Bootkap reinigen met groene zeep? Niet doen!

2 minuten leestijd
Bootkap reinigen met groene zeep? Niet doen!
Reinig uw bootkap nooit met groene zeep! Gebruik een reiniger die aan drie belangrijke eisen voldoet.

"Reinig uw bootkap gewoon met groene zeep, dat is tenminste veilig", zegt de zeilmaker.

Dit is een tip uit de tijd van grootmoeder. Grootmoeders hebben het vaak bij het rechte eind, maar nu echter niet. Groene zeep is inderdaad veilig als het gaat om bijvoorbeeld verkleuring. Het doek zal zeker niet verkleuren. Het zal ook niet beschadigen en soms blijft de bootkap ook prima waterdicht.

Maar wilt u echt weer snel groene aanslag, weervlekken en schimmel in het doek?

Groene zeep heeft namelijk een groot nadeel. Het laat een soort vettig laagje achter. Hoe goed u de bootkap ook spoelt, er is een grote kans dat er resten achterblijven. U voelt dat ook aan uw handen. Gebruik groene zeep en spoel daarna uw handen. Ze blijven vettig aanvoelen.

Een vettig laagje, dat is nu net wat u niet moet hebben op uw bootkap. Juist die achtergebleven resten groene zeep zijn perfect voor schimmels, algen en vuil om zich aan te hechten. Hierdoor ziet men vaak, dat het bootdoek dat is schoongemaakt met groene zeep, veel sneller gaat schimmelen. Er zal veel sneller groene aanslag op het doek ontstaan. Er zullen veel sneller weerplekken in het doek van de bootkap komen.

Ook zal dat vettig laagje ervoor zorgen dat de bootkap veel moeilijker waterdicht te maken is. Het impregneermiddel botst namelijk met achtergebleven zeepresten.

Groene zeep, niet doek

Maar wat is dan een goede bootkap reiniger voor algemeen onderhoud?

Wat ons betreft zijn er 3 belangrijke eigenschappen waaraan zo een product moet voldoen.

1: Het moet niet botsen met het impregneermiddel

Veel tentdoekreinigers die verkocht worden, zijn gewoon standaard reinigingsmiddelen. Op de markt gebracht door groothandels. Als er resten van zo'n reinigingsmiddel achterblijven in het doek, zal dat botsen met het impregneermiddel dat men later aan moet brengen. Wij hebben onze Sprayhood & Tent Shampoo zo gemaakt, dat als er resten achterblijven in het tentdoek, deze resten niet botsen met het impregneermiddel Sprayhood & Tent Protector.

2: Het moet goed schuimen

Er zijn tentdoekreinigers op de markt die bijna niet schuimen. Daardoor denkt u dat het dus niet meer in het bootdoek zit. Wij hebben ervoor gezorgd dat Sprayhood & Tent Shampoo extra schuimt. Zolang men schuim ziet, zal men blijven spoelen. Zo is straks de kans op problemen bij het impregneren kleiner.

3: Het moet geschikt zijn voor ieder doeksoort.

Sommige tentdoekreinigers werken prima op een bepaald type tentdoek. Maar voor het andere doek is het weer veel te sterk en krijgt dat doek echt ''op zijn donder''. Met Sprayhood & Tent Shampoo kan men iedere bootkap veilig reinigen. Voor zware vervuiling en diep ingedrongen vlekken is er dan altijd nog de Power Cleaner.

Beschermen, impregneren, coaten…nog belangrijker dan reinigen!

Na het reinigen zult u het doek weer moeten beschermen. Niet alleen om te zorgen dat het goed waterdicht blijft, maar vooral om te zorgen dat het minder snel vuil wordt.

Liever draaien wij het om! Zorg dat het doek van uw bootkap altijd goed beschermd is met een sterk impregneermiddel of sterke coating. Dan is de kans op vervuiling, schimmels en algen ook een heel stuk kleiner. Voorkomen is beter dan genezen!

Lees hier mijn tips voor het reinigen van uw bootkap.

Beschermen, impregneren, coaten