Bootkap reinigen en impregneren - veelgestelde vragen en antwoorden

8 minuten leestijd
Bootkap reinigen en impregneren - veelgestelde vragen en antwoorden
Vragen over het reinigen en impregneren van de bootkap? Ik sta u graag met raad en daad terzijde.

Voor de meeste mensen is het onderhouden van hun boot geen favoriete tijdsbesteding. Snap ik helemaal; u kocht uw boot om te genieten op het water. Maar ja, onderhoud is wel noodzakelijk en het regelmatig reinigen en impregneren van uw bootkap is echt een must. In dit artikel beantwoord ik een aantal veelgestelde vragen over dit onderwerp.

Is de bootkap schoonmaken elk jaar nodig?

Ja, het is erg belangrijk dat u de bootkap ieder jaar onder handen neemt. Wat u in ieder geval regelmatig moet doen is:

 • de kap reinigen met handwarm water en een zachte borstel
 • het doek beschermen met een goed impregneermiddel.

Heeft u een nieuwe bootkap, wacht dan niet met reinigen en impregneren totdat u de eerste vlekken ziet, maar zorg direct voor een goede extra bescherming met een sterk impregneermiddel.

Bootkap imopregneren

Hoe maak ik de bootkap het beste schoon?

Het reinigen van de bootkap is geen klus waar u tegenop hoeft te zien. Wanneer u mijn eenvoudige stappenplan volgt, is het schoonmaken van de bootkap een fluitje van een cent. Ik wil u wel op het hart drukken om het schoonmaken van de bootkap niet te lang uit te stellen; ernstige vervuiling verkort namelijk de levensduur van het materiaal. En hoe vuiler de kap, hoe langer u bezig bent met het reinigen ervan. Verwijder vuil daarom altijd zo snel mogelijk met behulp van handwarm water en eventueel Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo.

 • Reinig eerst even met handwarm water. Gebruik de Zachte Ultramar Borstel.
 • Gebruik een sprayer of plantenspuit om de shampoo op het natte doek aan te brengen (de shampoo mag gerust op de raamvensters terechtkomen).
 • Borstel het vuil goed los. Gebruik de Ultramar Premium Spray om het goed te verdelen.
 • Laat de shampoo nu z'n werk doen en 20 minuten inwerken (tijd voor een bak koffie).
 • Spoel en borstel het vuil en de shampoo met schoon water van de bootkap af.
 • Wacht nu tot de bootkap helemaal droog is. Pas dan kunt u echt goed zien of alle vuil en vlekken verdwenen zijn. Is dat niet het geval, geef de kap dan een nabehandeling met Ultramar Power Cleaner (zie volgende vraag).

Hoe behandel ik een sterk vervuilde bootkap?

Wanneer de bootkap ernstig vervuild is, kan het zo zijn dat een behandeling met Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo niet voldoende is. De bootkap heeft dan een extra reinigingsbeurt nodig om helemaal schoon te worden. Voor deze extra reiniging gebruikt u Ultramar Power Cleaner.

 • Breng de power cleaner aan op de bootkap. Dit kan met behulp van een sprayer of plantenspuit. Gebruik wederom een stevige – maar zachte – borstel om de cleaner goed in te borstelen.
 • Power Cleaner heeft tijd nodig om goed in te werken, u moet rekenen op een uurtje. Ziet u na een uur weinig verandering, dan kunt u wat extra cleaner aanbrengen, inborstelen en laten inwerken. Blijf dit proces herhalen totdat alle vuil en vlekken verdwenen zijn. U kunt hier een aantal uurtjes zoet mee zijn.
 • Heeft de Power Cleaner zijn werk gedaan? Spoel dan de bootkap goed schoon.
 • Geef de bootkap de tijd om helemaal op te drogen.
 • Vergeet niet om de kap van een nieuwe beschermlaag te voorzien. Gebruik hiervoor altijd een goed en professioneel impregneermiddel, dan weet u zeker dat het doek de bescherming krijgt die het nodig heeft.

Wat voor soort borstel moet ik gebruiken?

Bij de twee vorige vragen heb ik u verteld dat u een stevige – maar zachte – borstel moet gebruiken bij het reinigen van uw bootkap. Stevig, want de borstel moet voldoende kracht hebben om het vuil goed los te borstelen; zacht, want de borstel mag het doek niet beschadigen. Ultramar heeft een borstel ontwikkeld die aan deze eisen voldoet. Deze Ultramar-borstel:

 • is speciaal geschikt voor het reinigen van bootkappen;
 • is ook te gebruiken voor de caravan;
 • versterkt de eigenschappen van Ultramar-reinigingsproducten;
 • absorbeert veel shampoo en water door de gespleten punten;
 • is gemaakt van zacht polyester;
 • kan in de vaatwasser.

Ultramar borstel

Moet ik mijn bootkap impregneren?

Jazeker! Bij bootkaponderhoud gaat het niet alleen om reinigen, maar vooral ook om impregneren. Dit is iets waar u 1 à 2 keer per jaar even tijd voor vrij zou moeten maken. Impregneren zorgt er niet alleen voor dat uw bootkap waterdicht is, maar geeft de kap ook een uitstekende beschermlaag. Door de bootkap te behandelen, beschermt u deze tegen onder meer: hars, zout, weerplekken, schimmels, vogelpoep, insecten, zwarte & groene aanslag en vervuild water. Impregneren is iets wat u gemakkelijk zelf kunt doen; u gebruikt daarvoor ons impregneermiddel Ultramar Sprayhood & Tent Protector.

 • Zorg dat het doek voor behandeling schoon en droog is (vervuild doek dus altijd eerst reinigen met Ultramar Sprayhood & Tent Shampoo en/of Ultramar Power Cleaner).
 • Breng Ultramar Sprayhood & Tent Protector in ruime mate en gelijkmatig aan op zowel de buiten- als de binnenkant van de bootkap.
 • Laat de bootkap goed drogen.
 • Indien nodig de behandeling herhalen.
 • Test een keer met water uit of het doek nog vocht opneemt. Evt. de
  behandeling herhalen.
 • Zitten er toch druppels impregneermiddel op de ramen? Gewoon afnemenmet een beetje wasbenzine.
 • Daarna de ramen schoonpoetsen met Ultramar Plastic Window Cleaner & Protector.

Let op: komt het impregneermiddel terecht op de ramen of op het dek, deze dan niet laten indrogen maar zo snel mogelijk verwijderen.

Moet ik ook de binnenkant van de bootkap impregneren?

Ik snap dat velen van u denken dat alleen de buitenkant van de bootkap geïmpregneerd hoeft te worden; vuil bevindt zich toch voornamelijk aan de buitenkant? Klopt, maar het is toch heel belangrijk om ook de binnenzijde van een beschermlaag te voorzien. De coating aan de binnenkant is namelijk erg kwetsbaar en het is juist deze coating die zorgt voor een goede waterdichtheid van de kap. Zeker impregneren dus!

Hoeveel impregneermiddel heb ik nodig voor mijn bootkap?

Ik adviseer u om ca. 2,5 liter Sprayhood & Tent Protector te gebruiken voor een standaardformaat bootkap van een sloep. Denk niet te snel dat het wel met minder kan, uiteindelijk bent u dan alleen maar duurder uit. Door de bootkap goed te impregneren is deze gemakkelijk schoon te houden en dat verlengt de levensduur.

Hoeveel heb ik nodig voor bootkap reinigen en impregneren.jpg

Kan ik niet gewoon allesreiniger gebruiken?

Helaas denken nog veel mensen dat het niet uitmaakt met welk middel ze de bootkap reinigen. Maar dat is echt een misvatting. Groene zeep, bijvoorbeeld, laat een vettig laagje achter op de bootkap - perfect voor algen, schimmels en vuil om zich aan te hechten. Uw bootkap zal veel sneller weer vuil zijn. Een middel als Biotex kan de coating beschadigen waardoor u het risico loopt dat uw kap voortaan niet meer waterdicht is. Ik wil u op het hart drukken om dergelijke reinigingsmiddelen niet te gebruiken. Er zijn voldoende reinigers op de markt die wél geschikt zijn voor het onderhoud van uw bootkap. Met deze middelen reinigt en beschermt u de bootkap op een juiste manier en gaat de kap jaren langer mee.

Hoe kan mijn bootkap zo vuil worden?

Bent u al lang een fervent watersporter, dan zult u vast al gemerkt hebben dat de bootkap tegenwoordig sneller vuil is dan vroeger. Met name door schimmel en groene aanslag. Hier zijn verschillende redenen voor:

 • het klimaat verandert ook in Nederland;
 • de luchtvervuiling is toegenomen;
 • bepaalde chemische stoffen zijn tegenwoordig verboden bij het vervaardigen van het bootdoek, waardoor sneller schimmelvorming optreedt.

Hoe kan ik schimmelvorming voorkomen?

Schimmel kan niet ontstaan zonder warmte, vocht, voeding en kiemcellen. Weet u een van deze elementen uit te schakelen, dan kan schimmel heel lastig ontstaan en zeker niet verder groeien. Waar kunt u op letten?

 • Wanneer u de kap terugplaatst op uw boot, neem dan de buizen en de kap even af met een goed reinigingsmiddel.
 • Probeer iedere maand een kleine onderhoudsbeurt in te plannen. Zo wordt het vuil op tijd verwijderd en hebben de kiemcellen weinig kans om te vermenigvuldigen.
 • Vouw het doek pas op wanneer deze helemaal droog is.

Waarom krijg ik die vreemde roze vlekken niet weg?

Heeft u vreemde gele of roze vlekken op uw buiskap en krijgt u ze niet weg met reinigingsmiddel? Waarschijnlijk heeft u dan te maken met 'Pink Staining'. Dit verschijnsel wordt veroorzaakt door micro-organismen die zich bevinden in de coating van PVC. De uitwerpselen van deze micro-organismen zijn zwart, roze of geel. Helaas kunt u weinig doen om deze vlekken te voorkomen en ook het reinigen is moeilijk. Het enige wat soms kan helpen, is het afdichten van de snijkanten en stikgaatjes. Daarna ligt het weefsel namelijk niet meer vrij en heeft u minder kans op deze vervelende vlekken.

Kan ik groene aanslag op mijn bootkap verwijderen?

Groene aanslag op de bootkap is voor veel watersporters een grote ergernis. Dat hoeft het echter niet te zijn. Als u er op tijd bij bent, is groene aanslag namelijk snel te verwijderen. Ontdekt u dus groene aanslag op de bootkap, pak dan zo snel mogelijk water en een borstel. U zult zien dat het als sneeuw voor de zon verdwijnt. Wacht u echter te lang met reinigen, dan wordt het een ander verhaal.

Hoe kan ik een bootkap met raamfolie reinigen en impregneren?

U kunt een bootkap of tent met raamfolie ook reinigen met Sprayhood & Tent Shampoo en Power Cleaner; en impregneren met Sprayhood & Tent Protector. Het is niet schadelijk als de shampoo, de Power Cleaner of het impregneermiddel op het folie komt. U kunt de shampoo zelfs gebruiken om ramen mee schoon te maken. Ziet u na het impregneren nog opgedroogde druppels impregneermiddel? Die kunt u verwijderen met een doek en een beetje wasbenzine.

Wat heb ik nodig voor reinigen van de bootkap?

Goed materiaal is belangrijk bij het onderhoud van uw boot. Zorg dat u altijd alle benodigdheden bij de hand hebt. Dan kunt namelijk snel reinigen als dat nodig is. Gebruikt u graag het allerbeste materiaal voor het reinigen en impregneren van uw bootkap? Bekijk ons assortiment!

Hopelijk heb ik al uw vragen met betrekking tot het reinigen en impregneren van bootkappen beantwoord. Is dit niet het geval, aarzel dan niet om contact op te nemen!