Bootkap reinigen en impregneren (stappenplan)

5 minuten leestijd
Bootkap reinigen en impregneren (stappenplan)
Met dit 3-stappenplan reinigen wij jaarlijks meer dan 2000 bootkappen. Vraag het stappenplan nu gratis aan!

Als bezitter van een boot geniet u van uw tijd op het water. Tegelijkertijd vraagt uw boot om het nodige onderhoud. Vanzelfsprekend is onderhoud nodig aan motor en romp. Maar ook de bootkap vraagt om speciaal onderhoud. Zo blijft deze waterdicht en beschermt deze tegen fel zonlicht en uv-straling.

In slechts drie stappen houdt u de kap van uw boot zo goed als nieuw. Hier leest u daar alles over.

De meeste bootkappen zijn gemaakt van geweven doek. Dat is licht, flexibel en in de juiste kwaliteit zeer duurzaam. Helaas is een bootkap ook vatbaar voor vuil en slijtage. U houdt uw bootkap in goede staat door deze stappen te doorlopen:

 • Stap 1: bootkap wassen met Sprayhood & Tent Shampoo
 • Stap 2: zware vervuiling verwijderen met Power Cleaner
 • Stap 3: bootkap impregneren met Sprayhood & Tent Protector

Het mooiste is: met deze middelen is uw bootkap zelf schoonmaken eenvoudig. Het belangrijkste is dat u deze speciale producten gebruikt.

Een bootkap reinigen vraagt om geduld en het juiste product. Gebruik in ieder geval geen groene aanslagreiniger of azijn. Azijn spoelt u lastig uit het doek en ook impregneren wordt dan moeilijker.

Ook de stiksels van het doek kunnen slecht tegen azijn. Ook groene aanslagreiniger blijft lang in het doek zitten en doet daar meer kwaad dan goed.

Resultaat

Zodra uw bootkap gereinigd is op de juiste manier, heeft u plezier van een schone kap. Uw boot ziet er netter en nieuwer uit.

Na het reinigen impregneert u het doek. Ook voorkomt impregneren dat nieuw vuil zich hecht aan de kap, waardoor u ook lang plezier heeft van uw schone bootkap.

Ons driepstappenplan draait evenveel om het voorkomen van vuil en aanslag op uw bootkap, als om uw bootkap reinigen en impregneren.

Bootkap zelf reinigen

Met het driestappenplan reinigt u niet alleen de bootkap, maar voorkomt u ook nieuwe vervuiling en aanslag. Vuil en aanslag op een bootkap zijn vaak erg hardnekkig. Het gaat hier met name om schimmel en groene aanslag.

Schimmel verwijderen bootkap

Schimmel verwijderen bootkapOp een bootkap zorgt schimmel voor bruine of witte aanslag die niet fraai oogt. Ook is schimmel op de bootkap niet goed voor uw eigen gezondheid. Daarnaast verergert schimmel met de tijd en tast ook de kwaliteit van het doek zelf aan.

Schimmel hecht zich met name op vochtige en vuile plekken op het doek. Door goed te reinigen en vooral te impregneren krijgt schimmel geen kans.

Het is ook belangrijk dat u het doek bewaart op een droge en goed geventileerde plek. Wacht ook altijd met het opvouwen of oprollen ervan, totdat het doek helemaal droog is.

Groene aanslag op bootkap verwijderen en voorkomen

Groene aanslag op bootkap verwijderen en voorkomenNet als schimmel vormt groene aanslag lelijke vlekken op uw bootkap. Deze groene aanslag bestaat uit mos en algen en groeit vooral op donkere en vochtige plaatsen.

Ook hierbij geldt dat het voorkomen van de aanslag de beste remedie is. Door uw kap te impregneren voorkomt u ook groene aanslag.

Groene aanslag op bootkap verwijderen vraagt om meerdere rondes schoonmaken en een gespecialiseerd product.

Driestappenplan bootkap schoonmaken

Stappenplan bootkap schoonmaken
Hieronder een gedetailleerde beschrijving van ons driestappenplan om bootkappen te reinigen. Deze stappen zijn doeltreffend omdat u het juiste middel gebruikt in de juiste volgorde.

Eerst reinigt u de bootkap in verschillende rondes. U sluit af met het impregneren, waardoor ook nieuw vuil zich vrijwel niet hecht aan de kap.

Onderstaande stappen en producten zijn geschikt voor vrijwel iedere kap en ieder type doek. Daarvoor zijn ze dan ook specifiek ontwikkeld. Hierdoor werken ze beter dan veel generieke producten.

Niet alle schoonmaak- en impregneermiddelen zijn zomaar geschikt voor bootkappen. Onze onderhoudsmiddelen laten geen vlekken achter en werken langer dan de meeste alternatieven.

Stap 1: Sprayhood & Tent Shampoo aanbrengen om de bootkap schoon te maken.

 • Reinig de kap met de zachte Ultramar borstel en lauw warm water.
 • Besproei het vochtige doek met de Sprayhood & Tent Shampoo met behulp van de Ultramar Premium Spray.
 • Borstel nogmaals, deze keer wat steviger.
 • Wacht ongeveer 20 minuten en laat de shampoo inwerken.
 • Spoel het doek af met koud water en borstel tegelijk zacht.
 • Laat de bootkap helemaal drogen.
 • Het haal voorgaande stappen als er nog vuil zichtbaar is.

Stap 2: met Power Cleaner hardnekkig vuil en aanslag verwijderen.

 • Wrijf de Power Cleaner in met een zachte borstel, nadat u deze gedoseerd heeft aangebracht. Gebruik hierbij eventueel een plantenspuit.
 • Geef het product een uur om in te werken. Als er na dit uur nog vuil of aanslag zichtbaar is, herhaalt u deze stap.
 • Spoel de bootkap met koud water.
 • Laat de bootkap helemaal drogen.

Stap 3: bootkap waterdicht maken met Sprayhood & Tent Protector.

 • Sproei dit middel ruim in aan beide zijdes van de bootkap met de Ultramar Premium Spray, maar niet op eventuele ramen. Verwijder dit middel direct van ramen met een natte doek.
 • Direct daarna smeert u het uit met de Ultramar borstel. Zo impregneert u echt door en door, veel gelijkmatiger en het werkt ook zuiniger.
  Laat de bootkap helemaal drogen.
 • Om te weten of u een meerdere lagen nodig heeft, kan u water op het doek spuiten om te kijken of het nog vocht opneemt of niet. Herhaal de behandeling indien nodig. (verwijder herhaal het bovenstaande 1 of 2 keer)
 • Reinig tot slot de ramen met de Plastic Window Cleaner \& Protector

Dit driestappenplan wordt door duizenden booteigenaren succesvol gebruikt sinds 1998.

Tips bij bootkap reinigen

Tips bij bootkap reinigen

 • Probeer altijd eerst een klein stukje doek te reinigen. In zeldzame gevallen treedt (lichte) verkleuring op. Door eerst te testen, ziet u direct of hiervan sprake is.
 • Doorloop het driestappenplan aan begin en einde van ieder vaarseizoen. Door dit regelmatig te doen merkt u dat stappen 1 en 2 vanzelf minder nodig worden en minder tijd kosten.
 • Probeer bij het aanleggen of opslaan van uw boot te voorkomen dat één zijde veel meer zonlicht ontvangt. Dit zorgt voor ongelijke verkleuring en geeft aanslag meer kans op de schaduwzijde.
 • Wilt u het driestappenplan bij de hand hebben, terwijl u het onderhoud uitvoert? Download dan hieronder gratis het driestappenplan en ontvang deze per e-mail.