Wat zijn weerplekken & hoe kunt u ze verwijderen?

2 minuten leestijd
Wat zijn weerplekken & hoe kunt u ze verwijderen?

Wat zijn weerplekken?

Zijn weerplekken schimmels?

Weerplekken - ook wel weervlekken of 'het weer' genoemd - zijn donkere vlekjes op het doek. Het ziet er vrij onsmakelijk uit: het is dan ook een schimmel. Schimmels groeien het best op donkere en vochtige plekken. Onder de juiste omstandigheden heeft schimmel niet veel nodig om in leven te blijven. Schimmels voeden zich namelijk met organismen uit de lucht, het water en zelfs van de oppervlakte van het doek.

Hoe ontstaan weerplekken?

Schimmel ontstaat uit sporen. Deze sporen verspreiden zichzelf heel makkelijk door de lucht. Op het moment dat een spore op een geschikte plek terechtkomt breidt het zich uit. Weerplekken verspreiden zich dus via de lucht. Maar ook door (in)direct contact, bijvoorbeeld door regenwater dat langs een weerplek naar een ander gedeelte van het doek loopt.

Schimmel op tentdoek

Schimmel op tentdoek

Zijn weerplekken schadelijk?

Gelukkig tasten weerplekken synthetisch doek niet aan. (Het kan de coating op dat doek wel aantasten). Helaas gaat dit voor natuurlijke doeksoorten niet op. Denk even aan katoenen tentdoek. De schimmel eet het doek als het ware op, met gaten als gevolg. Maar niet alleen voor het doek zijn weerplekken een risico. Ook voor uw eigen gezondheid is schimmel schadelijk. Is er veel schimmel te zien aan de binnenkant van de tent? Bij ademhaling kunnen er luchtwegenklachten ontstaan. Daarom is het belangrijk om zowel bij synthetische als katoenen doeken weerplekken te voorkomen.

Kan ik weerplekken ook voorkomen?

Ja, weerplekken zijn ook goed te voorkomen. Omdat schimmels vocht nodig hebben, groeien ze niet op droog en schoon doek. Daarom is een goede impregnering een belangrijk preventiemiddel. Zorg dat uw doek goed geïmpregneerd is, dat scheelt u een hoop werk!

Op zoek naar een goed impregneermiddel? Bekijk dan ons assortiment.

Lees ook mijn blog met 9 tips voor gebruik van een goed impregneermiddel.

Bootkap met en zonder weervlekken

Bootkap met en zonder weervlekken

De beste manier om weerplekken langdurig te verwijderen

De beste manier om weerplekken langdurig te verwijderen is door het doek goed te beschermen. Op die manier krijgt schimmel veel minder kans om zich te hechten aan het doek. En komt er toch wat schimmel op het doek, dan is dat veel makkelijker te verwijderen met water en een borstel.

U beschermt het doek met een sterk impregneermiddel!

Hoe werkt impregneren?

Om het doek goed te kunnen impregneren zorgt u ervoor dat het doek van de bootkap helemaal schoon is. Lees hier hoe u een bootkap kunt reinigen.