Buy hiking boots? This is how you choose the right shoe!

7 minute reading time
Wandelschoenen kopen? Zo kiest u de juiste schoen!
Have you ever walked with someone else's shoes on? Or did you once buy that pair of shoes that you liked so much, but that you had all your doubts about in the store?

Dan merkte u het vast en zeker: de juiste schoenen zijn ontzettend belangrijk!

Als het gaat om een avondje uit, komt het wel goed met slecht passende schoenen, maar zo niet bij wandelschoenen. Die moeten passen en helemaal aansluiten bij uw voeten. Hoe kiest u nu de juiste schoen?

Een wandelschoen moet passen en aansluiten bij uw voeten

Soorten wandelschoenen

Het is heel gebruikelijk om wandelschoenen onder te verdelen in de volgende categorieën:

  • Lichte wandelschoen
  • Bergwandelschoen/trekkingschoen
  • Zware trekkingschoen
  • Stijgijzervaste alpine schoen

Ik loop deze schoenen stuk voor stuk langs en de kans is groot dat u dan direct een idee heeft van welke schoenen geschikt zijn voor u.

Lichte wandelschoen

Lichte wandelschoenen worden ook wel aangeduid met een A. Deze schoenen hebben een soepele zool. Eigenlijk zijn ze voor alle wandelingen in Nederland wel geschikt. Deze lichte schoenen zijn overigens perfect geschikt voor lopen op asfalt. De zool slijt minder snel dan dat dat bij de zolen van de andere schoenen het geval is.

Bergwandelschoen/trekkingschoen

Deze schoenen zijn iets hoger en bieden een betere ondersteuning aan de enkel. Handig wanneer u over bergachtig terrein wandelt. Dankzij het stevige materiaal, krijgt u dan meer steun voor de voeten. De schoenen zijn overigens wel even soepel als de schoenen uit categorie A. Deze zogenaamde B- schoenen worden waarschijnlijk het meest verkocht. Vaak zijn deze bergwandelschoenen ademend en waterdicht.

Zware trekkingschoen

Deze schoenen worden nogal eens aangeduid als categorie C. Het gaat hierbij om hoge wandelschoenen met een stugge en stevige zool. De stijvere zool zorgt voor meer grip. Het wat stuggere leer en de stevige stiksels geven extra ondersteuning aan de enkels. De schoenen zijn ideaal wanneer u regelmatig over oneffen terrein wandelt. Ook zit u met deze schoenen helemaal goed als u van meerdaagse wandeltochten houdt.

Stijgijzervaste alpine schoen

Categorie D betekent een zware, hoge bergschoen met een zeer stevige zool. Dankzij de zeer stijve zool zijn ze heel geschikt om stijgijzers te monteren. Ook geeft het stugge en stijve leer veel ondersteuning tijdens het klimmen. De schoenen lopen overigens niet al te comfortabel. Vaak nemen klimmers twee paar schoenen mee en trekken ze deze schoenen pas aan wanneer het klimmen echt serieus wordt. Nadeel is anders ook dat de zolen bijzonder snel slijten op asfalt.

Trail running schoen

Om helemaal compleet te zijn, noem ik ook nog de trail running schoen. Ze zijn relatief nieuw en voornamelijk geschikt om een berg op te rennen.

Zoals u ziet, is het vooral belangrijk om te bepalen waar u voornamelijk wilt wandelen. Dit geeft al veel duidelijkheid wat betreft de te kiezen schoenen. Bedenk ook vooraf hoe het zit met de bepakking. Neemt u veel bagage mee tijdens de wandeltochten, dan zijn stevige schoenen zeker noodzakelijk.

Wel of geen waterdichte wandelschoenen

Zeker als u veel in Nederland wandelt of als u houdt van het Engelse en Schotse landschap, dan zijn waterdichte schoenen een aanrader. Vaak zijn dit de zogenaamde Gore-Tex schoenen. U herkent ze eenvoudig aan het label. Deze schoenen hebben aan de binnenkant een ademend en waterdicht membraan. Water kan op deze manier niet naar binnen, maar zweet wel naar buiten.

Loopt u echter veel in warme en droge gebieden, dan raad ik deze schoenen niet direct aan. Een schoen zonder Gore-Tex ademt toch altijd nog beter. Maakt het voor u niet veel uit en wandelt u door diverse landschappen? Kijk dan welke schoen het meest comfortabel zit.

Neem de tijd voor het wandelschoenen passen

Wilt u echt jaren vooruit met de nieuwe wandelschoenen, reserveer dan genoeg tijd om te passen. Enkele tips hierbij:

Neem de tijd voor het kopen van de juiste wandelschoen

Pas midden op de dag

Gedurende de dag worden uw voeten iets dikker. Past u aan het begin van de ochtend nieuwe schoenen, dan is de kans groot dat deze halverwege een lange wandeling gaan knellen.

Trek wandelsokken aan

Koop het liefst eerst de wandelsokken en ga daarna schoenen passen. U weet dan direct of de combinatie van de sokken en schoenen fijn aanvoelt.

Niet te smal

Wellicht lijken de schoenen breder dan uw normale schoenen, maar dat geeft niet. Te smalle schoenen knellen en dit loopt erg vervelend. U voelt dit bijvoorbeeld heel goed als u een berg afdaalt. Bij iedere stap drukt uw teen tegen de neus van de schoen.

Niet te breed of te groot

Dan maar liever een maatje groter? Doe ook dit niet zonder reden. Zijn de schoenen te groot en is er ruimte voor de voeten om te schuiven, dan loopt u kans op blaren.

Loop in de winkel een parcours

Sommige winkels bieden de mogelijkheid om een parcours te lopen. Dit is erg prettig, omdat u de schoenen dan in verschillende situaties aan uw voeten kunt voelen. U loopt bijvoorbeeld een stukje over stenen; hoe voelt dat, is het profiel dik genoeg? Of u daalt een helling af; voelt u de tenen niet te veel tegen de voorkant van de schoenen duwen?

Zit de hiel goed gefixeerd in de schoen?

Vaak zijn de schoenen een maat groter. Ga tijdens het passen niet automatisch uit van uw standaard schoenmaat. Vaak hebben mensen de wandelschoenen net een maatje groter nodig. Bij het passen moet u nog een vinger achter de hak kunnen steken. Check dit met de veters los.

  • Knip uw teennagels voordat u gaat passen
  • Vraag om deskundig advies
  • Laat uw voeten nauwkeurig opmeten. Zowel de lengte als de breedte.

Ga naar een goede winkel

Wilt u zeker weten dat u deskundig advies krijgt, ga dan niet zomaar de eerste de beste winkel binnen. Kies bijvoorbeeld voor een buitensportwinkel met een groot assortiment. Vaak hebben zij goed opgeleid personeel met verstand van zaken. Houd er rekening mee dat het in het weekend vaak druk is. Is het voor u mogelijk om doordeweeks te winkelen, dan zal men waarschijnlijk meer tijd voor u hebben.

De juiste wandelsok

Ik noemde al dat het belangrijk is om tijdens het passen van nieuwe schoenen de wandelsokken aan te hebben. U vraagt zich misschien af hoe u de juiste sokken vindt?

  • Wandelsokken zijn gemaakt van vochtregulerende materialen.
  • Wandelsokken hebben zo min mogelijk naden.
  • Wandelsokken hebben een nauwsluitende pasvorm.
  • Ook hebben veel wandelsokken een iets dikkere zool, dit zorgt voor meer demping.
  • De bovenzijde van de sok is meestal iets dunner voor een optimaal vochttransport.

Kiest u voor leer of voor kunststof?

Of u leer of kunststof neemt, is ook afhankelijk van het soort schoenen dat u wenst. Lage wandelschoenen zijn meestal van kunststof gemaakt. Vaak heel goed ademend. Goed ventilerende schoenen zijn belangrijk, want dan loopt u minder kans op blaren. Stevige wandelschoenen bestaan vaak uit een combinatie van leer en kunststof. Leer is meestal duurder, maar het ligt zeker ook aan het soort leer dat u kiest. Volnerf rundleer of Yak-leer is erg mooi en heeft een uitstekende kwaliteit. Uiteraard is de prijs daar dan ook naar.

Nieuwe wandelschoenen inlopen

U hebt de juiste schoenen in huis? Bouw dan rustig op. Kies niet meteen voor een meerdaagse wandeltocht. Uw voeten moeten even wennen aan de nieuwe wandelschoenen. Maakt u zich geen zorgen wanneer de schoenen in het begin niet lekker zitten. Ze moeten zich nog vormen naar uw voeten. Dit heeft even tijd nodig. Draag ze eerst een paar keer binnen. Een bijkomend voordeel hiervan is dat u ze nog terug kunt brengen mochten ze toch echt niet goed passen of niet lekker zitten. Bent u tevreden, bouw het wandelen dan rustig op.

Wanneer nieuwe wandelschoenen kopen

Met gedegen en regelmatig onderhoud gaan wandelschoenen erg lang mee. Maar levenslang gaat niet lukken. Hoe merkt u dat de wandelschoenen aan vervanging toe zijn?

  • Het binnenwerk bij de neus en de hiel raakt versleten.
  • Het dempingsmateriaal dat schokken tijdens het lopen opvangt verslijt.
  • Waterdichte schoenen zijn lek.
  • Ademende en waterdichte schoenen voorkomen niet langer het ontstaan van zweetvoeten.
  • Scheurtjes in het leer.

Onderhoud wandelschoenen

Uiteraard wilt u dat de schoenen lang mee gaan. Zeker als de schoenen eenmaal als gegoten aan uw voeten zitten, bent u er zuinig op. Hoe verzorgt en onderhoudt u de schoenen?

  • Natte schoenen goed laten drogen, stop er bijvoorbeeld kranten in.
  • Natte schoenen niet voor de verwarming of in de zon laten drogen.
  • Behandel leren wandelschoenen met een passend onderhoudsmiddel.
  • Na iedere wandeling even schoonmaken, zet ze niet vol modder in de kast.
  • Regelmatig impregneren.

Voordelen van impregneren

Er zijn genoeg wandelaars die denken dat het schoonmaken van de schoenen voldoende is. Lees hieronder de belangrijkste voordelen van impregneren:

  • Maakt de schoenen vuilafstotend.
  • Maakt de schoenen waterafstotend.
  • Uw schoenen gaan langer mee.

Een goed product om uw schoenen mee te impregneren is, Outdoor Gear Protector.

Bestel Outdoor Gear Protector voor 22:00 uur. Dan heeft u het morgen in huis!