezicht. Deze groene aanslag van algen zorgt er ook nog eens voor dat het doek steeds slechter wordt. Lees snel waar u op moet letten!

Wat is groene aanslag?

Groene aanslag bestaat uit algen en mossen. Die zijn meestal groen van kleur. Vandaar de naam "groene aanslag". Die algen en mossen groeien gemakkelijk op een vochtige ondergrond. En ze houden zelf ook gemakkelijk vocht vast. Dat is dus ook de reden dat een cabriodak met groene aanslag langer nat blijft. En juist op dat natte dak groeit de groene aanslag weer sneller. Zo versterkt het elkaar.

Tip 1: Verwijder groene aanslag zo snel mogelijk

Ziet u ergens groene aanslag ontstaan? Pak een emmer handwarm water. Gewoon water uit de kraan. Zonder reinigingsmiddelen. Borstel de aanslag los en spoel het doek schoon. Zo bent u er altijd op tijd bij.

Tip 2: Reinig uw cabriodak regelmatig met schoon water

Ik zei het al. Als u niet te lang wacht, kunt u de cabrioletkap mooi schoonhouden. U hoeft dan geen speciale reinigingsmiddelen te kopen. Dat is heel simpel. Het enige dat u hoeft te doen is regelmatig reinigen met schoon water. Juist die regelmaat is zo belangrijk. Vaak gaat het fout als mensen te lang niets aan de cabriokap doen. De algen krijgen dan de kans om diep in het doek door te dringen. Ook komt er steeds meer vuil op de kap. Dat vuil blijft weer langer nat. Daardoor kan er weer gemakkelijk schimmel en groene aanslag ontstaan.

Extra tip: maak een notitie in uw agenda - iedere eerste weekend van de maand "cabrio wassen"...

Cabriodak reinigenCabriodak reinigen

Tip 3: Cabriodak reinigen met groene zeep? Niet doen!

Het verbaast me steeds weer. Ook deze week kwam er iemand bij me op de zaak. Of ik even mee kon kijken naar zijn auto. Trots liep hij voorop naar een mooie Audi Cabriolet. "Pas 2 jaar oud, maar je ziet het" zei hij. "De cabriokap ziet er niet uit. Hoe vaak ik ook reinig, hij wordt steeds weer groen".

Groene zeep lijkt in eerste instantie goed te werken. Het is een goede ontvetter en algen haalt het ook redelijk goed weg. Ook hoeft u met groene zeep niet bang te zijn voor verkleuring of aantasting van het doek. Het is niet agressief of zwaar chemisch.

Er is alleen een groot nadeel als het gaat om groene zeep en doeksoorten. Het nadeel is dat groene zeep gemaakt is van plantaardige oliën, zoals soja olie en koolraap olie. En juist die oliën laten een vettig laagje achter op en in het doek. Dit laagje is een perfecte voedingsbodem voor schimmels en algen. Zo komt het dus vaak voor dat iemand zijn cabriokap reinigt en al snel daarna de eerste groene aanslag en schimmels weer ontstaan.

Dat vettige laagje heeft nog een nadeel. Dat botst met een impregneermiddel. En juist door het doek een aantal keren per jaar te impregneren geeft u het de beste bescherming.

Wilt u hier meer over weten? Lees dan ons blog over het gebruik van groene zeep.

Tip 4. Gebruik geen hogedrukreiniger!

De beste manier om een cabriodak te reinigen is door het te borstelen met een zachte borstel, een goede reiniger en voldoende handwarm water. Dat kost natuurlijk altijd wat moeite en tijd. Even flink spuiten met een hogedrukreiniger is dan een aantrekkelijke optie.

Toch is dat niet de manier. Door het spuiten ontstaan er gemakkelijk spuitstrepen. Die strepen zijn bijna niet meer te verwijderen. Verder is de kans erg groot dat u de coating en de stiksels kapot spuit.

Cabriodak - spuitstrepenCabriodak - spuitstrepen

Tip 5. Gebruik altijd een zachte borstel

Een cabrioletkap is kwetsbaar. Het doek kan al wat slechter zijn door UV-straling. Stiksels kunnen al voor een deel verteerd zijn. Het vuil op een cabriodak zit vaak al langere tijd op de kap. Het heeft dus alle tijd gehad om zich goed vast te hechten en soms zelfs tot diep in het doek door te dringen.

Aanbevolen borstel

Ultramar borstel

Verder gaat het nooit om 1 soort vuil. Het lijkt groene aanslag door algen. Maar vaak is het een combinatie van schimmels, algen, mossen, regenstrepen en allerlei vervuiling door insecten. Om dat goed te verwijderen moet u vooral de reinigingsmiddelen het werk laten doen.

Het heeft dus geen zin om een harde borstel te gebruiken of heel hard te schrobben. De kans op beschadigingen is dan alleen maar groter. Beter kunt u een zachte stevige borstel gebruiken. Die borstel gebruikt u om het vuil los te borstelen en het reinigingsmiddel goed te verdelen. Daarna kan het reinigingsmiddel zijn werk doen.

Tip 6. Cabriokap groene aanslag voorkomen. De belangrijkste tip!

Natuurlijk kunt u de cabrioletkap niet inpakken in een beschermende folie. Op zich zou dat mooi zijn. Dan wist u zeker dat hij mooi schoon bleef. U kunt wel iets anders doen om het doek goed te beschermen. Iets waardoor schimmels, algen, vogelpoep, vuil niet de kans krijgen om zich vast te hechten. Dat doet u door de cabrioletkap een aantal keren per jaar in te spuiten met een sterk impregneermiddel.

Tip 7. Groene aanslag zo lang mogelijk van uw cabriokap verwijderen: Dit zijn de stappen!

Om groene aanslag langdurig van uw cabriodak te verwijderen, moet u zorgen voor ene perfecte bescherming. Juist door het doek goed te beschermen krijgen algen, mossen en groene aanslag veel minder kans.

Is het doek goed beschermd en komt er toch wat groene aanslag op de cabrioletkap? Geen probleem. Dan kunt u dat eenvoudig met een borstel en water verwijderen.

Als u de cabriokap impregneert moet het doek wel goed schoon zijn. Hoe u een cabriodak reinigt leest u hier

Cabriodak zonder beschermingCabriodak zonder bescherming

Cabriodak met bescherming
Cabriodak met bescherming

Dit is de beste manier om groene aanslag langdurig van uw cabriokap te verwijderen - Gratis Stappenplan

U kunt het 3-stappenplan ook eenvoudig per e-mail ontvangen. Wel zo handig want dan heeft u deze altijd bij de hand. Vraag het stappenplan aan.